FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 5. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BRUXELLES

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton priopćila je da je s premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hashimom Thacijem u Bruxellesu dogovoreno da će probna primjena sporazuma o integriranom upravljanju graničnim prijelazima početi na dva prijelaza 10. prosinca, a da će još dva prijelaza biti otvorena do kraja godine. Premijeri su se, kako navode, usuglasili da svaki imenuje časnika za vezu kojima će izaslanstvo EU u Beogradu i Prištini osigurati radne prostorije. I dok je Dačić izjavio da "prijelazi neće biti nove granice" te da nije riječ ni o kakvim diplomatskim predstavništvima, Thaci je na odvojenoj konferenciji za novinare najavio da će za časnika za vezu u Beogradu uskoro imenovati "jednog od najboljih veleposlanika s Kosova". Ipak, i Thaci je potvrdio da na graničnim prijelazima neće biti državnih znakova niti jedne zemlje.

MANILA

U tajfunu Bophi, najsnažnijem ove godine na Filipinima, poginulo je najmanje 230 osoba a više stotina je nestalo na krajnjem jugu zemlje opustošenom u noći s utorka na srijedu olujnim vjetrom i pijavicama, prema privremenim podacima lokalnih vlasti. U bujici blata smrtno je stradalo 49 osoba u New Bataanu, gradu na otoku Mindanau, a 51 osoba je smrtno stradala na različitim mjestima na istoku otoka, izjavio je pukovnik Lyndon Paniza, vojni zapovjednik južnog područja. Dvanaest osoba poginulo je u drugim južnim pokrajinama, kao i tri stanovnika otoka Visayas, rekli su regionalni dužnosnici civilne zaštite. Vlasti su upozorile da će broj mrtvih u nevremenu biti sve veći kako spasioci budu rasčišćavali pristupe izoliranim područjima na jugu filipinskog arhipelaga. Bopha je došao do kopna u utorak ujutro na istočnoj strani Mindanaoa, s naletima vjetra brzine 210 km/h i olujnom kišom.

ISLAMABAD

Dvojica bombaša samoubojica zabili su se automobilom bombom u ulaz vojne baze u sjeverozapadnom Pakistanu, ubivši najmanje jednog vojnika i ranivši osmoricu, izvijestili su sigurnosni dužnosnici u srijedu agenciji Reuters. Napadači koji su se dovezli iz Afganistana zaustavljeni su prije nego što su uspjeli ući u bazu u gradu Wana u južnom Waziristanu gdje je stacionirano tisuće vojnika. "Snage sigurnosti presrele su automobil i otvorile vatru kada se približio logoru. Dvojica muškaraca potom su se raznijela", kazao je Reutersu vojni dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙