FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 1. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Industrijske aktivnosti eurozone u razdoblju od srpnja do rujna zabilježile su najgore tromjesečje u protekle tri godine, iako je tempo pada u rujnu nešto usporio, pokazalo je najnovije izvješće londonske tvrtke Markit. Markitov indeks menadžera nabave (PMI) uvećan je u rujnu na 46,1 bod, sa 45,1 boda u kolovozu. Time je blago premašio prvotno procijenjenih 46 bodova. Unatoč blagom poboljšanju, PMI indeks drži se 14. mjesec zaredom ispod razine od 50 bodova, što je područje pada aktivnosti. "Unatoč nešto umjerenijoj stopi pada industrijskih aktivnosti u netom završenom mjesecu, proizvođači diljem eurozone u razdoblju od srpnja do rujna pretrpjeli su najgore tromjesečje u posljednje tri godine", kazao je Chris Williamson, glavni Markitov ekonomist. "Taj će sektor biti ozbiljan uteg gospodarskom rastu. Stoga je klizanje regije u novu recesiju u trećem tromjesečju očigledno neizbježno", dodao je.

LUXEMBOURG - Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u eurozoni zadržala se u kolovozu na rekordno visokoj razini od 11,4 posto, objavio je statistički ured Europske unije. Stagnirala je i u Europskoj uniji, na visokih 10,5 posto. Bez posla je u 27 članica Europske unije u kolovozu bilo 25,466 milijuna ljudi, od čega njih 18,196 milijuna u eurozoni. Time se njihov broj u EU povećao za 49 tisuća u odnosu na prošli mjesec, odnosno za 34 tisuće u eurozoni. Na godišnjoj razini povećan je za 2,17 milijuna u EU, te za 2,144 milijuna u eurozoni. I dalje najviše zabrinjava nezaposlenost među mladima do 25 godina starosti. Tako je stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini u kolovozu iznosila 22,7 posto u EU, odnosno 22,8 posto u eurozoni. Bez posla je tako bilo njih 5,458 milijuna u EU27, od čega 3,392 milijuna u eurozoni. Njihov je broj na godišnjoj razini porastao za 164 tisuće u EU, te za 213 tisuća u eurozoni. U najvažnijim trgovinskim partnerima Unije SAD-u i Japanu ukupna je stopa nezaposlenosti u kolovozu iznosila 8,1 odnosno 4,3 posto.

BERLIN - Zrakoplovna industrija povisila je prognozu ovogodišnje dobiti na 4,1 milijardu dolara, koja bi u idućoj trebala porasti na 7,5 milijardi, signalizirajući poboljšanje stanja u sektoru. Međunarodna udruga avioprijevoznika (IATA) tumači novu prognozu solidnim brojem prevezenih putnika u dosadašnjem dijelu godine. "Zrakoplovne kompanije bolje se nose s teškoćama nego što smo očekivali", zaključio je u razgovoru s novinarima Tony Tyler. Podsjetio je ipak da je očekivana ovogodišnja dobit više nego upola manja od prošlogodišnjih 8,4 milijarde dolara. Takav trend pripisuje se u prvom redu europskoj gospodarskoj krizi, visokim cijenama nafte i niskoj razini poslovne potrošnje. Europski prijevoznici trebali bi u ovoj godini zabilježiti gubitak od 1,2 milijarde dolara zbog financijske krize u eurozoni i visokih poreza, procjenjuju u IATA-i. Za prijevoznike u azijsko-pacifičkoj regiji predviđaju dobit od 2,3 milijarde dolara, usprkos umjerenom usporavanju kineskog gospodarstva. Najveće poboljšanje očekuju u slučaju sjevernoameričkih prijevoznika koji bi trebali ostvariti dobit od 1,9 milijardi dolara, čime su povisili dosadašnju prognozu za 500 milijuna dolara.

PEKING - Proizvodne aktivnosti u Kini smanjila su se u rujnu drugi mjesec zaredom, što je još jedan znak usporavanja rasta u drugom po veličini gospodarstvu svijeta. Indeks menadžera nabave (PMI) porastao je u rujnu na 49,8 bodova, pokazali su vladini podaci. U kolovozu iznosio je 49,2 boda. Vrijednosti niže od 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti, a one više na njihov rast. Kineske proizvođače muče slaba vanjska i domaća potražnja. Iako je rujanska vrijednosti PMI-ja još uvijek ispod 50 bodova, viša je nego u prethodnom mjesecu, signalizirajući da trend usporavanja možda slabi. "U rujnu su vrijednosti PMI-ja obično prilično solidne a ove godine nisu bile znatno bolje nego u kolovozu", rekao je Prakash Sakpal iz tvrtke ING. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da je potražnja za plemenitim metalima, čelikom i drugim sirovinama koje se koriste u građevinskom sektoru i dalje prigušena. Kineski sektor nekretnina usporava proteklih mjeseci uglavnom zbog vladinih ograničenja čiji je cilj obuzdavanje rasta cijena. Kinesko gospodarstvo zabilježilo je u drugom tromjesečju najsporiji rast u tri godine.

MADRID - Peta po veličini španjolska banka Banco Popular prikupit će do 2,5 milijardi eura kako bi ispunila kapitalne zahtjeve utvrđene velikom revizijom španjolskog financijskog sektora. "Upravni odbor Banco Popular na jučerašnjem je sastanku potvrdio svoju opredijeljenost za neovisnost banke i dogovorio povećanje kapitala za do 2,5 milijardi eura", navodi se u priopćenju banke. Madridska burza suspendirala je nakon te objave trgovanje dionicama Banco Populare. Vlada je u petak predstavila rezultate neovisne revizije bankarskog sektora koji se bori s velikim iznosima nenaplativih kredita povezanih s urušavanjem tržišta nekretnina 2008. Od 14 velikih banaka obuhvaćenih revizijom za sedam je utvrđeno da im je potreban svježi kapital kako bi se zaštitile od mogućeg pogoršanja prilika u gospodarstvu. Među njima je i banka Banco Popular za koju su revizori kazali da treba ukupno 3,2 milijarde eura. Revizija američke konzultantske tvrtke Oliver Wyman pokazala je da španjolske banke trebaju ukupno povećati kapital za dodatnih 59,3 milijarde eura ili 53,7 milijarde eura nakon prilagodbe za efekte spajanja i fiskalnih postupaka.

LJUBLJANA - Telekom Slovenije, osigurateljsko društvo Triglav i energetska kompanija Petrol prve su na listi tvrtki u većinskom vlasništvu države koje namjerava prodati slovenska vlada, piše ljubljansko "Delo". Slovenski parlament u petak je prihvatio zakon o Holdingu državne imovine (SDH), u čijem su portfelju dionice države u raznim poduzećima čija se ukupna vrijednost procjenjuje na desetak milijardi eura, a osnivanjem holdinga bit će moguća i brža prodaja dijela državne imovine koja je u vrijeme krize bila zastala, navodi vodeći slovenski dnevnik. Neslužbeno, navodi "Delo", vlada namjerava prodati svojih 74 posto dionica u Telekomu Slovenije. Vrijednost dionice nacionalnog operatera na Ljubljanskoj burzi u mjesec dana porasla za 30 posto pa je državni portfelj dionica trenutačno vrijedan preko 370 milijuna eura, navodi list, dodajući da se kao potencijalni kupac najčešće spominje Deutsche Telekom. Na listi za moguću prodaju je i državni udio o osiguravajućem društvu Triglav, za što se zanimaju američka financijska kompanija AIG i Swiss Re, te udio u energetskoj kompaniji Petrol, za što su zainteresirani ruski Gazprom i madžarski MOL, piše "Delo" i poslovni "Finance".

PARIZ - Prodaja francuskih automobila potonula je u rujnu 18,3 posto u odnosu na prošlu godinu, signalizirajući lošu stanje za proizvođače koji se bore s padom potražnje na ključnom europskom tržištu i s visokim troškovima proizvodnje. Organizacija proizvođača CCFA objavila je da je pad prodaje manje strašan ako se uzmu u obzir dva dodatna radna dana u rujnu 2011., što daje nižu negativnu stopu pada prodaje, od 10 posto. U devetomjesečnom razdoblju do kraja rujna prodaja novih automobila smanjila se 13 posto, stoji u priopćenju CCFA-e. Pritom su francuski proizvođači u promatranom razdoblju zabilježili veći pad prodaje nego europska konkurencija, od čak 18,9 posto. Ostali europski proizvođači zabilježili su prosječan pad prodaje za 7,3 posto. Prodaja Renaulta pala je u rujnu za trećinu, na 31.929 vozila. PSA Peugeot Citroen, najveći proizvođač automobila u Francuskoj i drugi najveći u Europi, nakon njemačkog Volkswagena, prošao je puno bolje, s padom prodaje za pet posto. Ključni francuski sektor slab je već nekoliko mjeseci zbog okončanja vladine sheme poticanja kupnje novih vozila, uvedene na vrhuncu financijske krize.

DUBAI - Iranski rial u ponedjeljak se strmoglavio sedam posto prema dolaru, zabilježivši novu rekordno nisku razinu, a to znači da je izgubio čak četvrtinu vrijednosti u proteklih samo tjedan dana, pa se se na otvorenom deviznom tržištu njime trgovalo po tečaju od 32.250 riala za dolar, nasuprot oko 29.720 rala koliko je iznosio u nedjelju, objavila je internetska stranica specijalizirana za valutne tečajeve Mazanex. Prošlog ponedjeljka tečaj mu je iznosio 24.600 riala za dolar, pokazuju podaci Mesghala, internetske stranice za praćenje kretanja valutnih tečajeva. Krajem prošle godine tečaj iranske valute kretao se na oko 13.000 riala za dolar. Slobodni pad iranske valute navodi na zaključak da sankcije nametnute Iranu zbog spornog nuklearnog programa nanose sve veće štete gospodarstvu i da su rezerve čvrste valute u toj zemlji možda sada već na opasno niskim razinama.

LONDON - Cijena sirove nafte u ponedjeljak je u Londonu pala ispod razine od 112 dolara za barel, odražavajući strah ulagača da bi potražnja za naftom mogla pasti, s obzirom na naznake gospodarske slabosti u Kini i Japanu i nove recesije u eurozoni. Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 55 centi, na 111,85 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39 centi nižoj cijeni, od 91,8 dolara. Najnoviji podaci o kineskoj proizvodnji dodatno su potvrdili usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva sedmo tromjesečje zaredom. Pogoršalo se i poslovno raspoloženje u Japanu a industrija eurozone upravo je zaključila najgore tromjesečje u zadnje tri godine, što najavljuje novu recesiju, zaključio je londonski Markit. "Opće su implikacije kineskog indeksa menadžera nabave umjereno negativne, izvješće navodi na zaključak da kineski proizvođači još uvijek smanjuju proizvodnju i zalihe, s obzirom na slabu potražnju, (pogotovo domaću)", navodi u bilješci Citigroup.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, nakon novih pokazatelja da najveća gospodarstva u regiji, od Kine do Japana, slabe, a obujam je trgovanja mršav jer se zbog blagdana danas ne radi u Kini, Hong Kongu i Južnoj Koreji. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 1,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru pale 0,4 posto. Australski ASX stagnira, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku 0,4 posto. Prema izvješću Bank of Japan, u proteklom je tromjesečju palo raspoloženje u poslovnom sektoru u odnosu na prethodni kvartal zbog pada potražnje na svjetskim tržištima, posebice u Europi i Kini.

NEW YORK - Na Wall Streetu je ovoga tjedna moguć rast cijena dionica, nakon dva tjedna pada, jer su očekivanja ulagača u vezi makroekonomskih podataka iz najvećih svjetskih gospodarstava niska, pa bi svako pozitivno iznenađenje moglo potaknuti uspon tržišta. Dow Jones indeks prošloga je tjedna oslabio 1,1 posto, na 13.437 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,3 posto, na 1.440 bodova, a Nasdaq indeks 2 posto, na 3.116 bodova. U trećem je kvartalu S&P 500 indeks porastao 5,9 posto, a vrhunac je dosegnuo polovicom rujna, kada se, zahvaljujući dodatnom labavljenju monetarne politike Feda, našao na najvišim razinama u gotovo pet godina. No zbog slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, upozorenja kompanija o pogoršanju poslovnih uvjeta i neizvjesnosti u vezi španjolskih dužničkih problema, u posljednja dva tjedna cijene su dionica pale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙