FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 8. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

KAIRO

U blizini predsjedničke palače u Kairu u subotu ujutro bilo je mirno, nakon još jedne noći prosvjeda protivnika predsjednika Muhameda Mursija. Oko zgrade u Heliopolisu, u pregrađu egipatskog glavnog grada, vojnici su stajali uz barikade a žičana ograda zatvarala je pristup palači. Prethodnog dana približno 10.000 prosvjednika okupilo se na istom mjestu zviždeći Mursiju, optuženom da je pod utjecajem Muslimanske braće. Brojne osobe prešle su žičanu ogradu, ušavši u sigurnosno područje, ali ne i u kompleks. Više od stotinu prosvjednika provelo je noć u šatorima podignutima blizu palače te u obližnjoj džamiji.

DAMASK

U subotu su snage režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada bombardirale južne četvrti Damaska, dok su se sukobi odvijali tijekom noći u pokrajini Damask, trenutno u središtu sukoba, izvješćuje sirijska nevladina organizacija i militanti. "Sukobi između režimskih snaga i ustanika odvijali su se u noći s petka na subotu u gradu Jabrudu, a na grad, sedam kilometara od Damaska, ispaljivane su granate", javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava. U zoru je nastavljeno bombardiranje južnih četvrti glavnog grada, objavili su lokalni odbori za suradnju koji pacifistički organiziraju mobilizaciju na terenu, dok se sukobi odvijaju u četvrti Kadam i na južnom autoputu. Sirijski službeni mediji objavili su sa svoje strane da vojska nastavlja "proganjati teroriste Fronte al-Nosra, povezane s mrežom al-Kaide, usmrtivši više desetaka njih i uništivši njihova skrovišta" u nekoliko područja Sirije.

LJUBLJANA

Dio slovenskih medija snizuje očekivanja da će novoizabrani predsjednik Borut Pahor pozitivno djelovati na premijera Janeza Janšu glede odnosa s Hrvatskom i ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om, a tim se mišljenjima u razgovoru za subotnji broj mariborskog dnevnika "Večer" pridružio i slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin. "U Europi nema države koja može spriječiti ulazak Hrvatske u EU sa 1. srpnja, ali to može Hrvatska, odnosno hrvatska vlada", rekao je Kacin u razgovoru za mariborski dnevnik. "Postoji bilateralni pismeni dogovor da je pitanje Ljubljanske banke i štediša stvar sukcesije, dogovore treba poštivati, a bez ratifikacije proces ulaska Hrvatske u EU ne može biti dovršen", rekao je Kacin, a prenosi Slovenska tiskovna agencija STA. Kacin je isto tako izrazio uvjerenje da prvostupanjska odluka Europskog suda za ljudska prava o tom pitanju, koja je dala za pravo trojici štediša Ljubljanske banke iz BiH, a Sloveniju za neisplaćene depozite proglasila odgovornom, može biti promijenjena u prizivnom postupku.

DOHA

Katar, koji ugošćuje pregovore UN-a o klimi, predložio je u subotu ujutro kompromisni tekst izaslanstvima koja još nisu postigla novi klimatski sporazum, dan nakon datuma predviđena za završetak konferencije. "Došlo je vrijeme za intenziviranje napora", kazao je delegatima okupljenima na plenarnoj sjednici zamjenik katarskog premijera Abdalah al-Atija koji predsjedava konferencijom UN-a od 26. studenoga u Dohi. Izaslanstvima je predstavio niz dokumenata koji nude prihvatljiv kompromis glede svih predmeta o kojima se rapravljalo, poput akta II Protokola iz Kyota, jedne od glavnih točaka očekivanog sporazuma. "Nemamo cijele dane na raspolaganju. Ministri i izaslanici počinju odlaziti, moramo završiti u sljedećim satima", kazao je on.

LONDON

Velika Britanija probudila se u subotu "šokirana i tužna" nakon smrti medicinske sestre koja je nasjela na telefonski poziv dvoje australskih radijskih voditelja koji su željeli doći do informacija o zdravstvenom stanju vojvotkinje od Cambridgea Kate Middleton. Medicinska sestra Jacintha Saldanha podrijetlom iz Indije, žrtva smicalice radio-postaje iz Sydneyja, pronađena je mrtva u petak u stanu rezerviranom za medicinske sestre u bolnici. Mediji navode da si je sama oduzela život. Ona je bila prva koja je odgovorila na lažni poziv osobe koja se predstavila kao kraljica Elizabeta i preusmjerila ga drugoj sestri koja je potom odala podatke o zdravstvenom stanju trudne Kate Middleton. Riječ je o prvoj velikoj mrlji na priči iz bajke princa Williama i Kate. Većina britanskih dnevnika u subotu je na naslovnicama imala vijest o tom smrtnom slučaju. Times piše da je "medicinska sestra kraljevske bebe pronađena mrtva nakon telefonske smicalice". Ističe da je Jacintha Saldanha imala 46 godina i bila majka dvoje djece, sina od 16 godina i kći "mlade adolescentice".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙