FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 16. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

RIM - Čelnici stranaka talijanskog desnog centra povećali su u nedjelju pritisak na premijera Marija Montija da se kandidira za drugi mandat na predstojećim izborima kao čelnik širokog saveza umjerenih. "To bi mogla biti jednokratna prilika", rekao je Angelino Alfano, tajnik Naroda slobode (PDL) bivšeg premijera Silvija Berlusconija. "Mi smo umjereni koji se žele ujediniti kako bi spriječili pobjedu ljevice". U svom govoru u Rimu na konferenciji desnog centra pozvao je simpatizere da podrže Montija kao najbolji put nastavka reformi, koje trebaju otkloniti dužničku krizu, i najbolji način da se izbjegne pobjeda Demokratske stranke (PD) lijevog centra. PD trenutno uživa najveću potporu birača, 31 posto, a PDL 16,5 posto, po agenciji za istraživanje javnog mišljenja SWG. Berlusconi, koji se konferenciji obratio putem video veze, prošlog je tjedna najavio da će povući svoju kandidaturu ako se Monti bude kandidirao, što je potpuna promjena stava nakon što je njegova stranka povukla svoju podršku Montijevoj tehnokratskoj vladi.

PARIZ - Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je u nedjelju kao vjeruje da će sirijski predsjednik Bašar al-Asad uskoro pasti te da novu oporbenu koaliciju treba poduprijeti kako ekstremisti ne bi preuzeli nadzor nad zemljom. "Mislim da se približio kraj Bašara al-Asada", rekao je Fabius za Radio RFI. On je rekao da je napad sirijskih snaga na palestinski izbjeglički kamp, pri čemu je stradalo 25 ljudi, nazvao "skandaloznim".

BEOGRAD/KOSOVSKA MITROVICA - Gospodarstvenici sa sjevera Kosova najavili su da će u ponedjeljak od 10 do 12 sati blokirati granični prijelaz Jarinje i tim prosvjedom upozoriti da kosovske institucije krše Sporazum u zajedničkom upravljanju graničnim prijelazima (IBM) koji Beograd i Priština, po pokroviteljstvom EU, primjenjuju od 10. prosinca. Beograd i Priština počeli su 10. prosinca primjenu sporazuma o zajedničkom upravljanju graničnim prijelazima (IBM) u mjestima Jarinje i Merdare, a na kontrolnim punktovima bez državnih obilježja su pripadnici MUP-a Srbije, Kosovske policijske službe (KPS) i EULEX-a. Sporazum je potpisala prethodna vlada u Beogradu, a nova vlast se ubrzo nakon izbora obvezala primjeniti ga. Spor se pojavio već prvih dana primjene IBM-a jer kosovska strana tvrdi da se roba treba cariniti u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, dok se Srbi pozivaju na jamstvo koje je Beograd dobio od Bruxellesa da roba namijenjena Srbima sa sjevera Kosova neće biti carinjena.

BERLIN - Većina istočnih Nijemaca svoje zapadne sunarodnjake smatra "arogantnima" i zainteresiranima samo za novac, vidi se iz nove studije koja se bavi odnosima istoka i zapada u Njemačkoj. Više od 22 godine nakon pada Berlinskoga zida i ujedinjenja Njemačke, u velikoj studiji koju je proveo institut Allensbach vidi se da su istočnjaci zadržali negativno mišljenje o zapadnjacima, a veoma pozitivno o sebi. "Studija je pokazala da je 71 posto istočnjaka vjeruje da su zapadnjaci "arogantni", 57 posto zapadnjake vidi kao ljude koje zanima prvenstveno novac, a 45 posto vjeruje da su zapadnjaci "plitki". Studija je pokazala da i dvadeset godina nakon ujedinjenja Njemačke postoji snažna percepcija odvojenih identiteta između istočnih i zapadnih Nijemaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙