FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

BERN - Švicarski birači u nedjelju su na referendumu odbili stroži antipušački zakon, objavili su tamošnji mediji. Prijedlog je odbijen sa 65,4 posto glasova, uz odaziv od 42 posto birača. Švicarska je 2010. usvojila zakon kojim se zabranjuje pušenje u svim javnim zgradama, ali su iz njega izuzeti kafići i barovi površine manje od 80 četvornih metara. Veći restorani mogu imati posebne, izolirane prostorije za pušenje koje moraju biti dobro ventilirane i u kojima radi osoblje koje pristaje na takve uvjete. Prijedlogom koji je sastavila švicarska antipušačka inicijativa zahtijevala se potpuna zabrana pušenja na svim javnim mjestima. Švicarska savezna vlada uoči referenduma je pozvala birače da glasaju protiv, rekavši da je postojeći zakon protiv pušenja dovoljno strog.

ADIS ABEBA - Predsjednici Sudana Omar Hasan al-Bašir i Južnog Sudana Salva Kiir počeli su pod međunarodnim pritiskom pregovarati u nedjelju navečer u Adis Abebi s ciljem okončanja sukoba između dviju regija koji traje gotovo pedeset godina i koje su na rubu pravog rata. Pregovori se vode pod pokroviteljstvom Afričke unije (AU) u pokušaju pronalaženja rješenja sporova dviju zemalja, prenosi AFP. Dvojica bivših ratnika, čije su se postrojbe ove godine vodile bespoštedni rat, ušli su u dvoranu na razgovore u etiopskom glavnom gradu. Glasnogovornik izaslanstva Južnog Sudana Atif Kirr je rekao da razlike i dalje postoje, ali da ekipe pregovarača rade na zbližavanju stajališta dvojice predsjednika.

TEHERAN - Visoki dužnosnik iranskog parlamenta optužio je u nedjelju Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da tajne podatke o iranskom nuklearnom programu prosljeđuje Izraelu. Član predsjedništva iranskog parlamenta Dževad Džahangirzadeh izjavio je da je glavni direktor IAEA-e Yukiya Amano nekoliko puta putovao u Izrael i osjetljive informacije o iranskom nuklearnom programu dijelio s izraelskim dužnosnicima. "Amanovi opetovani odlasci u Izrael ukazuju na to da su povjerljive iranske nuklearne informacije otkrivene cionističkom režimu i drugim iranskim neprijateljima", kazao je Džahangirzadeh. "Ako ponašanje IAEA-e dovede do otkazivanja iranske suradnje s tom međunarodnom organizacijom, sva odgovornost će biti na njoj", rekao je Džahangirzadeh, također član odbora za nacionalnu sigurnost i vanjske poslove iranskog parlamenta. IAEA ove optužbe nije htjela komentirati. Podaci pokazuju da je Amano kao čelnik IAEA-e Izrael posjetio samo jednom, u kolovozu 2010. U Teheranu je bio u svibnju ove godine.

CHAMONIX - Četiri francuska alpinista poginula su, a još se tri smatraju nestalima u lavini koja je u nedjelju pogodila skupinu alpinista u Nepalu i u kojoj je život izgubilo ukupno devet osoba. "Prema informacijama iz kampa u bazi u Nepalu, sedam stradalih su Francuzi, među kojima tri vodiča iz područja Chamonixa i četiri njihova klijenta", rekao je zamjenik predsjednika francuskog državnog sindikata planinskih vodiča SNGM-a Christian Trommsdorff. Tijela četvero Francuza pronađena su, a još troje ih se smatra nestalima, rekao je isti izvor. Dodao je da su potrage zbog slabe vidljivosti zaustavljene i da postoji jako malo izgleda da će nestali biti pronađeni živi. Francusko ministarstvo vanjskih poslova još nije potvrdilo da među stradalima i nestalima u nesreći ima Francuza. Šerpa Ang Tshering, zamjenik predsjednika Udruženja alpinista Nepala potvrdio je da su većina poginulih Francuzi. Sedmero Francuza bilo je u dvije francuske ekspedicije koje su se uspinjale na Mont Manaslu (8163 metra), a osim francuskih žrtava u lavini su stradali i alpinisti iz Njemačke, Španjolske i Nepala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙