FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 22. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

TOKIO - Japan je u rujnu zabilježio najlošije rezultate u vanjsko-trgovinskoj razmjeni u tome mjesecu u posljednjih više od 30 godina, zbog globalnog gospodarskog usporavanja i teritorijalnog spora s Kinom. Trgovinska bilanca, prema najnovijim podacima tamošnje vlade, u rujnu je iskazala manjak od 558,6 milijardi jena (7,0 mlrd. američkih dolara), dok je u istom mjesecu godine ranije ostvaren višak od 288,8 milijardi jena. Manjak proizlazi iz oštrog pada izvoza u tome mjesecu na godišnjoj razini, od čak 10,3 posto. Riječ je o prvom rujanskom trgovinskom manjku od 1979. godine kada su se počele voditi odgovarajuće statistike, a posljedica je pada potražnje za čitavim nizom proizvoda.

BEČ - Europska komisija predložit će sljedeće godine da se formira zajednička agencija za likvidaciju posrnulih banaka, izjavio je Michel Barnier, povjerenik EU-a za financijske usluge. Europski će čelnici do kraja godine zaključiti pregovore o formiranju zajedničkog nadzornog tijela za banke u eurozoni a sljedeća faza trebala bi biti izrada planova o tijelu koje će se baviti posrnulim zajmodavcima, sa ciljem da u konačnici probleme u financijskom sektoru sređuju banke a ne porezni obveznici. "Drugu fazu čini prijedlog o formiranju agencije za likvidaciju koji će biti objavljen 2013.", rekao je Barnier, dodavši da će agencija imati široke zakonske ovlasti i da će tijesno surađivati s državnim tijelima.

FRANKFURT - Njemačka planira upozoriti Veliku Britaniju da bi predstojeći europski summit mogao biti otkazan bude li inzistirala na vetu na dogovor koji ne bi zamrznuo potrošnju EU-a, piše The Financial Times. Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušava nagovoriti britanskog kolegu Davida Camerona da podrži kompromis o potrošnji EU-a od 1,0 posto europskog BDP-a, piše list ne navodeći izvore. "Ako dogovor ne bude dobar za Britaniju, neće ga ni biti", rekao je Cameron prošli tjedan. "Europska potrošnja ne može rasti kada moramo donositi teške odluke na tako mnogo različitih područja". Merkel će posjetiti London početkom studenoga. Summit EU-a o proračunu za 2014.-2020. održat će se 22. i 23. studenoga.

FRANKFURT - Njemački inženjerski div Siemens planira se povući iz poslovanja sa solarnom energijom budući da nije uspio ostvariti svoja poslovna očekivanja. "Kompanija planira prodati poslovanje sa solarnom energijom i trenutno razgovara s potencijalnim kupcima. Siemens se namjerava usredotočiti na obnovljivu energiju vjetra i na hidroenergiju", navodi se u priopćenju. "Energetski odjel bit će smanjen a odjel za solarnu i hidro energiju prestaje s radom", objavili su iz Siemensa. Ističu da se poslovanje sa solarnom energijom nije pokazalo profitabilnim kao što su se nadali. Svjetsko tržište koncentrirane Sunčeve energije smanjilo se sa četiri gigavata (GW) na nešto više od jednog gigavata, navode.

SOEDERTAELJE - Švedski proizvođač komercijalnih vozila Scania izvijestio je da mu je neto dobit u trećem tromjesečju potonula 36 posto, na 1,5 milijardi švedskih kruna. Dobit po dionici pala je na 1,88 švedskih kruna, u usporedbi s 2,93 švedske krune u istom razdoblju prošle godine. Neto prihodi iznosili su u trećem tromjesečju 17,92 milijarde kruna i bili su 15 posto manji nego u istom razdoblju lani. U trećem su tromjesečju isporuke kamiona pale 21 posto, na 14,847 vozila, a smanjene su i knjige narudžbi, za 10 posto, na 16.925 vozila, stoji u priopćenju kompanije. Među faktorima koji su negativno utjecali na rezultate u Scaniji su izdvojili i valutne tečajeve, nešto niže cijene kamiona i slabiju iskorištenost proizvodnih kapaciteta.

AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač potrošačke elektronike, žarulja i medicinske opreme Philips više je nego udvostručio dobit u trećem tromjesečju zahvaljujući umjerenom rastu u svim poslovnim odjelima i prodaji gubitaškog odjela za televizore. Neto dobit porasla je na 169 milijuna eura, sa 74 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine kada je Philips na televizorima ubilježio gubitak od 54 milijuna eura. Prihodi su povećani 3,4 posto, na 6,13 milijardi eura. Već su najavili da u četvrtom tromjesečju očekuju oko 300 milijuna eura jednokratnih troškova povezanih s restrukturiranjem.

ISTANBUL - Turkish Airlines objavio je da do 2017. namjerava kupiti 15 Boeingovih zrakoplova tipa B777-300ER, uz opciju kupnje još pet zrakoplova. Prema priopćenju za Istambulsku burzu dionica, zrakoplovni prijevoznik naručio je od američkog proizvođača tri zrakoplova s rokom isporuke u 2014., sedam zrakoplova s rokom isporuke u 2015., pet s rokom isporuke u 2016. i još pet s rokom isporuke u 2017. godini.

LONDON - Cijene nafte porasle su Na londonskom tržištu prema 111 dolara zbog straha od širenja napetosti između Turske i Sirije na cijeli Bliski istok, što bi ugrozilo opskrbu naftom iz te regije. Cijene barela sirove nafte na londonskom tržištu bile su 33 centa više i iznosile su 110,44 dolara. Nakratko su se spustile na 109,47 dolara, najnižu razinu od 4. listopada. Na američkom tržištu barelom je trgovalo po 48 centi višoj cijeni, od 90,55 dolara. U fokusu su napetosti oko Sirije, zbog straha od njihova širenja u druge zemlje na Bliskom istoku. Posebno je osjetljiv Libanon čija je vojska u ponedjeljak najavila "odlučne mjere" kako bi spriječila kaos u dijelovima zemlje. "Libanon je postao novo poprište nemira", konstatirao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. "Napetosti su poljuljale stabilnost cijele regije pa utječu i na transport nafte, posebnO one iz sjevernog Iraka", tumači Fritsch.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer su slabi poslovni rezultati američkih kompanija i oštar pad japanskog izvoza natjerali ulagače na povlačenje dobiti s tržišta. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu ojačale 0,2 posto. No, u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju cijene su pale između 0,2 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku 0,6 posto. „Nakon uspona cijena nekoliko tjedana, trend rasta ostao je bez goriva, pa su se ulagači odlučili povući dobit s tržišta“, kaže Ric Spooner, analitičar u tvrtki CMC markets. Dodaje da trenutačno nema puno razloga za kupnju dionica, s obzirom da najveća gospodarstva, od SAD-a i Kine do eurozone, slabe.

NEW YORK - Na Wall Streetu će ovoga tjedna smjer burzovnih indeks ponajviše ovisiti o novim poslovnim rezultatima, a kompanije koje su dosad objavile kvartalna izvješća nisu baš oduševile ulagače. Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 0,1 posto, na 13.343 boda, a S&P 500 indeks 0,3 posto, na 1.433 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 1,3 posto, na 3.005 bodova. Osim poslovnih rezultata, na tržište bi ovoga tjedna mogli utjecati i novi makroekonomski podaci. Među ostalim, bit će objavljena prva procjena američkog bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu, izvješće o narudžbama trajnih proizvoda, kao i prodaji novih kuća u rujnu. U utorak počinje I dvodnevna sjednica čelnika Feda. Ne očekuju se novi zahvati u monetarnu politiku, s obzirom da je na prošloj sjednici pokrenut treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike. No, zanimljiv će biti Fedov osvrt na gospodarsku situaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙