FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 17. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

WASHINGTON - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u razgovoru za američke televizije NBC i CNN da će Iran do sredine 2013. godine imati 90 posto materijala potrebnih za izradu nuklearne bombe. Netanyahu je uoči odlaska u Sjedinjene Države kazao da će Iran za šest ili sedam mjeseci doći do ruba mogućnosti za proizvodnju nuklearne bombe i još je jednom pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da postavi "crvenu liniju" koju Iran u nuklearnim aktivnostima ne smije preći. "Morate postaviti crvenu liniju ispred njih prije nego što bude prekasno", kazao je Netanyahu za program "Meet the Press" NBC-ja. "Oni vrlo brzo napreduju prema završetku obogaćivanja uranija potrebnog za proizvodnju nuklearne bombe. Za šest mjeseci preći će 90 posto puta", kazao je CNN-u. Izjave američkim televizijama dosad su najpreciznije Netanyahuovo objašnjenje zašto se zalaže za postavljanje ultimatuma Iranu pod prijetnjom vojne akcije. Istodobno, njegov agresivan pristup i stalni pritisak na SAD mogao bi dodatno zaoštriti odnose s Obamom, koji se nalazi usred izborne kampanje i smatra da je Iran udaljeniji od izrade nuklearne bombe od Netanyahuove procjene.

ŠANGAJ - Nekoliko japanskih kompanija privremeno je u ponedjeljak zatvorilo svoje tvornice i prodavaonice u Kini nakon vikenda obilježenog masovnim protujapanskim prosvjedima u toj zemlji i uništavanjem japanske imovine. Canon je najavio zaustavljanje proizvodnje u trima od četiri svoje tvornice u Kini. Sličnu mjeru najavio je i Panasonic, a Toyota je zatvorila nekoliko svojih prodavaonica automobila. Mjere će zasad vrijediti za ponedjeljak i utorak, a razlog zatvaranja je zabrinutost za sigurnost zaposlenika, objavile su te kompanije. U subotu i nedjelju bilo je više masovnih protujapanskih prosvjeda u Kini, uključujući i one ispred veleposlanstva u Pekingu i konzulata u Šangaju. Prosvjedi su bili potaknuti eskalacijom napetosti oko teritorijalnog spora dviju zemalja u Istočnom kineskom moru. Tijekom protujapanskih okupljanja, na kojima je bilo tisuće Kineza, napadnute su japanske prodavaonice i restorani u najmanje pet gradova. Palili su se i japanski automobili, a u gradu Qingdaou prosvjednici su provalili u jednu japansku tvornicu. Japanska vlada upozorila je u ponedjeljak svoje državljane u Kini kako bi moglo doći do novih masovnih prosvjeda u utorak, kada Kina obilježava spomendan na japansku ratnu okupaciju. Japanski premijer Yoshiko Noda pozvao je u nedjelju kineske vlasti da zaustave nasilje prema japanskim državljanima i imovini.

KABUL - Više od tisuću Afganistanaca sudjelovalo je u ponedjeljak u žestokim prosvjedima protiv prikazivanja antiislamskog filma u kojima se rabilo vatreno oružje i palila policijska vozila na kabulskoj prometnici gdje su sjedišta NATO-a i američka baza, priopćile su vlasti. Naoružane osobe među prosvjednicima pucale su tijekom prosvjeda, ali nitko nije ozlijeđen. Policija je odlučila da neće reagirati, rekao je načelnik policije Mohamad Ajub Salangi. Ovo su prvi nasilni prosvjedi u Afganistanu protiv prikazivanja filma "Nedužnost muslimana", dugometražnog filma koji je potaknuo nasilje u Libiji, Jemenu i Sudanu. Prosvjednici su se uz povike "Smrt Americi" okupili ispred američke baze Phoenix, na cesti u Džalalabad, ali ih je policija "rastjerala", rekao je čelnik mjesne policije. Potpukovnik Hagen Messer, glasnogovornik ISAF-a, NATO-ovih snaga u Afganistanu, ocijenio je da se ispred baze okupilo dvjestotinjak ljudi. "No oni su samo u blizini baze, dakle ovo nije izravan napad" na bazu, rekao je časnik. "To je posao afganistanske policije (da reagira) a mi smo spremni pomoći", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙