FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 9. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je danas svoje prognoze globalnog gospodarskog rasta po drugi puta od travnja, upozorivši američke i europske dužnosnike da bi neuspjeh u sređivanju njihovih ekonomskih bolesti mogao produljiti gospodarski pad, a snizio je i procjenu za gospodarstvo Hrvatske. Prema jutros objavljenim prognozama, MMF u ovoj godini očekuje pad hrvatskog gospodarstva od 1,1 posto, revidiravši svoju travanjsku procjenu o padu od 0,5 posto. Iduće godine MMF očekuje rast u Hrvatskoj od 1,0 posto, što je ista procjena kao i u travnju. Globalno gospodarstvo je previše slabo da bi se smanjila nezaposlenost, a ono malo zamaha koji postoji uglavnom dolazi iz središnjih banaka, naveo je MMF u svojim novim prognozama, koje uobičajeno objavljuje uoči svojih redovitih godišnjih sastanaka. Zasjedanje MMF-a održat će se ovoga tjedna u Tokiju. U ovoj godini MMF očekuje rast globalnog gospodarstva za 3,3 posto, dok je u srpnju procjenjivao da će rast iznositi 3,5 posto. Ako se ostvari, bila bi to najslabija stopa gospodarskog rasta u svijetu od recesijske 2009. U idućoj godini MMF predviđa tek umjereno ubrzavanje gospodarskog rasta u svijetu, na 3,6 posto, revidiravši na niže procjenu objavljenu u srpnju o rastu od 3,9 posto.

LONDON - Agencija Moody's dodijelila je novom europskom kriznom fondu, Europskom stabilizacijskom mahenizmu (ESM), najviši rejting 'Aaa' i negativnu prognozu. Obrazložili su to očekivanom niskom razinom zaduženosti ESM-a, kreditnom sposobnošću zemalja eurozone koje stoje iza njega i statusom kreditora s prvenstvom naplate. Negativnu prognozu ESM dijeli s ukupno 16 članica eurozone koje imaju najviši rejting 'Aaa,' ali i negativnu prognozu. Izuzetak je samo Finska, jedina članica s najvišim rejtingom i stabilnom prognozom. U Moody'su upozoravaju da bi "slabljenje političke potpore članica eurozone ESM-u moglo imati negativne implikacije po rejting fonda". ESM je službeno aktiviran u ponedjeljak. Trebao je početi s radom 1. srpnja ali je datum pomaknut zbog pravnog spora pred njemačkim ustavnim sudom. U početnoj će fazi ESM raspolagati s 200 milijardi eura, nakon članice eurozone uplate prve rate doprinosa do kraja ovog mjeseca.

LONDON - U zasebnom je izvješću Moody's jučer snizio rejting Cipara i tri ciparske banke, poručivši da očekuje da će vlada morati spašavati posrnule banke uz pomoć izvana. Moody's je snizio rejting Cipra za tri razine, na 'B3', što znači da se ulagačima ne preporučuje kupovina državnih obveznica. Kao razlog navedena je kriza u bankama povezana s krizom u Grčkoj. "Duboki problemi u ciparskom bankovnom sektoru, koje su rezultat pogoršanja stanja u Grčkoj i na samom Cipru, ključni su razlog današnje promjene rejtinga", stoji u Moody'sovom priopćenju. Snižen je i rejting tri banke, Bank of Cyprus i Cyprus Popular Bank na "caa3", te Hellenic Bank na 'caa2'.

FRANKFURT/LUXEMBOURG - Europska središnja banka (ECB) priopćila je u utorak da neće jednostavno tiskati novac kako bi riješila dužničku krizu eurozone, istaknuvši ujedno da je Grčka postigla značajan napredak u borbi protiv velikih financijskih problema. "ECB ne može posegnuti za monetarnim financiranjem ni nadomjestiti ono što bi u ovoj situaciji trebale činiti druge zemlje članice. Olako se misli da ECB tiskanjem novca može nadomjestiti poteze vlada odnosno njihov izostanak", rekao je čelnik ECB-a Mario Draghi. U govoru pred odborom Europskog parlamenta za gospodarsku i monetarnu politiku čelnik ECB-a opetovano je upozoravao da mandat banci ne dopušta da jednostavno uključi tiskarske strojeve kako bi financirala ogromne iznose duga koji je gurnuo eurozonu u najgoru krizu u povijesti. "Vjerujem da će u listopadu, a nakon toga i u prosincu, šefovi država ili vlada ponovo potvrditi stav da je euro neopoziv usuglašavanjem dugoročne vizije naše ekonomske i monetarne unije" rekao je Draghi.

BEČ/ZAGREB - Zabrinutost analitičara UniCredita zbog krize u Europskoj monetarnoj uniji (EMU) je ublažena, ali ipak su snizili prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u regiji srednje i istočne Europe (SIE) za 2012. i 2013. za 0,1, odnosno 0,3 postotna boda, na 2,5 i 3,1 posto. Razlog je veća nesigurnost u vezi stopa globalnog rasta i nepovoljnih statističkih pokazatelja za SIE objavljenih u proteklih nekoliko mjeseci. "Posljednjih nekoliko tromjesečja jasno je podsjetilo zemlje srednje i istočne Europe na činjenicu da smjer razvoja nakon krize nije ni jednostavan, ni zajamčen. Trgovinske i financijske veze s EMU sada djeluju kao teret. Premda bi se stanje trebalo poboljšati, oporavak će u najboljem slučaju biti postupan", jedan je od glavnih zaključaka najnovijeg izdanja Tromjesečnog izvješća za srednju i istočnu Europu, koje je danas objavio UniCreditov odjel za ekonomska istraživanja. U izvješću Unicredita navodi se da ipak postoje i mnogi razlozi za optimizam, povezani s produktivnošću rada, kretanjima troškova i konkurentnosti u regiji.

BERLIN - Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u kolovozu je smanjena za 0,5 posto na mjesečnoj razini, nakon što je u srpnju uvećana za 1,2 posto, pokazuju najnoviji podaci njemačkog ministarstva gospodarstva. Kao glavne razloge pada industrijske proizvodnje ministarstvo navodi pad graditeljskih i aktivnosti u prerađivačkom sektoru. U graditeljstvu je pad iznosio 2,8 posto na mjesečnoj razini, a u prerađivačkoj industriji za 0,5 posto. U segmentu energetike proizvodnja je pak porasla za 1,5 posto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci njemačkog ministarstva, objavljeni u ponedjeljak. Najnoviji podaci iz njemačke industrije ukazuju na pad industrijskih narudžbi za 1,3 posto u kolovozu, što je više nego što se očekivalo. To je novi u nizu pokazatelja koji svjedoče da najveće europsko gospodarstvo gubi zamah pod snažnijim pritiscima dužničke krize u 17-članoj eurozoni.

MADRID - Španjolska neće ispuniti ciljane razine proračunskog manjka u 2012. i 2013. godini i njezin će dug iduće godine prekoračiti razinu od 90 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zbog dokapitalizacije posrnulog bankovnog sektora, ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF). U izvješću o fiskalnom monitoringu MMF navodi da će proračunski manjak te zemlje u 2012. dosegnuti sedam posto BDP-a a iduće godine 5,7 posto. Time će premašiti zacrtane razine dogovorene s partnerima u Europskoj uniji od 6,3 odnosno 4,5 posto BDP-a, upozorava MMF. Znatno premašivši ciljani proračunski manjak u 2011. godini, Španjolska je sada u samom epicentru dužničke krize eurozone, istisnuvši Grčku, Portugal i Irsku. Uz postojeće mjere, upozorava MMF, Španjolska neće svesti proračunski manjak ispod tri posto BDP-a sukladno propisima EU-a prije 2017. a njezin javni dug, promatran kao udio u BDP-u, u 2012. će dosegnuti 90,7 posto, a u 2013. 96,9 posto. U obzir se uzela i otplata u cijelosti 100 milijardi eura vrijednog europskog kredita koji je Španjolska zatražila u lipnju.

ATENA - Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u utorak u Atenu, središte krize eurozone, izazvavši prosvjede gnjevnih Grka i noseći poruku potpore, ali ne i svježi novac naciji na rubu bankrota koja se bori za ostanak u eurozoni. Brojni Grci krive Njemačku za bolne reforme koje moraju provesti u zamjenu za paket pomoći EU-a i MMF-a vrijedan 200 milijardi dolara. Učitelji, liječnici i ostali javni službenici obustavit će rad u znak prosvjeda, a sindikati i oporbene stranke najavili su izlazak na ulice riskirajući sukob s policijom. U noći uoči dolaska Merkel, tisuće sindikalaca prosvjedovalo ispred parlamenta na trgu Sintagma vijoreći nacionalnim zastavama. Među transparentima bilo je i onih poput "Ne plači za nama, Angela" i "Angela, nisi dobrodošla".

LJUBLJANA - Slovenija će u idućih pet godina trebati 12 milijardi eura pomoći od Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) ako ne uspije provesti predviđene reforme, ocijenio je u utorak za portal slovenskog Telekoma financijski analitičar Andraž Grahek. "Ako ne provedemo reforme, u prvom redu mirovinsku, u idućih godinu-dvije dana izgubit ćemo pristup međunarodnom tržištu obveznica. To bi značilo da bi bili prisiljeni od ESM-a tražiti pomoć od 12 milijardi eura za financiranje proračuna i servisiranje duga", rekao je Grahek. Dodao je da bi to značilo prihvatiti i petogodišnji program restrikcija i mnogo korjenitijih reformi od onih koje predlaže sadašnja Janšina vlada, te da Slovenija ni u kojem slučaju ne može izbjeći reforme i mjere fiskalne stabilizacije. Dopunom zakona o PDV-u slovenska vlada u idućoj godini namjerava dobiti u državni proračun dodatnih 70 milijuna eura prihoda, što stručnjaci smatraju nerealnim. S liste proizvoda i usluga na koje se po zakonu o PDV-u plaća niža, 8,5 postotna stopa, vlada je izuzela hranu za kućne ljubimce, čišćenje privatnih stanova i zgrada, frizerske i cvjećarske usluge, sportsko-rekreativne usluge, dnevne tisak i publicistiku.

DETROIT - Američki automobilski div General Motors najavio je da će u Michiganu otvoriti novi informatičko-tehnološki centar gdje namjerava zaposliti do 1.500 ljudi. To je drugi od ukupno četiri planirana "inovacijska centra", uključujući i nedavno najavljen u teksaškom Austinu, u kojem će biti zaposleno 500 ljudi. "Trenutno smo u potrazi za novom generacijom vizionara koji bi pomogli pokrenuti novo doba automobilskih inovacija u GM-u", ističe u priopćenju objavljenom u ponedjeljak čelnik GM-ova informatičkog odjela Randy Mott. Najveći američki proizvođač automobila namjerava se preusmjeriti na informatičko-tehnološki model baziran na vlastitim rješenjima kako bi "poboljšali izvedbu, smanjili troškove tekućih poslova i podigli razinu inovacija za kupce GM-a". Iz GM-a su najavili da će zaposlenike tražiti na sveučilištima i na lokalnim sajmovima poslova.

LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak prema razini od 113 dolara budući da su napetosti na Bliskom istoku i rizik od prekida opskrbe prevagnuli nad zabrinutošću zbog slabe svjetske potražnje. Barel sirove nafte poskupio je na londonskom tržištu 73 centa, na 112,55 dolara. Na američkom tržištu njime se trgovalo po 48 centi višoj cijeni od 89,81 dolara. Napetost između Sirije i Turske dosegnula je najvišu razinu od ožujka nakon što su prošlog tjedna u prekograničnom oružanom incidentu slučajno ubijeni turski civili, pa je Istanbul odlučio pojačati vojno prisustvo na granici. To bi moglo ugroziti proizvodnju nafte na sjeveru Iraka i njezin transport prema Zapadu, smatraju analitičari. Zabrinutost zbog napetosti u odnosima Zapada i Irana oko iranskog nuklearnog programa, koje su rezultirale zabranom uvoza iranske nafte, sada je potisnuta u drugi plan. Rast cijena nafte ograničavaju pak slabi izgledi za svjetsko gospodarstvo.

TOKYO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, nakon jučerašnjeg pada, ali taj je rast limitiran jer je MMF smanjio procjene rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Singapuru oslabile do 0,1 posto. Burzovni indeksi u Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasli su, pak, između 0,5 i 1,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,6 posto. Cijene dionica na azijskim burzama jutros su porasle jer se ulagači nadaju da će labavljenje monetarne politike vodećih središnjih banaka u svijetu uskoro potaknuti rast gospodarstava.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a obeshrabrilo ih je i smanjenje procjena rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Dow Jones indeks oslabio je 26 bodova, ili 0,19 posto, na 13.583 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,35 posto, na 1.455 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 3.112 bodova. Od samog početka jučerašnjeg trgovanja tržište je bilo pod pritiskom jer je Svjetska banka smanjila procjenu rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini s 8,2 na 7,7 posto, što bi bio najsporiji rast Kine u više od 10 godina. Dosad je 91 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa smanjila procjene poslovanja, dok ih je 21 povećala. To je, prema podacima Reutersa, najslabiji skor još od trećeg tromjesečja 2001. Sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata počinje u utorak kada će nakon zatvaranja tržišta izvješće objaviti Alcoa, najveći američki proizvođač aluminija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙