FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 18. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PEKING - Tisuće Kineza ponovno je u utorak izašlo na ulice na protujapanske prosvjede nekoliko gradova u zemlji, što je nagnalo japanske tvrtke u Kini da privremeno zaustave svoje operacije. Protujapanski prosvjedi izazvani teritorijalnim sporom dviju zemalja u Istočnom kineskom moru, koji su trajali tijekom cijelog vikenda, očekivano su dobili na zamahu u utorak, kada Kina obilježava godišnjicu početka japanske invazije na Mandžuriju 1931. godine, piše AFP. Napetosti su dodatno podignute kratkim iskrcavanjem dvojice japanskih aktivista na sporne otoke u Istočnom kineskom moru u utorak. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova takav je potez nazvalo "teškom provokacijom i kršenjem kineskog suvereniteta". U Pekingu se u utorak više od tisuću prosvjednika približilo japanskom veleposlanstvu, koje čuva šest redova policajaca i metalne pregrade visoke dva metra. Prosvjednici su na diplomatsku misiju bacali plastične boce s vodom i jaja. U Šangaju se više od tri tisuće osoba okupilo ispred japanskog konzulata, a prosvjeda ima i u drugim gradovima. Okupljanja imaju taktičku podršku kineskih državnih glasila, javlja Reuters. Stotine japanskih tvornica, pogona, trgovina i restorana u Kini zatvorilo je u utorak svoja vrata kako bi zaštitilo svoje zaposlenike, poučeno uništavanjem japanske imovine tijekom prosvjeda u subotu i nedjelju.

KABUL - Najmanje 12 osoba, među kojima devet stranaca, izgubilo je život u samoubilačkom napadu na minibus u utorak ujutro na autocesti prema kabulskoj zračnoj luci, koji je izveden u znak osvete za snimanje protuislamskog filma u Americi, objavila je afganistanska policija. "Žena je aktivirala eksploziv u svojem automobilu na cesti za zračnu luku. Poginulo je devet stranih radnika i tri Afganistanca, a dva policajca su ranjena", priopćila je policija. "Stranci su radili za privatnu tvrtku u zračnoj luci", objavio je afganistanski sigurnosni izvor ne navodeći nacionalnost devetero stranaca. Odgovornost za napad preuzeli su militanti iz skupine Hezb-e-Islami, naglasivši da se radi o odgovoru na emitiranje uvredljivog američkog filma o proroku Muhamedu.

WASHINGTON - Demokratsko vladanje diljem svijeta nazadovalo je u 2011. godini i pokazalo se da su postignuća iz Arapskog proljeća na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi krkha i nestabilna, objavio je u ponedjeljak Freedom House. U analizi zemalja na prekretnici (Countries at the Crossroads) te organizacije za ljudska prava i jačanje demokracije, navodi se da je među zemljama iz područja Bliskog istoka i sjeverne Afrike samo Tunis napredovao u demokratskom upravljanju. U drugim svjetskim područjima, nazadovanje u kvaliteti vladanja daleko nadmašuje ostvarena poboljšanja. Posebno se to odnosi na odgovornost vlada i vladavinu zakona. Izvješće je znak za alarm među prodemokratskim aktivistima koji su se nadali da je zbacivanje brutalnih autoritarnih režima u Tunisu, Libiji i Egiptu otvorilo put za velik demokratski napredak u tim zemljama, ali i šire. Freedom House je analizirao demokratsko upravljanje u 72 zemlje od travnja 2009. do prosinca 2011. godine. Četiri su glavna kriterija za ocjenjivanje: odgovornost vlada, građanske slobode, vladavina zakona i borba protiv korupcije. Maksimalan broj bodova je 17, a minimalni standard za učinkovito demokratsko vladanje postavljen je na pet bodova. Taj prag smatra se vitalnim za otvoreno, pravedno i napredno društvo.

TORREON - Sto trideset i dva zatvorenika pobjegla su tunelom iz meksičkog zatvora u Piedras Negrasu, u blizini granice sa Sjedinjenim Državama, objavile su regionalne sudske vlasti u ponedjeljak. Zatvorenici su pobjegli tunelom širokim 1,20 metara i dugim 7 metara, iskopanim na 2,90 metara dubine. Tunel počinje iz bivše zatvorske stolarske radionice. Izlaz iz tunela nalazi se u blizini promatračnice, a zatvorenici su izašavši na površinu prerezali žičanu ogradu i izašli iz zatvorskog kruga "jedan po jedan". Zatvorski kompleks u Piedras Negrasu dom je za 734 zatvorenika. Pretpostavlja se da su u ovom bijegu zatvorenici imali podršku korumpiranih zatvorskih čuvara. Guverner savezne države Coahuile, u kojoj se nalazi zatvor, obećao je nagradu od 200.000 pesosa (87.500 kuna) osobama s "vjerodostojnim informacijama koje bi dovele do uhićenja svakog pojedinog bjegunca". Na bjegunce su upozorene i granične vlasti SAD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙