FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 8. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica i prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić razgovarali su u petak u Washingtonu o mogućnostima "uspostave pragmatične suradnje okrenute budućnosti", priopćeno je u subotu iz hrvatske vlade. Mimica i Vučić su "u svjetlu razvoja zbivanja u hrvatsko-srbijanskim odnosima konstatirali razlike u stajalištima o nedavnoj prošlosti", navodi se u priopćenju. Sastanak je bio posvećen nastojanju da se istraže temelji za uspostavu pragmatične suradnje okrenute budućnosti, na obostranu korist, dodaje se u priopćenju.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od američkog Kongresa da odobri paket pomoći vrijedan 60,4 milijarde dolara za obnovu saveznih država na Istočnoj obali pogođenih superolujom Sandy, što je znatno manji iznos od onoga koji su te države tražile. Dužnosnici iz olujom pogođenih New Yorka, New Jerseya i Connecticuta ranije su kazali da ukupno trebaju najmanje 82 milijarde dolara za hitne popravke i obnovu infrastrukture. Dužnosnici iz New Yorka i New Jerseya rekli su da se nadaju da će američki predsjednik zatražiti dodatnu pomoć nakon što postanu jasniji razmjeri štete koju je počinila Sandy. Te su dvije američke savezne države najteže pogođene superolujom Sandy koja je do američke Istočne obale stigla 29. listopada. U oluji je poginulo najmanje 95 osoba u SAD-u i Kanadi, od kojih 41 u New Yorku.

PESHAWAR

Pakistanski plemenski izvori kazali su u subotu da je u napadu američke bespilotne letjelice ubijen visoki zapovjednik al-Kaide, što je još jedan udarac za militantnu islamističku skupinu koja je ranije bila metom brojnih sličnih američkih napada. Zapovjednik Abu Zaid i još deset boraca ubijeni su u napadu bespilotne letjelice na njihovo skrovište u pokrajini Sjevernom Vaziristanu, rekli su izvori. Abu Zaid je tek nekoliko dana prije napada došao u to sklonište u pokrajini koja graniči s Afganistanom, dodali su izvori. Pakistanski obavještajni dužnosnici kazali su da znaju za taj napad, koji se dogodio u četvrtak, ali nisu mogli potvrditi i identitet ubijenih boraca al-Kaide. Zaid je u lipnju zamijenio Abua al-Libija na mjestu jednog od najutjecajnijih zapovjednika al-Kaide, nakon što je i al-Libi ubijen u napadu američke bespilotne letjelice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙