FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 28. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Francuska vlada namjerava prije kraja godine usvojiti zakon koji bi prisilio poduzeća s planovima o zatvaranju industrijskih pogona da ih prodaju drugim vlasnicima, kazao je u petak ministar industrije Arnaud Montebourg. Nova zakonska inicijativa vremenski se podudara s pokušajima vlade da spriječi trajno zatvaranje privremeno ugašenih peći u čeličani na sjeveroistoku zemlje. Zakon bi utvrdio pravni okvir kojim bi se kompanije, poput ArcelorMittala, moglo prisiliti da prepuste pogone planirane za gašenje drugim vlasnicima. Kupci bi pak za njih plaćali cijenu koju bi odredio sud, tumači Montebourg. Montebourg predvodi pokušaje vlade da osujeti nakanu proizvođača čelika ArcelorMittala da ugasi dvije peći u čeličani u Florangeu. Zatvorene su već 14 mjeseci zbog zasićenosti tržišnih kapaciteta. Predsjednik Francois Hollande je poručio je ArcelorMittalu da želi da se peći ponovo pokrenu ulaganjem 150 milijuna eura ili da ih proda. Vlada već traži potencijalnog kupca, ali bez novog zakona ne može ostvariti svoju prijetnju. Dvije peći zapošljavaju oko 550 od ukupno 2.800 radnika u pogonu u Florangeu. Ostatak pogona radi normalno. Potražnja za čelikom iz Florangea pada zbog smanjene proizvodnje u francuskim tvornicama automobila, s obzirom na pad prodaje.

PEKING - Grupa kineskih brodara u državnom vlasništvu naručila je 50 supertankera ukupne vrijednosti 4,5 milijardi dolara kako bi pomogla brodogradilištima koja su zapala u financijske teškoće, pišu u petak kineski mediji. Narudžba o kojoj je izvijestio The 21.st Century Business Herald nadovezuje se na niz nekoliko milijardi dolara vrijednih ulaganja državnih kompanija kojima Peking želi potaknuti potrošnju kako bi zaustavio slabljenje kineskog gospodarstva. Tankere su naručile tri najveće kineske brodarske tvrtke, piše list, dodajući da su informaciju o narudžbama objavili predsjednik jedne i izvršni direktor druge tvrtke. Kineska brodogradilišta spadaju među poduzeća najteže pogođena najsnažnijim usporavanjem gospodarskih aktivnosti u Kini od globalne krize u 2008. godini. Narudžbe brodova više su nego prepolovljene i brodogradilišta naveliko otpuštaju radnike.

WASHINGTON - Američka podružnica Deutsche Telekoma T-Mobile USA objavila je u petak da je s kompanijom Crown Castle potpisala 2,4 milijarde dolara vrijedan ugovor o iznajmljivanju mreže od 6.400 odašiljača za mobilnu komunikaciju u Sjedinjenim Američkim Državama. "Za jednokratno uplaćeni iznos od 2,4 milijarde dolara Crown Castle će steći isključivo pravo korištenja i najma odašiljača u razdoblju od oko 28 godina", navela je podružnica Deutsche Telekoma u priopćenju. "Iznos će biti uplaćen nakon zaključenja posla koje se očekuje u četvrtom tromjesečju 2012.", dodaje se. T-Mobile nastavit će koristiti tu opremu i za to pravo plaćat će Crown Castleu godišnju naknadu. "Našli smo inteligentan način da ojačamo poziciju T-Mobile USA među konkurentima i istovremeno smanjimo neto dug grupe", rekao je financijski direktor Deutsche Telekoma Timotheus Hoettges. Ulagače ta vijest nije impresionirala pa je dionica Deutsche Telekoma u poslijepodnevnoj trgovini na Frankfurtskoj burzi oslabila 0,82 posto.

LONDON - Euro se u petak na međunarodnim deviznim tržištima zadržao osjetno iznad najnižih razina u dva tjedna prema dolaru i jenu, nakon što je Španjolska predstavila vrlo štedljiv proračun za iduću godinu koji mnogi vide kao korak bliže uručenju zahtjeva za financijskom pomoći. Euro je stoga blago ojačao prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2920 dolara, što je znatno iznad najniže razine u dva tjedna od 1,2828 dolara, na koju se spustio u četvrtak. Jedinstvena europska valuta na sličnom dobitku bila je i prema jenu i njome se trgovalo po 100,27 jena. Odskočila je tako također s najniže razine u dva tjedna od 99,64 jena, zabilježene dan ranije. Optimizam ulagača bio je kratkog daha. Analitičari kažu da će dobitci eura biti ograničeni sve dok je prisutna neizvjesnost oko toga hoće li i kada Madrid predati zahtjev za paketom financijske pomoći. "Očekujem da će euro postupno slabiti. Postoji rizik sniženja španjolskog kreditnog rejtinga, grčki pregovori s trojkom možda ne vode nikamo, a gospodarstvo eurozone bit će na klimavim nogama", kazao je Minori Uchida, glavni valutni analitičar u tokijskom Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙