FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 11. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenska agencija za okoliš proglasila je u nedjelju ujutro najviši stupanj opasnosti od poplava, drugi u tjedan dana, javila je Slovenska tiskovna agencija STA. O tome će više informacija hidrolozi dati tijekom dana na konferenciji za novinare. Zbog padavina u sjeverozapadnom dijelu države u porastu su rijeke Soča i Vipava, a tijekom popodneva, noći i u ponedjeljak hidrolozi očekuju da može doći do velikog povećanja protoka i vodostaja Kupe, Save i drugih rijeka u većem dijelu zemlje, pa i rijeke Drave koja je početkom tjedna izazvala poplave u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.

GAZA/JERUZALEM - Izrael je u nedjelju objavio da je spreman pojačati napade na Pojas Gaze, odgovarajući na seriju raketnih i minobacačkih napada Hamasa i drugih militantnih frakcija iz te palestinske enklave. U raketnom napadu u subotu ozlijeđena su četvorica izraelskih vojnika koja su bila u patroli uzduž granice s Gazom, na što je izraelska vojska odgovorila napadom u kojem je ubijeno četvoro palestinskih civila. Uslijedio je novi raketni napad Palestinaca koji je paralizirao pogranične gradove na jugu Izraela.U izraelskim zračnim udarima koji su uslijedili ubijena su dvojica militanata u Gazi. "Svijet mora razumjeti da Izrael, suočen s napadima, neće sjediti skrštenih ruku. Spremni smo pojačati naš odgovor", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu na sjednici vlade.

YANGOON - Najmanje 13 ljudi je poginulo a četrdesetak ih je ozlijeđeno u potresu magnitude 6,8 po Richteru koji je u nedjelju pogodio područje središnjeg Mijanmara, prema najnovijim podacima. Američki centar za geologiju javio je da se radilo o potresu magnitude 7, koji se dogodio na dubini od oko 10 km i oko 100 kilometara sjeverozapadno od industrijskoga grada Mandalaya čiji su stanovnici u strahu napustili svoje domove i izišli na ulice. Dvadesetak minuta nakon prvoga uslijedila su još dva potresa magnitude 5 po Richteru, objavio je američki Centar za geologiju. Potres su osjetili i stanovnici Bangkoka u susjednom Tajlandu.

KABUL - Pakistan se nada da će nagovoriti sve afganistanske pobunjeničke skupine da se pridruže mirovnim pregovorima ali se brine da bi otpor nekih političkih frakcija u Kabulu prema kontaktima s talibanima mogao ugroziti mirovne napore, izjavio je u nedjelju pakistanski veleposlanik u Afganistanu Muhamed Sadik. "Afganistanci su ujedinjeniji u želi da se pridruže mirovnom procesu nego što su to bili prije dvije godine", izjavio je on u razgovoru za Reuters uoči posjeta afganistanskog Mirovnog vijeća koje bi u Pakistanu tamošnjim čelnicima trebalo pojasniti kako Islamabad može pomoći da se zaustavi sukob s talibanima. Predsjednik Hamid Karzai osnovao je Mirovno vijeće od predstavnika raznih političkih i etničkih skupina u Afganistanu kako bi se pokušalo ublažiti nepovjerenje između talibana i njihovih protivnika i dogovoriti mirovni sporazum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙