FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 2. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

LONDON - Umirovljeni južnoafrički anglikanski nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir i heroj borbe protiv aparthejda, izjavio je u nedjelju da bi se bivšem britanskom premijeru Tonyju Blairu i bivšem američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu trebalo suditi pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu zbog pokretanja rata u Iraku. Tutu je u autorskom članku u Observeru, podlisku Guardiana, optužio bivše britanske i američke lidere za laganje o postojanju oružja za masovno uništenje, što je bilo opravdanje za napad na Irak, i kazao da je ta invazija podijelila i destabilizirala svijet više nego ijedan konflikt u povijesti. Tutu smatra da je kontroverzna američko-britanska akcija s ciljem zbacivanja Sadama Huseina s vlasti kreirala uvjete za postojeći građanski rat u Siriji i mogući širi bliskoistočni sukob s Iranom. Nadbiskup je optužio Blaira i Busha da su fabricirali dokaze za napad na Irak i ponašajući se "kao nasilnici na igralištu" doveli svijet do novih podjela i do ruba ponora na kojem je danas. Kazavši da postoje dvostruki standardi kada su u pitanju kazneni progoni protiv afričkih čelnika i onih zapadnih, Tutu smatra da je broj poginulih tijekom i nakon rata u Iraku sam po sebi dovoljan da se Blairu i Bushu sudi u Haagu.

BLED - Eurozona će ostati nedirnuta unatoč sadašnjoj krizi, izjavio je u nedjelju nas konferenciji za novinare na Bledu glavni tajnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria. "Vjerujem da nitko neće napustiti euro i da nitko ne bi trebao napustiti euro", rekao je on na konferenciji tijekom međunarodnog foruma koji se održava u Sloveniji. "U opasnosti je sustav, euro ne smijemo dovoditi u opasnost...Europska središnja banka (ECB) bi trebala učiniti više, naglasio je Gurria dodajući da za rješavanje krize nisu dovolji Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) i Europski stabiizacijski mehanizam (ESM).

WASHINGTON - Zapovjedništvo specijalnih američkih postrojba u Afganistanu privremeno je obustavilo obuku svih afganistanskih novaka, a svrha takve odluke je ponovno provesti provjeru njihovih potencijalnih veza s talibanima, piše Washington Post. Proces provjere proći će više od 27.000 afganistanskih vojnika, prenosi list. Ova je mjera uslijedila nakon što su tijekom ove godine osobe u odorama afganistanskih vojnika u "internim napadima" ubile najmanje 45 savezničkih vojnika.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je izrazio žaljenje zbog izostanka jasnih ograničenja što bi ih trebala postaviti međunarodna zajednica kada je riječ o iranskome nuklearnom programu. "Mislim da moramo reći istinu: međunarodna zajednica nije postavila jasnu 'crvenu liniju' Iranu, zbog čega ta zemlja ne obraća pozornost na odlučnost međunarodne zajednice koja nastoji obustaviti razvoj iranskoga nuklearnog programa", rekao je Netanyahu otvarajući sjednicu vlade. "Sve dok Iranci ne obrate pozornost na 'crvenu liniju' i odlučnost međunarodne zajednice, službeni Teheran neće prestati s razvojem svojeg nuklearnog programa. A Iranci ne trebaju imati atomsku bombu", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙