FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 16. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PEKING - Nekoliko tisuća Kineza u nedjelju je, drugi dan za redom, nastavilo masovne protujapanske prosvjede u nekoliko kineskih gradova, izazvanih teritorijalnim sporom dviju zemalja u Istočnom kineskom moru, javljaju agencije. Prosvjedi, koji se opisuju najgorima u posljednjih 40 godina, počeli su u subotu kada su tisuće Kineza okružile su japansko veleposlanstvo u Pekingu i bacali su kamenje, jaja i boce u njezinom pravcu. U nedjelju ih se tamo ponovo okupilo nekoliko stotina. Ispred veleposlanstva je kordon policije, a postavljene su i zaštitne barikade. U nedjelju se najviše prosvjednika okupilo u Shenzenu gdje je policija morala vodenim topovima i suzavcem smirivati situaciju. Prosvjeda ponovo ima u Šangaju, Xianu, Chengduu, Qingdaou i Suzhou. Japanski mediji javili su da je bilo i napada na japanske restorane i tvrtke diljem Kine. Paljeni su i japanski automobili. Japanski premijer Yoshiko Noda pozvao je u nedjelju kineske vlasti da zaustave nasilje prema japanskim državljanima i imovini.

KABUL - Četiri vojnika NATO-a ubijena su u nedjelju u Afganistanu, u jednom od tzv. napada iznutra koji predstavljaju sve veći problem savezničkim snagama u toj zemlji. Četiri američka vojnika ubijena su u napadu osoba koje su nosile odoru afganistanske nacionalne policije u južnoj pokrajini Zabolu, objavio je izvor iz NATO-a. Dan prije je afganistanski policajac ubio dvojicu britanskih vojnika u Helmandu, snažnom talibanskom uporištu. Ove je godine 51 strani vojnik ubijen u Afganistanu u napadima iznutra, što znatno otežava odnose i povjerenje između savezničkih i afganistanskih snaga sigurnosti, koje bi trebale potpuno preuzeti sigurnost nad zemljom do kraja 2014. godine. Dramatičan porast napada iznutra doveo je do zaustavljanja novačenja u afganistansku vojsku i policiju.

SAN FRANCISCO - Zamah koji je američki predsjednik Barack Obama dobio nakon demokratske nacionalne konvencije, u kombinaciji s nekoliko pogrešnih koraka njegova republikanskog protukandidata Mitta Romneyja doveli su do toga da je američka izborna karta u ovom trenutku jako naklonjena demokratskom kandidatu, piše u nedjelju list San Francisco Chronicle. Obama je nakon konvencije u deset provedenih nacionalnih anketa povećao svoju prednost na 3,1 posto u prosjeku. Ta relativno tijesna prednost na nacionalnoj razini, međutim, izgleda puno veća kada se pogleda elektorska karta po američkim saveznim državama. Obama tako vodi u čak 11 od 12 država koje se smatraju "izbornim bojištima". Aktualni predsjednik po anketama u ovom trenutku može računati na 332 elektorska glasa, odnosno 62 više nego što mu je potrebno za reizbor. Romney ima 206 elektorskih glasova, a vodi u samo dvije države u kojima je Obama pobijedio 2008. godine - Indiani i Sjevernoj Karolini. Po analitičarima, Romney bi za ukupnu pobjedu morao osvojiti osam od ranije spomenutih 12 država "bojišta". Trenutno mu je najveći problem Ohio u kojem nikako ne uspjeva sustići Obaminu prednost od nekoliko postotaka, koju aktualni predsjednik ne ispušta već mjesecima. A nijedan republikanski predsjednički kandidat u povijesti nije osvojio Bijelu kuću bez pobjede u toj saveznoj državi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙