FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 25. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

VATIKAN

Papa Benedikt XVI. tradicionalno se na Božić obratio vjernicima diljem svijeta porukom Urbi et Orbi iz središnje lože bazilike svetog Petra i poručio im da nikada ne treba gubiti nadu za mirom. U obraćanju "Gradu i svijetu", Papa se poslužio biblijskom analogijom o "dobroj zemlji" kako bi naglasio da kršćanska nada nikada ne bi smjela nestati, čak ni u najtežim situacijama. "Dobra zemlja postoji i danas, u 2012., i iz te zemlje iznikla je istina. Zato ima nade u svijetu, nade u koju možemo vjerovati čak i u najtežim vremenima i u najtežim situacijama", rekao je. "Neka se mir rodi narodima Sirije, zemlje duboko ranjene i podijeljene sukobom koji ne štedi ni nedužne niti one koji se ne mogu braniti", rekao je Papa. "Još jednom pozivam na kraj krvoprolića, lakšu dostavu pomoći izbjeglima i raseljenima te na dijalog u potrazi za političkim rješenjem sukoba". Poglavar milijarde i dvjesto tisuća katolika u svijetu također je osudio sukobe u Maliju i Nigeriji, dvjema zemljama u kojima islamisti provode nasilne kampanje protiv kršćana.

LONDON

Poglavar Anglikanske crkve Rowan Williams izjavio je u utorak u svojoj božićnoj poruci da je prošlomjesečno glasovanje na kojemu su odbijeni prijedlozi o zaređivanju žena biskupa bilo jako bolno, ali da je kršćanstvo i dalje važno u Velikoj Britaniji unatoč padu broja vjernika. Canterburyjski nadbiskup, koji je na čelu globalne anglikanske zajednice od 80 milijuna ljudi, izjavio je u svojoj propovijedi na Božić da je odgovor na pitanje je li kršćanstvo u padu nakon što je "doseglo svoj vrhunac" glasno "ne". Anglikanska crkva glasovala je u studenome protiv zakona koji bi dopustio zaređivanje žena za biskupe, završivši tako desetogodišnju debatu o jednom od najkontroverznijih pitanja u anglikanskoj zajednici.

NEWTOWN

Božić je pomogao građanima u Newtownu u državi Connecticut da barem dijelom ublaže žalovanje zbog tragedije koja se ranije ovoga mjeseca dogodila u tom gradu kada je neubrojivi mladić ubio 26 osoba, do kojih dvadesetero djece. Sve su žrtve tragedije pokopane a blagdan je, iako je proslava Božića bila suzdržanija i ozbiljnija nego obično, ipak nakratko prekinuo žalovanje. "Mi ovo proživljavamo našom vjerom i molitvama. Ljudi se sada malo više smiješe", rekao je jedna lokalni poduzetnik. "Ovaj je tjedan bio užasan. Sada je vrijeme da proslavimo Božić". Ovaj velikim dijelom kršćanski grad ostao je duboko potresen 14. prosinca kada je 20-godišnji napadač automatskom puškom ubio dvadesetero djece od šest i sedam godina starosti i šestero odraslih u osnovnoj školi. To je bio drugi najsmrtonosniji napad na neku obrazovnu ustanovu u SAD-u. Napađač Adam Lanza, čiji su motivi nepoznati, prije napada ubio je svoju majku i naposlijetku izvršio samoubojstvo te je ukupan broj mrtvih u tragediji 28.

TOKIO

Glavna japanska oporbena stanka, Demokratska stranka Japana (DPJ), izabrala je u utorak za svog novog čelnika bivšeg ministra gospodarstva Banrija Kaiedu koji će na toj dužnosti zamijeniti odlazećeg premijera Yoshihika Nodu. Kaieda, kritičar odlazećeg vodstva, pobijedio je jer su članovi stranke okrivili Nodu za gubitak javne potpore nakon nepopularnih odluka o povećanju poreza na prodaju i ponovnom pokretanju nekih nuklearnih reaktora unatoč nuklearnoj katastrofi u Fukushimi u ožujku 2011. U kratkoj kampanji ni Noda niti njegov drugi protukandidat, bivši ministar prometa Sumio Mabuchi, nisu predstavili detaljnu viziju pozicioniranja DPJ-a u odnosu na vladajuću koaliciju koju vodi Liberalna demokratska stranka (LDP).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙