FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

WASHINGTON - Demokratski i republikanski čelnici nastavili su u subotu o pregovore o načinima kako izbjeći "fiskalnu liticu", suočeni s curenjem roka za dogovor koji istječe s prvom minutom 2013. godine, javljaju agencije. Suradnici čelnika demokratske senatske većine Harryja Reida i šefa republikanske senatske manjine Mitcha McConnela u Senatu iza zatvorenih vrata rade na izradi kompromisnog dogovora koji bi istodobno bio prihvatljiv demokratima i republikancima koji imaju većinu u Predstavničkom domu. "Pregovori su u tijeku", rekao je u subotu visoki republikanski dužnosnik, istaknuvši kako se pojedinosti o eventualnom sporazumu neće objaviti prije nego što čelnici dviju stranaka ne informiraju o njima u nedjelju svoje parlamentarne grupe. Po zakonu iz 2010. godine, ne uspiju li demokrati i republikanci postići dogovor o saveznom proračunu 1. siječnja automatski stupa na snagu sigurnosni mehanizam, tzv. "fiskalna litica", odnosno automatsko podizanje poreza i smanjivanje državne potrošnje, koje bi moglo odvesti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju.

HOUSTON - Zdravstveno stanje bivšeg američkog predsjednika Georgea H.W. Busha (88) poboljšalo se, pa je s intenzivne njege bolnice u Houstonu prebačen na redovan bolnički odjel gdje će liječenje biti nastavljeno, izjavio je u subotu glasnogovornik obitelji. Bush je u bolnicu primljen 23. studenoga zbog bronhitisa, a prošli je tjedan nakon nagla pogoršanja i stalne visoke temperature prebačen na odjel za intenzivnu skrb. "Obitelj Bush zahvaljuje svima na dobrim željama i molitvama upućenim Georgeu H.W. Bushu", stoji u priopćenju glasnogovornika bivšeg predsjednika, koji je na toj dužnosti bio 1989. do 1993. godine.

KAIRO - Egipatski predsjednik Muhamed Mursi pozvao je u subotu oporbu na suradnju s vladom kako bi se stabiliziralo stanje u zemlje i oživjela ekonomija te je istaknuo kako svi moraju voditi računa o potrebama države i prekinuti nasilje. Islamistički predsjednik je u govoru održanom pred egipatskim parlamentom izajvio kako smatra da je došlo vrijeme da se u državi počnu ostvarivati ciljevi revolucije kojom je s vlasti uklonjen Hosni Mubarak. Novi Egipat je država koju bi trebali izgraditi svi njegovi državljani, rekao je Mursi, dodavši kako nasilje bilo koje vrste - nasilje grupa, pojedinačno, pa čak i nasilje vlade treba u potpunosti odbaciti. Egipatski predsjednik prošli je tjedan potpisao novi ustav koji su oblikovali njegovi islamistički saveznici i rekao kako će pomoću toga dokumenta brže završiti politička previranja, a on će se moći usredotočiti na spašavanje gospodarstva. Novi ustav, a liberalna oporba tvrdi da je on izdaja egipatske revolucije 2011., podijelio je najbrojniju državu arapskoga svijeta i doveo do brojnih nasilnih prosvjeda po ulicama prošli mjesec.

BEOGRAD - Predsjednik Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić izrazio je u subotu uvjerenost da će sudionici javne rasprave o učincima Haaškog suda u velikom broju potvrditi njegovo stajalište da u ratovima na području bivše Jugoslavije nije postojao samo jedan krivac i jedna zločinačka strana - Srbija. Jeremić je za 10. travnja zakazao javnu raspravu Opće skupštine o učincima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Ono što bude izrečeno u toj raspravi postat će službeni dokument UN-a koji će biti distribuiran na sve svjetske adrese, rekao je Jeremić u novogodišnjem intervjuu Tanjugu. "To ostaje zabilježeno kao službeni dokument za one će sutra pisati povijest. Zato je ta rasprava važna i dobro je što se Srbija našla upravo na tom mjestu, u to vrijeme i time stekla prigodu da odgovori na ono što joj je de facto poručeno odlukama Žalbenog vijeća Haaškog suda - a to je da postoji samo jedan krivac, i samo jedna zločinačka strana i da je ta strana srpska", rekao je Jeremić.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. u subotu predvečer sudjelovao je u ekumenskoj svečanosti ispred bazilike sv. Petra u prisutnosti 40.000 mladih kršćana - katolika, protestanata i pravoslavnih vjernika, koji su u Rim stigli u organizaciji zajednice iz Taizea na europski susret mladih. Molitve, pjesma, ali i trenuci potpune tišine izmjenjivali su se tijekom svečanosti održane u sklopu susreta mladih koji je počeo u petak i nastavit će se do srijede. Oko podneva većina mladih stigla je na veliku površinu Circusa Maximusa usred Rima, odabranog za mjesto okupljanja prije posjeta rimskim crkvama i večeri koju će mladi provesti u molitvi s Papom. Među 40.000 okupljenih su mladi iz cijele Europe u dobi od 16 do 35 godina, a među njima je najviše Poljaka.

RIM/MILANO - Bivši talijanski premijer i čelnik tamošnje desnice Silvio Berlusconi optužio je tehnokratskog talijanskog premijera na odlasku Marija Montija da je svojim najavljenim sudjelovanjem na općim izborima na čelu stranaka centra zapravo sklopio savez s ljevicom kako bi ostao na vlasti. Monti je stao na čelo tehnokratske vlade prije godinu dana kako bi Italiju spasio od duboke financijske krize. Na položaju premijera naslijedio je upravo neuspješnog i skandalima ranjenog Berlusconija. Monti je u petak objavio da je na parlamentarnim izborima za dva mjeseca spreman voditi koaliciju centrističkih stranaka koje podupiru njegov europski i reformski plan.Monti, o čijem se mogućem angažmanu na izborima dugo nagađalo, tako se postavio između dva tradicionalna talijanska politička pola - Demokratske stranke (PD) na ljevici i Berlusconijeve konzervativne stranke Narod sloboda (PDL) na desnici. Berlusconi je rekao da je razočaran takvim Montijevim postupkom i smatra nepoštenim što iskorištava "svjetla pozornice" koje mu je priskrbilo tehnokratsko imenovanje, a ne izbori. "Ova grupacija je stvorena kako bi favorizirala ljevicu", kazao je Berlusconi u kratkoj izjavi novinarima, argumentiravši to poklapanjem Montijeva reformskog i političkog programa PD-a. Montiju treba pomoć ljevice kako bi nastavio s provedbom štednje i nametanja poreza, kazao je bivši premijer i dodao je kako se nada da talijanski birači "neće upasti u tu klopku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙