FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 14. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Promet u američkoj maloprodaji smanjen je u listopadu prvi put u tri mjeseca, budući da su Amerikanci zbog uragana Sandy znatno manje kupovali automobile. Promet je u prošlom mjesecu smanjen 0,3 posto, objavilo je u srijedu ministarstvo trgovine, nakon naviše revidiranog 1,3-postotnog rasta u rujnu. Među razlogima smanjenog prometa izdvaja se uragan Sandy, koji je opustošio gusto naseljenu istočnu obalu SAD-a i smanjio prodaju vozila, i to za 1,5 posto. To je njezin najveći pad od kolovoza prošle godine. U rujnu porasla je 1,7 posto. U studenom očekuje se oporavak prodaje vozila, pri čemu su proizvođači automobila i trgovci prošlog tjedna procijenili da će oko 250 tisuća vozila završiti u starom željezu zbog oluje. Ako se isključi prodaja automobila, promet je stagnirao u odnosu na prošli mjesec, nakon što je u rujnu porastao 1,2 posto.

BRUXELLES - Europska komisija dogovorila je u srijedu s međunarodnim partnerima nova međunarodno usklađena pravila za napredne sustave za hitna kočenja (AEBS) i sustave za upozoravanje na izlaske iz prometnih traka (LDWS) za komercijalna vozila, priopćeno je iz Bruxellesa. Europski zakoni već određuju datume za obvezno uvođenje tih tehnologija u EU. Ovo je novi korak u pojednostavljenju naših zakona i promicanju međunarodne harmonizacije koja olakšava pristup europskih proizvođača tržištima izvan EU-a. Na osnovi međunarodno dogovorenih standarda, poboljšavamo sigurnost na cestama i pojednostavljujemo zakone, rekao je europski povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani. Na UN-ovom Svjetskom forumu za harmonizaciju zakona o vozilima, Komisija je aktivno pridonijela i drugim mjerama, a uključivanje tih mjera u UN-ov Međunarodni sporazum o proizvodnji vozila osigurat će da jednaki propisi budu usvojeni ne samo u Europi, nego i u drugim državama kao što su Japan, Rusija i Južna Koreja.

BRUXELLES - Europska unija treba do kraja godine razjasniti kratkoročan plan za oživljavanje europskog tržišta ugljika koje je izgubilo utjecaj na razvoj obnovljivih izvora energije, kazala je u srijedu europska povjerenica za klimu Connie Hedegaard, iznoseći planove za temeljitu reformu sektora. Komisija je u ponedjeljak predložila odgodu prodaje dozvola za emisiju 900 milijuna tona CO2 koje su trebale biti prodane između 2013. i 2015., prve tri godine iduće faze europske sheme trgovanja dozvolama za emisiju CO2 (ETS) koja traje do 2020. Te će dozvole umjesto toga biti prodane na kraju te 3. faze, 2019. i 2020., kako bi se riješio problem viška dozvola izazvan gospodarskom krizom. EU je 2003. uveo sustav trgovanja dozvolama za emisiju CO2 (ETS) u sklopu borbe protiv klimatskih promjena.

BEOGRAD - Srbija do kraja 2012. godine može očekivati manje inozemnih ulaganja nego lani, a ukoliko se ništa značajnije ne promijeni, dotok vanjskog kapitala ostat će i u 2013. na razini od oko milijardu eura, ocijenio je u srijedu u Beogradu dužnosnik Agencije za inozemna ulaganja i promociju izvoza. Na skupu o ulaganjima u Srbiji istaknuto je da Srbija, zaključno s prosincem ove godine, može računati na ukupno milijardu do 1,2 milijardi eura, a da je poboljšanje u idućoj godini moguće ukoliko Srbija ostvari potrebna ulaganja u energetiku, telekomunikacije i infrastrukturu. Srbija je do sada, rečeno je, imala konkurentske prednosti za inozemna ulaganja u vidu različitih poticaja, ali u posljednje vrijeme mnoge zemlje u susjedstvu nude još privlačnije poticaje od Srbije, što samo može imati dodatno loš utjecaj na investiranje u Srbiji.

MILANO - Talijanska Banco Popolare, četvrta po veličini banka u Italiji, izvijestila je o neto gubitku u devetomjesečnom razdoblju od 54 milijuna eura zbog revalorizacije duga. Ako se izuzme taj negativan faktor, banka je u devetomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom zabilježila konsolidiranu neto dobit od 166 milijuna eura, navodi se u poslovnom izvješću. Dodatni je uteg za bančine rezultate bio i gubitak od 116,3 milijuna eura povezan s partnerskom financijskom tvrtkom Agos Ducato. Stopa adekvatnosti kapitala, ključni pokazatelj financijske snage, iznosila je na kraju rujna 9,8 posto ako se uzme u obzir pojačani zaštitni mehanizam koji zahtijeva Europska agencija za banke, navodi banka u priopćenju.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice pale su u srijedu budući da su prosvjedi u južnoj Europi protiv mjera štednje i neriješena grčka dužnička kriza zasjenili ohrabrujuće poslovne rezultate pojedinih kompanija. Londonski FTSE pao je 0,5 posto na 5.756 bodova, frankfurtski DAX za 0,3 posto na 7.147 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,4 posto i iznosio 3.417 bodova. Ulagače zabrinjava i može li američka vlada izbjeći fiskalnu krizu zbog koje bi gospodarstvo moglo izgubiti poticaje ukupne vrijednosti 600 milijardi dolara. Među najvećim su gubitnicima bile dionice cikličkih sektora, potražnja za čijim proizvodima i uslugama ovisi o snazi svjetskog gospodarstva, bile su među najgorim izvođačima. Dionice rudarskih kompanija pale su u prosjeku za jedan posto, a dionice proizvođača proizvoda za osobnu njegu i kućanstvo za 0,8 posto.

LONDON - Euro je ojačao u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima prema dolaru, odskočivši s najniže razine u dva mjeseca zbog očekivanja jednokratne isplate pomoći Grčkoj, a veće dobitke ostvario je i prema jenu koji je pod pritiskom prodaja zbog mogućih prijevremenih izbora u Japanu. Euro je tako ojačao 0,3 posto prema dolaru, na 1,2742 dolara, i time se poprilično udaljio od najniže razine u dva mjeseca od 1,2661 dolara, na koju se spustio dan ranije. U uvjetima slabljenja jena, zajednička europska valuta poskočila je prema jenu 1,2 posto, dosegnuvši najvišu razinu u danu od 102,10 jena. I dolar je snažnije poskočio prema jenu, za 1,12 posto, te se njime trgovalo po 80,27 jena. Jačanju eura prema dolaru dodatno su pomogli dobitci ostvareni u odnosu na jen. Među glavnim povodima oporavka eura prema dolaru bila su očekivanja da bi Grčka mogla dobiti pomoć vrijednu oko 44 milijardi eura u jednokratnoj isplati. Jen je pak oštro oslabio prema dolaru i euru pod pritiskom prodaja jer špekulanti očekuju da će japanska središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku ako na prijevremenim izborima idući mjesec na čelo dođe vlada predvođena tamošnjom glavnom oporbenom strankom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙