FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

LJUBLJANA - U Sloveniji je otvoreno više od 3300 birališta na kojima 1,7 milijuna birača odlučuje o tome tko će idućih pet godina biti predsjednik države. Uz sadašnjeg predsjednika Danila Tuerka koji želi još jedan mandat, kandidati su još i bivši premijer Borut Pahor, te Milan Zver, zastupnik u Europskom parlamentu i nekadašnji ministar obrazovanja u prvoj vladi Janeza Janše. Prema većini predizbornih anketa, najviše glasova u nedjelju mogao bi dobiti aktualni predsjednik Tuerk, ali ne i natpolovičnu većinu, pa je izgledan drugi kruug kroz tri tjedna. Različite ankete Turku prognoziraju između 40 i 49 posto glasova, Pahoru između 30 i 40 posto, ali s tendencijom rasta, dok se za Zvera izjašnjava četvrtina ispitanika.Državna izborna komisija objavit će prve djelomične i nepotpune rezultate izbora već pola sata nakon zatvaranja birališta u 19 sati, a službene rezultate u večernjim satima. Odmah nakon zatvaranja birališta bit će objavljeni rezultati izlaznih anketa iz kojih će se moći naslutiti hoće li biti potreban drugi izborni krug.

JERUZALEM - Izrael je u nedjelju zaprijetio da će odgovoriti na vatru u slučaju da zalutale granate nastave padati na dio Golanske visoravni pod njegovorm kontrolom. Sirijski predsjednik Bašar al Asad je prije nekoliko dana dao odriješene ruke svojim vojnicima da napadnu pobunjenike u pograničnom području u blizini Golanske visoravni. Izraelski ministar obrane Ehud Barak rekao je za vojni radio da se Izrael neće suzdržavati ako granate počnu padati na teritorij pod izraelskom kontrolom. "Ako granate budu padale mi ćemo odgovoriti", naglasio je on ne obrazlažući dalje svoju izjavu. U četvrtak je jedna minobacačka granata pala na izraelsku stranu Golana ali nije eksplodirala. U listopadu su zabilježena najmanje dva incidenta na Golanu; jednom su sirijski tenkovi ušli u područje koje kontroliraju Izraelci a drugi put je zalutali metak pogodio izraelsko vozilo u patroli. Izrael je zasad suzdržan i prijavljuje incidente snagama UN-a koje nadziru razgraničenje snaga na terenu. Izrael je zauzeo Golansku visoravan 1967. godine a 1981. je pripojio, što međunarodna zajednica nije priznala.

YANGON - Najmanje dvije osobe su poginule a pet se smatra nestalim nakon potresa magnitude 6,8 po Richteru koji je u nedjelju pogodio Mijanmar. "Po trenutno raspoloživim informacijama dvije su osobe poginule a pet je nestalo", rekao je za France presse vladin dužnosnik koji je htio ostati neimenovan. Američki centar za geologiju javio je da se radilo o potresu magnitude 7 oko 100 kilometara sjeverozapadno od Mandalaya čiji su stanovnici u strahu napustili svoje domove i izišli an ulice, javlja Reuters. Potres su osjetili i stanovnici Bangkoka u susjednom tajlandu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙