FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 9. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

KAIRO

Glavna egipatska oporbena koalicija Fronta nacionalnog spasa sazvala je za utorak nove prosvjede protiv referenduma zakazana za 15. prosinca o nacrtu Ustava za koji se zalaže predsjednik Muhamed Mursi, a koji oporba odbacuje. "Fronta poziva na prosvjed u glavnom gradu i pokrajinama u utorak kao znak odbacivanja odluke predsjednika suprotne legitimnim zahtjevima oporbe", objašnjava Fronta u priopćenju koje je pročitao glasnogovornik koalicije Sameh Ašur po završetku sastanka oporbenih čelnika. Oporbeni predstavnici sastali su se kako bi usuglasili odgovor na odluku Mursija da održi referendum, te da ukine ukaz kojim mu se povjeravaju proširene ovlasti. "Ne priznajemo nacrt Ustava jer ne zastupa egipatski narod", rekao je Ašur.

ACCRA

Oporba u Gani odbacila je u nedjelju djelomične rezultate prema kojima je dosadašnji predsjednik John Dramani Mahama pobjednik predsjedničkih izbora od petka, upozoravajući na sustavnu prevaru, prije službena proglašenja rezultata. Oporba je objavila da je izborni pobjednik njezin kandidat Nana Akufo-Addo. Ranije su djelomični službeni rezultati govorili o poravnatoj borbi dvojice glavnih kandidata a privatna televizija dala je laganu prednost dosadašnjem predsjedniku Johnu Dramaniju Mahami. Gana, novi proizvođač nafte čije je gospodarstvo u punom zamahu, imala je dosad reputaciju stabilne demokracije u srcu turbulentne zapadne Afrike. Vanjski promatrači Commonwealtha, Cedeao i lokalne skupine CODEO složili su se u ocjeni glasovanja koje se odvijalo u petak i subotu proglasivši ga mirnim i transparentnim.

DOHA

Glavni tajnik Arapske lige Nabil al-Arabi izrazio je u nedjelju nadu u približavanje SAD-a i Rusije po pitanju Sirije kako bi se olakšalo rješenje krize u toj zemlji u UN-u. "SAD i Rusija vode s međunarodnim izaslanikom Lahdarom Brahimijem razgovore koji su se nastavili i danas u Ženevi", kazao je Arabi u Dohi na sastanku arapskog ministarskog odbora o Siriji. Šefica američke diplomacije Hillary Clinton susrela se u četvrtak u Dublinu s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim i Brahimijem. Priznala je da susret nije završen "značajnim napretkom", ali je naglasila da će biti drugih susreta.

LJUBLJANA

Slovenska ministrica za dijasporu Ljudmila Novak izjavila je u nedjelju da je cilj onih koji stoje iza nasilnih prosvjeda izazvati žrtve, što bi poslužilo kao povod za smjenu vlade. "Prosvjedi su organizirani, a nasilnike se čak i plaća kako bi došlo do žrtava, te tako stvorio razlog za nemire i smjenu vlade", rekla je Novak u obraćanju članovima stranke Nova Slovenija (NSI) čija je predsjednica, na stranačkom skupu u Vipavi. Demokršćanski usmjerena NSI je najčvršći koalicijski partner Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše u sadašnjoj koalicijskog vladi desnog centra sastavljenoj od pet stranaka. Protesti započeti u Mariboru prije nekoliko tjedana koji su se u međuvremenu proširili na druge slovenske gradove, a sazivaju se preko Facebooka uz moto da trebaju otići lokalni i državni političari uključeni u korupcijske i sudske afere i da valja spriječiti propast "socijalne države" koju izaziva politika štednje, po riječima predsjednice te stranke i ministrice u Janšinoj vladi, žele stvoriti dojam da je za socijalne i druge probleme koji se vuku godinama i imaju dublje korijene odgovorna i kriva sadašnja vlada.

BEOGRAD

Uslijed snježnog nevremena i hladnoće u Srbiji, dvije su se osobe smrznule, a premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, koji je i zapovjednik republičkog stožera za izvanredne situacije, naredio je u nedjelju poduzimanje svih potrebnih mjera za pomoć građanima koji su zapali u neprilike ili su zameteni na cestama. Vlakovi i autobusi kasne, mnogi polasci su otkazani, među kojima i međunarodna autobusna linija Beograd-Pula, a i dalje je najteža situacija u Vojvodini, gdje su jaki udari vjetra radili velike snježne nanose. U deblokadi autoceste Beograd-Subotica, kod petlje Bačka Topola, angažirana je i Vojska Srbije koja je u nedjelju popodne tenkom pomaknula kamion zbog kojeg se stvorila kolona u bačkom dijelu Vojvodine.

FRANKFURT

Pet stotina letova otkazano je u nedjelju zbog obilnog snijega u frankfurtskoj zračnoj luci, kazao je glasnogovornik. Radi se o letovima u dolasku i odlasku, te o svim destinacijama - međunarodnim, europskim i unutarnjim letovima, pojasnio je glasnogovornik, dodajući da se predviđaju i daljnja otkazivanja tijekom dana s obzirom na novi snijeg. Ukupno je u toj zračnoj luci, prvoj u Njemačkoj i trećoj u Europi, danas bilo predviđeno 1.250 letova. Što se tiče Berlina u kojem je tijekom posljednjih sati također pala veća količina snijega, ni jedan let do ranog poslijepodneva nije otkazan, kazao je tamošnji glasnogovornik.

SYDNEY

Australski radio, koji se našao u središtu skandala zbog obmane medicinske sestre zadužene za princezu Kate Middleton, objavio je u nedjelju da je tragična smrt medicinske sestre bila "nepredvidiva" te da kani preispitati pravilnik o emitiranju. Dužnosnici Southern Cross Austereo, grupe koja je vlasnik radija 2Day FM, održali su hitan sastanak kako bi razmotrili pismo lorda Simona Glenarthura, predsjednika londonske bolnice King Edward VII. gdje je ležala Kate Middleton, koji tu smicalicu smatra "u svakom pogledu vrijednom žaljenja". "Svima nam je žao zbog proteklih događaja. Doista su tragični", odgovorili su dužnosnici tvrtke lordu Glenarthuru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙