FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 10. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BERLIN - Njemački trgovinski višak smanjio se u listopadu budući da je uvoz porastao brže od izvoza, pokazali su službeni podaci. Kalendarski i sezonski prilagođeni podaci pokazuju da je najveće europsko gospodarstvo u listopadu izvezlo roba i usluga u vrijednosti ukupno 92,8 milijardi eura, što je povećanje od 0,3 posto u odnosu na rujan, pokazuju sezonski prilagođeni podaci koje je objavio nacionalni statistički ured Destatis. Uvoz je pak porastao 2,5 posto, na 77,6 milijardi eura, pa je sezonski i kalendarski prilagođen trgovinski višak pao u listopadu na 15,2 milijarde eura, sa 16,9 milijardi eura koliko je iznosio u rujnu. U 10-mjesečnom razdoblju zaključno s listopadom njemački izvoz dosegnuo je ukupnu vrijednost od 924,4 milijarde eura, u odnosu na 882,3 milijarde eura. Uvoz je iznosio 765,1 milijardu eura, u usporedbi s 752,2 milijarde u istom lanjskom razdoblju. Ured nije objavio sezonski prilagođene podatke za 10-mjesečno razdoblje. To znači da je neprilagođen trgovinski višak u razdoblu od siječnja do listopad porastao na 159,2 milijarde euru, u odnosu na 130,1 milijardu eura koliko je iznosio u istom razdoblju godinu prije.

PARIZ - Francuska središnja banka priopćila je da očekuje pad aktivnosti drugog po veličini gospodarstva eurozone za 0,1 posto u posljednja tri ovogodišnja mjeseca dok su odvojeni podaci pokazali neočekivani pad industrijske proizvodnje u listopadu. Time je banka potvrdila prognozu iz listopada. Izvijestili su također da je pokazatelj klime u industrijskom sektoru ponovo oslabio u studenom, za jedan bod, na ukupno 91 bod, a istu je vrijednost zabilježio i u uslužnom sektoru, gdje je zabilježena stagnacija. Francuski bruto domaći proizvod porastao je u trećem tromjesečju 0,2 posto, suprotno predviđanjima ekonomista koji su očekivali stagnaciju odnosno njegov blagi pad. U odvojenom izvješću statistički ured INSEE izvijestio je da se industrijska proizvodnja smanjila u listopadu 0,7 posto, nakon 2,7-postotnog pada u rujnu. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su u prosjeku njezin blagi rast, za 0,3 posto.

RIM - Aktivnosti talijanskog gospodarstva smanjile su se u trećem tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, potvrdio je u ponedjeljak talijanski statistički ured preliminarne procjene. Potvrđena je i procjena o 2,4-postotnom padu aktivnosti na godišnjoj razini. Slaba domaća potražnja ponovo je pritisnula aktivnost u trećem tromjesečju, dok je neto izvoz dao pozitivan doprinos, izvijestio je ISTAT. Italija je u recesiji od sredine prošle godine a pritišću je mjere štednje koje je tehnička vlada na čelu s Marijom Montijem usvojila nako preuzimanja dužnosti krajem prošle godine kako bi otklonila opasnost dužničke krize. Vodeći indikatori navode na zaključak da će se talijansko gospodarstvo oporaviti tek od sredine iduće godine ili možda čak i kasnije. ISTAT prognozira da će SE gospdoarstvo iduće godine smanjiti

WASHINGTON - Sjedinjene Države i Velika Britanija osmislili su strategije za preuzimanje kontrole nad posrnulim financijskim institucijama i za njihovo gašenje predviđajući i mogućnost prebacivanja gubitaka na teret dioničara. "Američka agencija za osiguranje depozita (FDIC) i Bank of England osmislili su strategije gašenja koje uključuju preuzimanje kontrole nad krovnom tvrtkom, prebacivanje gubitaka na dioničare i neosigurane kreditore, a ne na porezne obveznike, te smjenu najviše rangiranih članova uprave koji bi trebali preuzeti odgovornost za svoje poteze", stoji u zajedničkom dokumentu. U SAD-u su nova tijela u čijoj je nadležnosti zapljena i gašenje sistemski važnih financijskih institucija osnovana na temelju takozvanog Dodd-Frankovog zakona o reformi financijskog sustava iz 2010. a u Britaniji bit će formirana u skladu s europskim zakonom o sanaciji i likvidaciji, za koji se očekuje da će biti usvojen početkom iduće godine. I prema američkom i prema britanskom pristupu, posrnule financijske institucije trebale bi nastaviti pružati sve ključne usluge a ujedno se minimalizira opasnost prekogranične zaraze, kažu regulatori.

LJUBLJANA - Slovenski robni izvoz u prvih 10 mjeseci ove godine iznosio je 17,546 milijardi eura i povećan je za jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je uvoz pao za 1,1 posto i iznosio 18,437 milijardi eura, objavio je u ponedjeljak slovenski zavod za statistiku. Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosi 890,9 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom je 95,2 posto. U listopadu je iz Slovenije u druge zemlje EU-a izvezeno robe u vrijednosti 1,319 milijardi eura, što je više od 62 posto cjelokupnog izvoza, a iz iste skupine zemalja uvezeno robe za 1,486 milijardi, što je 75,5 posto od cjelokupnog uvoza. Bilanca robne razmjene s državama izvan EU-a u listopadu bila je pozitivna jer je na to područje izvezeno robe u vrijednosti 586,5 milijuna eura, a uvezeno za 481,5 milijuna. Hrvatska je iza Njemačke, Italije, Austrije i Francuske peti najveći trgovinski partner Slovenije. Izvoz Slovenije u Hrvatsku u strukturi njenog ukupnog robnog izvoza u 2011. godini iznosio je 8,1 posto, oko 1,2 milijarde eura, a u uvozu 6,3 posto.

ŽENEVA - Najveći europski proizvođač čipova STMicroelectronics objavio je da planira izaći iz gubitaškog zajedničkog ulaganja sa švedskim Ericssonom kako bi se lakše nosio sa slabljenjem svjetske potražnje. U švicarskoj kompaniji navode da pregovaraju o mogućnostima izlaza iz ST-Ericssona. "Proces razdvajanja već je započeo, a očekuje se da će tranzicija završiti u trećem tromjesečju iduće godine“, navodi se u priopćenju. Povlačenje je najavljeno u sklopu novog strateškog plana STMicroelectronicsa. Globalna gospodarska kriza naštetila je prodaji kompanija koje proizvode poluvodiče za telefone i ostale elektroničke uređaje. Predsjednik i izvršni direktor švicarske kompanije Carlo Bozotti naglasio je da će STMicroelectronics "nastaviti podupirati ST-Ericsson" kao dio svog lanca nabave i kao svog tehnološkog partnera.

BERLIN - Njemački proizvođač automobila Opel, posrnula podružnica američkog diva General Motorsa, izvijestio je da će 2016. prestati proizvoditi automobile u tvornici u Bochumu. Zaposleni u pogonu u Bochumu, jednom od ukupno četiri Opelova pogona u Njemačkoj, obaviješteni su u ponedjeljak da će proizvodnja u tom pogonu biti ugašena nakon što tvrtka prestane proizvoditi model Zafira, priopćeno je iz uprave. Opelovo skladište u Bochumu nastavit će zapošljavati radnike i nakon 2016. godine, a moglo bi biti i prošireno. Opel također pregovara s predstavnicima radnika o mogućoj proizvodnji automobilskih dijelova na toj lokaciji. Opel se suočava s problemima zbog loših ekonomskih prilika u Europi i prevelikih kapaciteta u automobilskoj industriji. U lipnju je najavio plan preustroja, uključujući smanjenje broja nezaposlenih i proizvodnju novih modela.

LONDON - Cijene barela sirove nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zahvaljujući snažnoj potražnji u Kini, najvećem potrošaču energenata u svijetu. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 60 centi, na 107,62 dolara. U prošlom je tjednu oslabila gotovo četiri posto. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 86,28 dolara. Reuters je izračunao da je implicirana potražnja za naftom u Kini u studenom prvi puta premašila 10 milijuna barela dnevno dok se dnevni uvoz približio rekordnoj razini, nadovezujući se na niz pokazatelja koji sugeriraju pojačani oporavak najvećeg potrošača energenata u svijetu. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 104,75 dolara, što znači da je bila 89 centi niža nego u četvrtak.

NEW YORK - Na Wall Streetu se i ovoga tjedna očekuje nesigurno trgovanje dok se čeka ishod pregovora u Washingtonu o smanjenju proračunskog deficita kako bi se izbjegla 'fiskalna litica'. Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 1 posto, na 13.155 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,1 posto, na 1.418 bodova. No, Nasdaq indeks oslabio je 1,1 posto, na 2.978 bodova. Dow Jones i S&P 500 indeks porasli su zahvaljujući nadi ulagača da će republikanci i demokrati dogovoriti rješenja za smanjenje proračunskog deficita. No, zasad nema nikakvog napretka u pregovorima o izbjegavanju 'fiskalne litice'. Ako se do 31. prosinca ne dogovore bolja rješenja, početkom iduće godine na snagu stupa automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, od ukupno oko 600 milijardi dolara, što bi američko gospodarstvo moglo gurnuti u recesiju.

TOKIO - Na azijskim je burzama tjedan počeo blagim rastom cijena dionica jer su ulagače ohrabrili dobri makroekonomski podaci iz dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, SAD-a i Kine. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Šangaju ojačale između 0,1 i 0,8 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na dobitku 0,3 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu od kolovoza prošle godine. Nada u ubrzanje rasta kineskog gospodarstva, nakon sedam kvartala usporavanja, potaknula je rast cijena sirovina, kao što su nafta i bakar, jer je Kina najveći potrošač sirovina u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙