FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 6. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) srezala je u četvrtak prognoze rasta za gospodarstvo eurozone prema kojima se iduće godine vrlo vjerojatno može očekivati pad, dok bi povratak rastu trebao uslijediti u 2014. Za iduću godinu ECB je oštro snizio prognoze rasta i sada očekuje raspon od pada za 0,9 posto do mršavog rasta od svega 0,3 posto, a godišnja inflacija trebala bi se tako kretati u rasponu od 1,1 do 2,1 posto. Za 2012. se sada očekuje pad gospodarstva za 0,5 posto, nasuprot prvotno procijenjenom padu za 0,4 posto, što je ECB prognozirao prije tri mjeseca. Prema prvim procjenama za 2014., kada se očekuje povratak rastu, on bi trebao iznositi između 0,2 do 2,2 posto. "Očekuje se da će se gospodarska slabost u eurozoni protegnuti i na iduću godinu. Postupni oporavak trebao bi započeti krajem 2013.", kazao je čelnik ECB-a Mario Draghi na tiskovnoj konferenciji. Na današnjem redovnom mjesečnom zasjedanju ECB je zadržao važeću ključnu kamatnu stopu u visini 0,75 posto.

BRUXELLES - Unatoč krizi, najveće europske tvrtke povećale su ulaganja u istraživanja i razvoj kako bi mogle konkurirati na globalnom tržištu, objavila je u četvrtak Europska komisija. Ulaganja u istraživanja i razvoj u EU-u povećana su 2011. za 8,9 posto, prema 6,1 posto 2010. To gotovo odgovara porastu ulaganja u Sjedinjenim Državama (9 posto), veće je od globalnog prosjeka (7,6 posto) i daleko ispred japanskih tvrtki (1,7 posto), ističe EK. Po Komisijinu istraživanju, koje je obuhvatilo 1.500 najvećih ulagača u istraživanja i razvoju u svijetu, među prvih 50 u svijetu je 15 tvrtki iz EU-a, 18 iz SAD-a i 12 iz Japana. Japanska Toyota je na vrhu popisa, a najbolja europska tvrtka Volkswagen na trećem je mjestu s uloženih 7,2 milijardi eura. Američke tvrtke uložile su u istraživanja i razvoj 2011. ukupno 178,4 milijardi eura, a europske 144,6 milijardi. Najviše u tu svrhu izdvajaju tvrtke u ICT i automobilskom sektoru. Po zadnjim podacima Eurostata, ulaganja javnog i privatnog sektora u istraživanja u EU-u povećala su se 2011. na 2,03 posto BDP-a, prema 2,01 posto 2010., ponajviše zahvaljujući inicijativama iz privatnog sektora.

BRUXELLES - Njemački izvoz automobila i strojeva pomogao je zaštititi eurozonu od klizanja u još dublju recesiju u trećem tromjesečju, ublaživši negativan utjecaj smanjivanja zaliha i rezanja ulaganja kompanija, najnovije su procjene europskog statističkog ureda. Potvrdivši prvu procjenu o padu gospodarske aktivnosti u eurozoni u razdoblju od srpnja do rujna za 0,1 posto, Eurostat je u četvrtak istaknuo da je izvoz bio jedini sektor koji je pridonio rastu gospodarstva u tom razdoblju. Ured je time potvrdio prvu procjenu od 15. studenog i njegovi podaci pokazuju da je eurozona po drugi puta kliznula u recesiju od 2009., zbog stagnacije javne i potrošnje kućanstava, te manjeg doprinosa investicija i zaliha kompanija. U nastojanju da izađe iz dužničke i bankarske krize eurozona se oslanja na izvoz roba, kao što je izvoz njemačkih automobila u Kinu. Pritom podaci Eurostata zapravo pokazuju slabost i u samoj Njemačkoj, čije je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo samo 0,2 posto. Ekonomisti i političari razilaze se u procjeni da eurozonu, koja generira petinu svjetske proizvodnje, možda tek čeka ono najgore. Tako Europska komisija očekuje tek skroman rast u idućoj godini, od 0,1 posto, dok OECD i mnoge investicijske banke procjenjuju da će se recesija nastaviti u 2013. i dodatno povisiti ionako rekordnu stopu nezaposlenosti, te zakočiti ionako slabašno svjetsko gospodarstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙