FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 15. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Promet u američkoj maloprodaji snažno je porastao u rujnu, potaknut kupovinama širokog raspona proizvoda pa analitičari ukazuju na mogući snažniji rast američkog gospodarstva u trećem tromjesečju no što se do sada očekivalo. Promet u maloprodaji porastao je u rujnu 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec za koji je ministarstvo trgovine naviše revidiralo stopu rasta, na 1,2 posto. Analitičari su u rujnu očekivali 0,8-postotni rast. Najviše je porasla prodaja u trgovinama elektroničkih uređaja, 4,5 posto, te na benzinskim crpkama, za 2,5, posto, i to zbog viših cijena. Prodaja motornih vozila i dijelova uvećana je 1,3 posto. Vladini podaci navode na zaključak da su potrošači snažnije poduprijeli rast američkog gospodarstva u trećem tromjesečju no što su ekonomisti dosad očekivali. U drugom su tromjesečju slaba potražnja i teška suša ograničili gospodarski rast na 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

ATENA - Zamjenik grčkog ministra financija u ponedjeljak je ustvrdio da su međunarodni kreditori podcijenili utjecaj trogodišnjih mjera štednje na recesijom pogođeno gospodarstvo i da je njihova računica neispravna. Fiskalni multiplikator, pokazatelj negativnog utjecaja štednje na rast, zapravo iznosi "oko 1,0 a ne 0,5", što je brojka kojim barataju inspektori Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB) pri sastavljanju preporuka za fiskalnu politiku. Zato 49 milijardi eura vrijedne mjere štednje koje su grčke vlade usvajale od 2010. nisu polučile prognozirane fiskalne rezultate, kazao je Staikouras na konferenciji u organizaciji dnevnika International Herald Tribune. Grčka konzervativna vlada pregovara s 'trojkom' međunarodnih zajmodavaca o paketu mjera štednje koje bi omogućile isplatu nove tranše međunarodne pomoći u iznosu 31,5 milijardi eura. Vlada je predstavila plan proračuna koji predviđa 7,8 milijardi eura proračunskih ušteda u sljedećoj godini, ali revizori EU-a, MMF-a i ECB-a smatraju da su nužni rezovi u visini 9,2 milijarde eura.

LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata na slovenskim crpkama od noći na utorak povećat će se od 1,4 do 2,6 centa za litru. Nova cijena najprodavanijeg 95-oktanskog benzina iznosi 1,57 eura, 100-oktanskog 1,59, dizel goriva 1,44, a loživog ulja 1,064 eura za litru, objavio je Petrol, najveći slovenski distributer naftnih derivata. Kako prenose slovenski mediji, domaći energetski analitičari ne vjeruju da bi ubuduće moglo dolaziti do sniženja maloprodajnih cijena naftnih derivata na slovenskom tržištu, kako se nedavno dogodilo s cijenama zemnog plina, i to bez obzira na cijenu nafte na svjetskom tržištu. Razlog je u trošarinama na naftne derivate koji ostaju visoki i kojima vlada želi nadomjestiti gubitak nekih drugih proračunskih prihoda.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice poduprla su u ponedjeljak nagađanja da bi Španjolska mogla zatražiti međunarodnu pomoć u studenom, ali ulagače zabrinjavaju očekivana slaba poslovna izvješća kompanija. Indeks Londonske burze Ftse ojačao je 0,5 posto, na 5.824 boda, frankfurtski DAX bio je na dobitku 0,8 posto i iznosio je 7.292 boda a najveći je dobitnik bio pariški CAC, koji je poskočio 1,5 posto i dosegnuo 3.438 bodova. Najveći dobitnici bile banke u eurozoni, pa je Commerzbank bio u plusu 1,8 posto, Societe Generale 1,6 posto a UniCredit jedan posto. Među gubitnicima izdvajale su se rudarske kompanije, osjetljive na zabrinutost zbog slabog gospodarskog rasta. Rio Tinto tako je oslabio jedan posto a Lonmin 1,8 posto. Dionice tehnoloških kompanija bile su pak i među gubitnicima i među dobitnicima, uoči objave tromjesečnih poslovnih rezultata. Tako je Nokia ojačala 1,6 posto a Alcatel-Lucent oslabio 3,3 posto.

LONDON - Euro se u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima zadržao unutar uobičajenog raspona u posljednjih mjeseca dana zbog opreza ulagača jer ostaje nepoznato kada bi Madrid mogao zatražiti međunarodnu pomoć. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2945 dolara, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje. Jedinstvena europska valuta ojačala je blago prema jenu, za 0,2 posto, na 101,75 jena. Dolar je prema jenu ojačao 0,4 posto i njime se trgovalo po 78,75 jena. "Tržišni sudionici i dalje su skloni prodavati euro odmah nakon uzleta, budući da je odluka Europske središnje banke (ECB) o kupovinama neograničenih iznosa državnim obveznica tek mjera olakšanja", kazao je Adam Myers, viši valutni strateg u banci Credit Agricole. ECB je kazao da će s kupovinama obveznica započeti tek nakon što Madrid službeno zatraži međunarodni paket pomoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙