FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 13. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

KAIRO - Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u ponedjeljak navečer ministrima vanjskih poslova arapskih zemalja, okupljenim u Kairu, da će zahtjev da se Palestini promijeni status u rang države nečlanice u UN-u biti predstavljen na Općoj skupštini UN-a 29. studenoga. Nakon susreta s glavnim tajnikom Arapske lige Nabilom al-Arabijem prije tjedan dana dogovoreno je da se zahtjev predoči krajem studenoga. "Dogovoreno je da se zahtjev predoči 29. studenoga", kazao je Abas ministrima u Kairu. Palestinci traže glasovanje u Općoj skupštini UN-a čime bi palestinsko izaslanstvo postalo država nečlanica poput Vatikana. Za tu im je formulu potrebno priznanje 127 država članica od 194. Time bi Palestinci postali članovi svih agencija UN-a i međunarodnih sporazuma i njihov bi status bio bolji na političkoj i diplomatskoj razini.

GAZA - Glavni palestinski pokreti u Gazi, uključujući Hamas i Islamski džihad, izrazili su u ponedjeljak spremnost na ponovnu uspostavu primirja pod uvjetom da Izrael "prekine agresiju" na to područje. "Islamski i nacionalni palestinski pokreti potvrđuju da odgovor pokreta otpora ovisi o nastavku cionističke agresije na naš narod", kazao je Sami Abou Zouhri, glasnogovornik Hamasa. Šest Palestinaca, četvero civila i dvoje boraca, poginulo je a 35 je ranjeno u sukobu koji je izbio u subotu između dviju strana. Na izraelskoj je strani bilo osam ranjenih. Iz Pojasa Gaze Palestinci na Izrael ispaljuju rakete a Izraelci odgovaraju zračnim napadima.

LONDON - Britanska policija uhitila je u ponedjeljak na londonskom aerodromu Heathrow 24-godišnjeg muškarca kao dio istrage protiv osoba koje putuju u Siriju radi "navodnih terorističkih aktivnosti". Muškarac, koji je stigao na aerodrom letom iz Bahreina, zadržan je zbog "sumnje da je počinio, pripremao i poticao djela terorizma", priopćila je policija. On je priveden u policijsku postaju u južnom Londonu gdje će ga ispitati pripadnici protuterorističke postrojbe, navodi policija u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙