FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 24. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Aktivnosti u mađarskom gospodarstvu smanjit će se u ovoj godini za jedan posto, dok će iduće godine porasti za 0,9 posto, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut Szazadveg. Očekuje se da će prosječna inflacija u ovoj godini iznositi 5,7 posto, te 4,3 posto u 2013., navodi se u izvješću. U ožujku je Szazadveg za ovu godinu prognozirao gospodarski rast od 0,1 posto a za iduću godinu od 1,5 posto. Kao razlog za pogoršane prognoze navode stagnaciju potrošnje i značajan pad investicija. U institutu procjenjuju da vlada treba poboljšati proračunsku bilancu za 350 milijardi forinti (1,23 milijarde eura) kako bi ostvarila ciljani proračunski manjak za 2013.

BERLIN - Najnovije istraživanje njemačkog ministarstva rada o siromaštvu, koje se objavljuje svake četiri godine, pokazalo je da se dodatno produbio jaz između bogatih i siromašnih u najvećem europskom gospodarstvu. Tako je 1998. godine 45 posto ukupnog njemačkog bogatstva bilo u rukama 10 posto tamošnje populacije, da bi 10 godina kasnije taj udio iznosio 53 posto. Istodobno približno polovina kućanstava u Njemačkoj posjeduje samo 1,0 posto tog bogatstva, pokazala je najnovija studija. "Satnice, čak i ako netko radi puno radno vrijeme, više nisu dostatne za podmirenje potreba jednočlanog kućanstva, povećavaju rizik siromaštva i potkopavaju društvenu koheziju", upozoravaju iz njemačkog ministarstva rada. Sindikati tvrde da su upravo one reforme tržišta rada koje su pomogle Njemačkoj da izbjegne najgore posljedice dužničke krize i da smanji nezaposlenost na najniže razine nakon ujedinjenja pridonijele produbljivaju jaza između bogatih i siromašnih. Nepostojanje zakonom propisane minimalne plaće, uz snažan rast sektora slabo plaćenih poslova i takozvanih "mini" poslova, koje je u sklopu reformi tržišta rada uveo tadašnji njemački kancelar Gerhard Schroeder, išlo je na račun najsiromašnijih u društvu, tumače kritičari.

NEW YORK - Američka tvrtka Apple prodala je više od pet milijuna primjeraka iPhone 5 u samo tri dana otkako je novi model tog smartphonea stigao na tržište 21. rujna, objavila je ta kompanija u ponedjeljak. U priopćenju se navodi da je prodana cijela početna zaliha iPhonea 5s, jer je potražnja za najnovijim modelom premašila ponudu. I dok je većina narudžbi dostavljena kupcima, nove količine tog popularnog "pametnog telefona" pojavit će se na tržištu u listopadu, kažu u Appleu. Prodaja je nadmašila onu njegova prethodnika. Kada je Apple predstavio iPhone 4 u listopadu 2011. godine, prodao je četiri milijuna primjeraka prvoga vikenda.

PARIZ - Europski proizvođač zrakoplova Airbus objavio je u ponedjeljak da je s kineskom naftnom kompanijom Sinopec udružio snage na razvoju standarda i opskrbe alternativnim gorivom u Kini. "China Petroleum and Chemical Corporation (Sinopec), jedna od najvećih kineskih energetskih kompanija, i Airbus razvijaju i promiču proizvodnju goriva za zrakopove iz obnovljivih izvora za redovitu komercijalnu upotrebu u Kini", navodi se u priopćenju. "Sinopec je pomoćni partner koji pomaže vladi da utvrdi kineski certifikat za alternativna goriva u zrakoplovstvu koja bi se proizvodila od lokalno uzgojenih poljoprivrednih sirovina", istaknuo je Airbus. Sinopec će razviti gorivo vlastitom tehnologijom u tvornici nedavno izgrađenoj u Hangzhouu u blizini Šangaja. "Ta rafinerija spada među rijetke u svijetu koje imaju kapacitete za masovnu proizvodnju zrakoplovnog goriva iz biomase", priopćio je Airbus. Tvrtka nije objavila kada će započeti proizvodnju, ali je glasnogovornica kazala da će pripreme vjerojatno potrajati "oko godinu dana".

LONDON/NEW YORK - Euro je u ponedjeljak dodatno oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, pogođen objavom razočaravajućeg izvješća o njemačkoj poslovnoj klimi i neizvjesnostima u vezi Španjolske i Grčke. Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio na 1,2889 dolara, najnižu razinu od 13. rujna. Potom se stabilizirao na 1,2905 dolara, što znači da je na gubitku 0,54 posto u usporedbi sa zatvaranjem u prethodnom dnevnom trgovanju. Dolar je oslabio prema jenu za 0,18 posto i njime se trgovalo po tečaju od 78,01 jena. Njemački institut za ekonomska istraživanja Ifo objavio je danas indeks poslovne klime, dobiven temeljem mjesečnog ispitivanja provedenog među 7.000 kompanija. Taj indeks u rujnu je smanjen na 101,4 boda, sa 102,3 boda u prethodnom mjesecu. Dodatni uteg jedinstvenoj europskoj valuti su daljnje neizvjesnosti u vezi Španjolske i Grčke. Prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice drže se nešto ispod šest posto zbog naznaka da Madrid postiže slabi napredak u smjeru traženja cjelokupnog paketa pomoći koji tržišta priželjkuju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙