FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 28. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša održao je u utorak navečer sastanak sa visokim dužnosnicima policije, sigurnosnih službi i ministarstva unutarnjih poslova vezan uz demonstracije koje su preko Facebooka u ponedjeljak i utorak održane u Mariboru i Ljubljani. Kako je priopćeno iz njegova kabineta, Janša se na sastanku upoznao sa "aktualnim sigurnosnim stanjem u državi", i poduzetim mjerama "za zaštitu ljudi". Mediji su najprije javljali da je riječ o sastanku vijeća nacionalne obrane i sigurnosti, što je kasnije demantirano. Slovenska vlada u srijedu će na svojoj sjednici razmatrati izvješće policije o prosvjedima u Mariboru protiv mariborskog gradonačelnika Franca Kanglera tijekom kojih je intervenirala policija, a u neredima bilo ozlijeđenih i materijalne štete.

KAIRO - U utorak su između pristalica i protivnika egipatskog predsjednika Morsija izbili sukobi u Mahali na sjeveru Egipta, a nakon prosvjeda koji su izbili zbog njegove odluke o proširenju vlastitih ovlasti. Neimenovani dužnosnik snaga sigurnosti za France presse je rekao kako su pripadnici dviju suprotstavljenih strana jedni na druge bacali kamenje u trenutku kada su protivnici predsjednika Morsija pokušali napasti sjedište Stranke slobode i pravde. Iz stranke su objavili kako je 80 njezinih pristalica u sukobima ozlijeđeno, a policiju su optužili da nije intervenirala. U utorak su se deseci tisuća Egipćana okupili na kairskom Trgu Tahrir prosvjedujući protiv Morsijeve odluke, što je najžešće iskazivanje nezadovoljstva protiv predsjednika izabranog u lipnju.

WASHINGTON - SAD je u utorak dao do znanja da se ne slaže s Francuskom koja je spremna glasovati u korist dodjele statusa Palestini kao države promatrača i nečlanice UN-a. "Očito je da se ne slažemo s našim najstarijim saveznikom po tom pitanju", kazala je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. "Protivimo se svakom stajalištu Opće skupštine koje bi, po našem mišljenju, dodatno zakompliciralo stvari", dodala je Nuland. Opća skupština UN-a bi u četvrtak trebala glasovati o statusu Palestinaca u Ujedinjenim narodima. Šef francuske diplomacije Laurent Fabous je kazao da je "stajalište Francuske već godinama da prizna palestinsku državu".

BEČ - Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču u utorak je izvijestila kako je ukradena informacija s jednoga od starih servera agencije te je objavljena na hakerskoj stranici, no da su poduzete odgovarajuće mjere kako bi se zajamčila sigurnost njezina kompjutorskog sustava. IAEA, agencija koja istražuje iransku nuklearnu aktivnost, priopćila je kako se objavljena informacija odnosi na podatke koji otkrivaju poziv na istragu izraelskih nuklearnih aktivnosti, zahtjev koji agenciji često upućuju Iran i arapske države. Nije objavljeno tko bi mogao stajati iza te akcije. "IAEA izražava duboko žaljenje zbog objave informacija ukradenih s našega starog servera koji nije u funkciji dulje vrijeme", rekao je glasnogovornik Agencije Gill Tudor, dodavši kako su poduzete odgovarajuće mjere da bi se ubuduće spriječilo hakiranje web-stranica Agencije i zaštitili povjerljivi podaci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙