FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 5. prosinca 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

DOHA - Ekstremne vremenske prilike su postale normalna stvar, ali one predstavljaju prijetnju ljudskoj rasi, kazao je u utorak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u govoru kojim je pokušao pregovore o klimi izvući iz slijepe ulice. "Abnormalno je sada postalo normalno", kazao je šef UN-a na pregovorima o klimi koji se od 26. studenoga do 7. prosinca odvijaju u Dohi. Intervencija glavnog tajnika UN-a je pokušaj da se dogovori simboličko produljenje Protokola iz Kyota, sporazuma koji obvezuje 35 razvijenih zemalja da do kraja 2012. smanje ispuštanje stakleničkih plinova. Neproduljenje Protokola znači blokadu napora da se udare temelji novom globalnom UN-ovom sporazumu koji bi se trebao dogovoriti 2015, a stupio bi na snagu 2020. godine.

WASHINGTON - Bivši republikanski senator Chuck Hagel u užem je izboru predsjednika SAD-a Baracka Obame za novog ministra obrane, rekao je u utorak jedan viši dužnosnik Obamine administracije. Vjeruje se da se Hagel, čije bi imenovanje novu Obaminu administraciju učinilo dvostranačkom, ovoga tjedna sastao s Obamom i razgovarao o mogućem mjestu u timu zaduženom za nacionalnu sigurnost. Nema, međutim, naznaka da je američki predsjednik donio konačnu odluku o imenovanjima. Očekuje se da će Obama u iduća dva tjedna imenovati novog ministra obrane koji će zamijeniti Leona Panettu i novog državnog tajnika ili tajnicu koji će zamijeniti Hillary Clinton, rekao je izvor iz Obamine administracije.

RIM -Najviši talijanski sud u utorak je presudio da je sud u Palermu nezakonito uvukao predsjednika Giorgia Napolitana u istragu o navodnim pregovorima između države i mafije nakon smrtonosnih bombaških napada u Italiji prije dva desetljeća. Ustavni su je prihvatio Napolitanove argumente da se snimke njegovih razgovora s bivšim ministrom unutarnjih poslova o istrazi o mafiji ne mogu koristiti u slučaju te da ih se odmah treba uništiti. Tužitelji iz Palerma su u srpnju zatražili suđenje šestorici osoba povezanih s mafijom i šestorici bivših državnih ili policijskih dužnosnika, uključujući bivšeg ministra unutarnjih poslva Nicola Mancina, zbog optužbi povezanih s pregovaranjem države sa zločinačkom organizacijom od 1992. do 1994. godine. Sicilijanska mafija je navodno ponudila okončati niz bombaških napada 1992-1993. godine u kojima je ubijena 21 osoba, uključujući suce Giovannija Falconea i Paola Borselina, u zamjenu za blaže kazne i bolje uvjete u zatvorima za osuđene kriminalce.

PODGORICA - Crnogorski parlament potvrdio je u utorak navečer novu vladu na čelu s Milom Đukanovićem koji je ranije u parlamentu najavio da će prioriteti nove vlade biti članstvo u NATO savezu i nastavak procesa europskih integracija te poboljšanje životnog standarda. Vlada će imati 16 resora, tri potpredsjednička mjesta i jednog ministra bez portfelja. Dosadašnji premijer Igor Lukšić bit će šef diplomacije, Raško Konjević ministar unutrašnjih poslova, dok će resor financija voditi Radoje Žugić, dosadašnji čelnik Centralne banke Crne Gore. Marija Vučinović iz Hrvatske građanske inicijative će biti ministrica bez portfelja. Izvanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori su održani sredinom listopada, kako bi, kako je tada rekao predsjednik Filip Vujanović, nova vlada imala puni kapacitet voditi zemlju ka euroatlanskim integracijama i izlasku iz globalne krize, a imenovanje Đukanovića za mandatara obrazloženo je kao kadrovsko rješenje koje najuspješnije može obaviti taj posao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙