FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 2. listopada 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

LJUBLJANA - Europski povjerenik za proračun Janusz Lewandowsky upozorio je u ponedjeljak tijekom službenog posjeta Sloveniji na sve važniju ulogu europskog kohezijskog fonda u investicijskoj politici država članica. "Slovenija iz europskog proračuna sufinancira 40 posto javnih investicija, a Mađarska 97 posto. To je glavni izvor za investicije u Europi, gdje banke nisu više toliko širokogrudne s kreditima", rekao je Lewandowsky u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, upozoravajući na važnost kohezijskih sredstava, posebno u razvoju na lokalnoj razini i pri investiranju u mala i srednje velika poduzeća. Zagovarajući tezu da se europski proračun u sljedećoj srednjeročnoj perspektivi do 2020. godine ne bi smio smanjivati kako traže neke razvijenije države sa sjevera Europe, te da će o tome u studenom ove godine doći do dogovora, Lewandowsky je upozorio da će veći dio država koje su pristupile EU-u u najvećem valu njegova proširenja ostati neto primateljima sredstava iz europskog proračuna, uključujući i Sloveniju.

TBILISI - Prema prvim službenim rezultatima parlamentarnih izbora u Gruziji u vodstvu je oporbeni Gruzijski san milijardera Bidzina Ivanišvilija ispred vladajućeg Ujedinjenog nacionalnog pokreta predsjednika Mihaila Sakašvilija. Nakon prebrojanih tri posto glasova, Gruzijski san vodi sa 51,6 posto a Ujedinjeni nacionalni pokret ima 43,9 posto, priopćilo je središnje izborno povjerenstvo.

ANKARA - Gotovo 100.000 Sirijaca koji su pobjegli pred građanskim ratom u svojoj zemlji utočište je pronašlo u turskim kampovima, izvijestile su u ponedjeljak turske vlasti, koje već tjednima traže pomoć međunarodne zajednice kako bi nastavile pomagati. Prema službenim podacima u turskim kampovima za izbjeglice smještene su 93.576 ljudi. Trinaest kampova nalazi se u nekoliko pokrajina jugoistočne Turske, koje graniče sa Sirijom, stoji u priopćenju Uprave za izvanredna stanja (Afad). Ukupno 578 izbjeglica, žrtava sukoba, smješteno je u bolnice u raznim turskim zdravstvenim ustanovama.

NEW YORK - Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem u ponedjeljak je optužio SAD, Francusku i Tursku da potiču i podupiru terorizam u Siriji. U govoru održanom pred članovima Opće skupštine UN-a Mualem je postavio pitanje o "izjavama predstavnika Katara, Saudijske Arabije, Turske, SAD-a i Francuske koji jasno potiču i podupiru terorizam u Siriji, opskrbljujući tu zemlju novcem i oružjem te šalju onamo strane borce". Pobunjeničke snage, koje joj se protive režimu, sirijska vlada smatra i naziva teroristima. Mualem je podsjetio i na napad na sjedište sirijskoga glavnog stožera u Damasku koji se dogodio 26. rujna.

HONG KONG - U sudaru putničkog broda s trajektom kod otoka Lamma ispred Hong Konga u ponedjeljak na večer poginulo je 36 osoba, a oko stotinu ih je ozlijeđeno, objavile su u utorak mjesne vlasti. "28 je osoba poginulo na mjestu nesreće, a osmero ih je proglašeno mrtvima u bolnici", navodi se u priopćenju hongkonških vlasti. Više od 120 osoba bilo je na jednom od brodova koji je potonuo nakon sudara. Oni su namjeravali s broda promatrati vatromet što je upriličen u povodu nacionalnog praznika.

TOKIO - Potres jakosti 6,2 stupnja po Richteru dogodio se u utorak na moru u blizini velikog japanskog otoka Honshua, objavio je Američki geofizički institut (USGS), ali japanski su mediji javili da potres nije izazvao štetu. Potres se dogodio na 9,7 dubine u Tihom oceanu, a nakon potresa nije bilo vijesti o šteti, niti je izdano upozorenje na tsunami. Pretpostavlja se da je epicentar bio stotinjak kilometara od otoka Miyako, na sjeveroistoku Japana.

WASHINGTON - Pad vrijednosti iranskog riala je odraz međunarodnog pritiska na tu zemlju zbog spornog nuklearnog programa, priopćio je u ponedjeljak State Department. Iranski rial u ponedjeljak se strmoglavio sedam posto prema dolaru, zabilježivši novu rekordno nisku razinu, a to znači da je izgubio čak četvrtinu vrijednosti u proteklih samo tjedan dana. Međunarodne sankcije "sve se dublje i dublje" urezuju u iransko gospodarstvo, a Teheranu bi bilo bolje da promjeni svoju računicu kada je u pitanju razvoj nuklearnog programa, kazala je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

WASHINGTON - Unatoč vrlo upadljivoj prisutnosti u raznim segmentima predsjedničke izborne kampanje u SAD-u, američke slavne osobe koje javno izjavljuju za kojeg će kandidata glasovati, nemaju gotovo nikakva utjecaja na birače, odnosno na njihov izbor, pokazalo je istraživanje provedeno za CBS News i Vannity Fair. Ukupno 89 posto ispitanih koji su sudjelovali u anketi izjavilo je da pojavljivanje celebrityja i njihovo javno iskazivanje potpore određenom predsjedničkom kandidatu nema nikakva utjecaja na njihov izbor. Tri posto reklo je kako ih javna potpora neke od slavnih osoba može malo potaknuti da glasuju za "onog drugog" kandidata, a samo dva posto izjavilo je kako mišljenje poznatih osoba utječe i na njihov izbor kandidata za Bijelu kuću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙