FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 9. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

VLADIVOSTOK - Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je u Vladivostoku odbacio postojanje bilo kakva trgovinskog rata Rusije i EU-a zbog istrage Europske komisije o poslovanju ruske državne energetske kompanije Gazproma. "Iako mislimo da ovaj potez nije konstruktivan i žalimo zbog njega, nema trgovinskog rata između Rusije i EU-a", rekao je Putin novinarima na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC). Europska komisija istragu je počela u utorak istragu zbog sumnje da Gazprom, koji je u 50-postotnom vlasništvu ruske države, sprječava slobodan protok plina diljem zemalja EU-a te nameće nepoštene cijene svojim kupcima vezivanjem cijena plina za cijene nafte. Posebice se to odnosi na istok Europe, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Bugarsku, Litvu, Latviju i Estoniju koje u mnogome ovise o ruskoj opskrbi energentima. Iz Gazproma, koji zarađuje oko 99 milijarda američkih dolara od prodaje plina europskim državama, tvrde da su se pridržavali svih zakona, poslujući u EU-u i drugdje.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama i njegov republikanski izazivač Mitt Romney imat će tri javne debate prije predsjedničkih izbora 6. studenoga, javljaju američki mediji. Prva debata je 3. listopada u Denveru i bit će posvećena unutarnjoj politici. Druga je 16. listopada u Hempsteadu u državi New Yorku, treća i završna koja će biti posvećena vanjskoj politici zakazana je za 22. listopada u Boca Ratonu na Floridi. Potpredsjednički kandidati Joe Biden i Paul Ryan debatirat će jednom, 11. listopada u Danvilleu u Kentuckyju. Američki mediji javljaju da su obojica kandidata za predsjednika počela vježbati za debate. Senator Rob Portman iz Ohija razgovara s Romneyjem pretvarajući se da je Obama, a Obami Romneyja glumi senator John Kerry iz Massachusettsa. Predizborne debate, koje uvijek privlače veliki broj gledatelja u SAD-u, ove bi godine mogle biti posebno važne jer ankete pokazuju da su kandidati u mrtvoj utrci.

NEW YORK - Dvije rijetke pijavice pogodile su njujorške četvrti Queens i Brooklyn, oštetile kuće, uzrokovale nestanak električne energije i prekinule muško polufinale teniskog turnira US Opena, javljaju američki mediji. Prva oluja s vjetrovima brzine 113 km/h pogodila je poluotok Rockaway u Queensu. Druga, čiji su vjetrovi bili otprilike iste snage zahvatila je četvrt Canarsie u Brooklynu samo nekoliko minuta kasnije. Nije bilo ozlijeđenih, ali su oštećeni krovovi nekoliko zgrada u Brooklynu i dijelovi grada ostali su bez električne energije. Oluja je iščupala nekoliko stabala, prevrnula nekoliko automobila i raznijela smeće po ulicama. Zbog nevremena je prekinut teniski meč između Davida Ferrera i Novaka Đokovića pri vodstvu Španjolca 5-2 u prvom setu. Policija je naredila da se isprazni stadion Arthura Ashea u Flushing Meadowsu, a polufinale posljednjeg Grand Slam turnira sezone bit će nastavljeno danas. Pojava tornada u New Yorku iznimno je rijedak vremenski fenomen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙