FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 16. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

BEJRUT - Papa Benedikt XVI. pozvao je u nedjelju na misi na otvorenome u Bejrutu bliskoistočne kršćane da služe miru kako bi se suprotstavili "tragu smrti i razaranja" u svijetu, u vrijeme dok građanski rat bijesni u susjednoj Siriji. "U svijetu gdje nasilje stalno ostavlja za sobom svoju trag smrti i razaranja, hitno je potrebno služiti pravdi i miru. To je najvažnije svjedočanstvo svih kršćana ovdje, u suradnji sa svim ljudima dobre volje", rekao je Papa na misi na otvorenom u blizini bejrutske luke na koju je došlo 350.000 vjernika, kao i poglavari libanonskih kršćanskih i muslimanskih zajednica. Na svečanosti su bili i predstavnici militantnog šijitskog pokreta Hezbolaha, koji su još u petak pozdravili Papin dolazak u Libanon. "Recite svojim obiteljima i prijateljima koji su ostali kod kuće da vas Papa nije zaboravio. Recite onima oko vas da je Papa tužan vašom patnjom i boli", rekao je Benedikt XVI. okupljenom mnoštvu. Izmirenje između ranih sukobljenih strana na Bliskom istoku, zajedno s pozivom kršćanima da ne napuštaju područje, bile su središnje teme njegova boravka u Libanonu. "Neka Bog zajamči vašoj zemlji, susjednoj Siriji i cijelom Bliskom istoku mir u srcu, tišinu oružja i prestanak svakog nasilja", kazao je Papa s podija, prekrivenog zelenom tkaninom i okruženog cedrom, simbolom Libanona, i maslinama, simbolom mira.

WASHINGTON - Američka vlada poduzet će dosad najskuplju modernizaciju svojeg nuklearnog arsenala, usprkos rezovima u vojnom proračunu, piše Washington Post. Vlasti još nisu službeno iznijele iznos koji će utrošiti u obnovu i održavanje 5113 nuklearnih glava, koliko ih ima američka vojska, kao niti u zamjenu istrošenih sustava i renoviranje zastarjelih nuklearnih postrojenja. No, u studiji koju je ljetos objavio Centar Stimson sa sjedištem u Washingtonu, procijenjeno je da će ti troškovi iznositi najmanje 352 milijarde dolara u sljedećih deset godina, piše dnevnik. Drugi stručnjaci govore o puno višim brojkama, naročito ako bude trebalo više vremena za provođenje modernizacije. Renoviranje samo jednog od sedam tipova oružja, bombe B61, trebalo bi stajati 10 milijardi dolara na pet godina, ističe Post. Izgradnja 12 novih nuklearnih podmornica u zamjenu zastarjelim podmornicama klase Ohio koštala bi do 110 milijardi dolara, dodaje dnevnik koji se poziva na procjene kongresnog odbora za proračun.

KABUL - Šest američkih borbenih zrakoplova uništeno je, a dva su "znatno" oštećena u napadu talibana u noći s petka na subotu na bazu u Afganistanu gdje se nalazi britanski princ Harry, objavio je u nedjelju ISAF. Šteta nanesena logoru Bastion u pokrajini Helmand još je veća nego što se mislilo, jer su uništene i tri benzinske crpke, a pogođeno je i šest avionskih hangara. Nikada koalicijskim snagama nije nanesena takva materijalna šteta u deset godina sukoba u Afganistanu, rekao je zapadni sigurnosni izvor. Dva američka marinca ubijena su u napadu na bazu u kojoj je stacioniran princ Harry, a još devet pripadnika koalicijskih snaga, osam vojnika i jedan civil, ranjeno je, prema najnovijim podacima ISAF-a. Napad lakim oružjem uz pomoć granata i raketa na logor Bastion trajao je više od četiri sata i bio je vrlo intenzivan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙