FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 4. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

LJUBLJANA - Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jožef Horvat izjavio je u u srijedu da je rješenje pitanja Ljubljanske banke obveza koju je Hrvatska već prihvatila, te je u tom smislu povezana s priključenjem Hrvatske Europskoj uniji. Kazavši da reagira povodom izjave hrvatske ministrice za vanjske i europske poslove Vesne Pusić za Hrvatski radio da ona ne vidi kako bi pitanje Ljubljanske banke i ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora mogli biti povezani, Horvat je u posebnoj izjavi za javnost naveo da slovenski parlament smatra da su "rješenje pitanja Ljubljanske banke i poštovanje međunarodnih obveza i dogovora povezani s odlučivanjem slovenskih zastupnika o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora", te da je parlamentarni odbor tako nedavno zaključio usuglašavanjem svih članova bez obzira na stranačku pripadnost. O pitanju Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj u četvrtak će na Bledu ponovo razgovarati hrvatski i slovenski financijski stručnjaci za tu problematiku, Zdravko Rogić i France Arhar.

ANKARA - Turska vojska napala je u srijedu ciljeve u Siriji odgovarajući na minobacački napad sa sirijskog teritorija u kojemu je ubijeno petero turskih civla, rekao je u izjavi ured turskog premijera Tayypa Erdogana, dok je u Bruxellesu istodobno počeo hitan sastanak veleposlanika NATO-a na turski zahtjev. "Naše oružane snage u pograničnom području odgovorile su na taj gnjusan napad u skladu s pravilima djelovanja, topničkom vatrom na radarski određena mjesta u Siriji", kaže se u Erdoganovoj izjavi. "Turska nikada neće bez odgovora ostaviti takve provokacije sirijskog režima protiv naše nacionalne sigurnosti". Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu o incidentu telefonom je razgovarao s glavnim tajnikom Ban Ki-moonom i ministrima vanjskih poslova nekoliko članica Vijeća sigurnosti, kaže se u izjavi. Davutoglu se također s glavnim tajnikom NATO saveza Andersom Foghom Rasmussenom dogovorio o potrebi sazivanja izvanrednog sastanka veleposlanika NATO-a. Sastanak se odvija pod člankom 4. Povelje NATO-a koji poziva na konzultacije kada zemlja članica smatra da je ugrožen njezin teritorijalni integritet i politička neovisnost.

BRUXELLES - Iz sjedišta NATO saveza stigao je zahtjev za hitnom obustavom "agresivnih poteza" prema njezinoj članici Turskoj kao odgovor na sirijski napad u srijedu u kojemu je poginulo petero turskih civila.

"Bombardiranje predstavlja razlog za najveću zabrinutost svih članica koje snažno osuđuju takav postupak. Naš savez čvrsto stoji uz Tursku i zahtijeva hitan prestanak agresivnih poteza protiv našeg saveznika, te poziva sirijski režim na prestanak očitog kršenja međunarodnih zakona", stoji u izjavi NATO-a nakon sastanka veleposlanika NATO-a održanog u srijedu navečer na turski zahtjev.

Turska je dobila podršku i iz Pentagona.

"Ovo je još jedan primjer izopačenog ponašanja sirijskog režima i pokazatelj zašto mora otići. Žalimo za izgubljenim životima u Turskoj, našem jakom savezniku", kazao je glasnogovornik Pentagona George Little.

WASHINGTON - Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton u srijedu je na konferenciji za tisak u Washingtonu iznijela mogućnost da se sankcije Iranu brzo ublaže ako će Teheran biti spreman surađivati s velikim silama silama u sporu oko njegova nuklearnog programa. "Oni su donijeli svoje odluke vlade, nepovezane sa sankcijama, koje su utjecale na gospodarsko stanje u državi", rekla je Clinton odgovarajući na pitanje o prosvjedima koje je izazvao slom iranske valute. "Naravno da su utjecale i sankcije, no one se mogu po kratkom postupku riješiti ako će iranska vlada biti spremna iskreno surađivati sa skupinom P5+1 i ostatkom međunarodne zajednice", dodala je referirajući se na skupinu pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Britaniju, Kinu, Francusku, Rusiji i SAD, i Njemačku. Američka državna tajnica je izrazila i ogorčenje sirijskim prekograničnim minobacačkim napadom na Tursku te najavila da će Washington s Ankarom razgovarati o idućim koracima. "Jako žalimo zbog gubitka života koji su se dogodili na turskoj strani", rekla je na Clinton na konferenciji s kazahstanskim ministrom vanjskih poslova koji je u posjetu Sjedinjenim Državama. "Mi radimo s našim turskim prijateljima. Kasnije ću razgovarati s turskim ministrom vanjskih poslova kako najbolje nastaviti", rekla je Clinton ocijenivši da je širenje nasilja preko granica Sirije "vrlo, vrlo opasna situacija".

PARIZ - Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je svom prijatelju da "nema drugog izbora" već se ponovo kandidirati na predsjedničkim izborima 2017., iako je nakon poraza na izborima u svibnju najavio povlačenje iz politike, piše u srijedu tjednik Le Canard Enchaine. Sarkozy se nakon poraza na predsjedničkim izborima povukao iz javnosti te je dao samo jednu izjavu, kritizirajući politiku svoga nasljednika Francoisa Hollandea prema Siriji. "S obzirom na katastrofično stanje u kojem će Francuska najvjerojatnije biti za pet godina, neću imati izbora 2017. Nije pitanje hoću li se vratiti već imam li izbora, moralno govoreći, ne vratiti se", kazao je Sarkozy svom nekadašnjem pomoćniku i bivšem ministru poljoprivrede Bruni Le Maireu, prenosi list. Sarkozy je nakon poraza na izborima živio ležerno, ljetujući u Maroku i na jugu Francuske. Njegovi su prijatelji za druge francuske medije govorili da intenzivno usavršava svoj engleski kako bi se uključio u dobro plaćene međunarodne krugove govornika i predavača. Iako je za vrijeme mandata doživio rekordnu nepopularnost, najnovije ankete pokazuju da 53 posto birača želi vidjeti Sarkozyja kao kandidata na idućim predsjedničkim izborima. U međuvremenu je popularnost Hollandea pala s 50 na 41 posto, nakon što je vlada predstavila proračun s povećanim porezima, a nezaposlenost još više porasla.

BOGOTA - Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos uspješno je operiran od neagresivnog raka prostate i oporavlja se u bolnici, priopćili su njegovi liječnici u srijedu. Na sredini njegovog drugog četverogodišnjeg mandata Santos je u ponedjeljak iznenadio Kolumbiju objavom da su mu liječnici otkrili kancerogenu izraslinu. Rekao je da je bolest otkrivena na vrijeme te da je rizik minimalan. "Operacija je protekla bez ikakvih problema... sada počinje oporavak", rekao je novinarima Santosov urolog Felipe Gomez ispred bolnice Fundacion Sante Fe u Bogoti gdje je predsjednik operiran. Gomez je izjavu dao oko pet sati nakon što je Santos primljen u bolnicu. Liječnici su rekli da je tumor odstranjen pod lokalnom anestezijom i da se nije proširio te da Santosovo liječenje neće zahtijevati kemoterapiju. Santos će biti u bolnici dva do tri dana, a do potpuna oporavka trebat će do tri tjedna tijekom kojih će predsjednik moći obavljati svoje službene dužnosti. Konzeravtivac Santos, za čijeg je predsjedništva potaknut kolumbijski gospodarski rast, treba početi mirovne razgovore s Kolumbijskim revolucionarnim oružanim snagama (FARC) koje vode pola stoljeća dugu pobunu protiv središnje vlasti u kojoj su ubijeni deseci tisuća osoba. Postizanje mirovnog sporazuma Santosu bi osiguralo mjesto u povijesti i omogućilo mu ostvarenje sigurnosnog i gospodarskog napretka započetog pod predsjednikom Alvarom Uribeom prije jednog desetljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙