FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BERLIN - Njemačka je policija obznanila da je u srijedu u zoru pokrenula veliku operaciju protiv krajnje desnice u regiji Rajna Sjeverna Vestfalija, za koju je mobilizirala nekoliko stotina policajaca. Policija Dortmunda od jutra pretražuje stanove i urede krajnje desnice, stoji u priopćenju. Oko 600 policajaca je mobilizirano u toj akciji protiv dvije organizacije koje je nedavno zabranilo regionalno ministarstvo unutrašnjih poslova: Nacionalni otpor Dortmunda i Družina Hamma. Regionalno ministarstvo Družinu Hamma sumnjiči za terorističke aktivnosti. Predviđene su premetačine po 93 stana. Slična operacija je paralelno vođena u Aachenu i više mjesta blizu belgijske granice, navela je policija.

TRIPOLI - Libijsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u četvrtak da je zaplijenilo više od 100 tenkova od skupine pobornika bivšeg režima Moamera Gadafija koji su se predstavljali kao revolucionari u regiji Tarhuna, na zapadu zemlje. "Više od 100 tenkova i 26 bacača raketa je zaplijenjeno u vojarni blizu Tarhune, 60-ak kilometara jugoistočno od Tripolija gdje je sjedište te milicije", rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Visokog povjerenstva sigurnosti, pri ministarstvu unutrašnjih poslova. Rekao je da je ta skupina otkrivena istragom o dvostrukom atentatu autobombom u nedjelju u Tripoliju, kada su poginule dvije i ranjene četiri osobe. Ta milicija poznata pod imenom "Brigade vjernika", interno se nazivala i "Brigade mučenika Moamera Gadafija", bivšeg libijskog čelnika ubijenog u listopadu prošle godine, dodao je glasnogovornik.

PARIZ - Islamistički terorist Mohamed Merah, hladnokrvni ubojica sedam osoba u ožujku 2012. u Francuskoj, među kojima i troje djece u Toulouseu i Montaubanu, nije bio izloliran kao što se činilo tijekom prvih istraživanja njegovog života. Merah, 23-godišnji Francuz alžirskog podrijetla, obavio je 2.000 telefonskih poziva od rujna 2010. do veljače 2011., od kojih 200 s osobama koje su živjele u 20 stranih zemalja. U dokumentu od 26. ožujka ove godine francuske službe naglašavaju da su pronašle 1.863 telefonskih komunikacija između 1. rujna 2010. i 20. veljače 2011. i 186 poziva u inozemstvo. "Ubojica na skuteru" je slao i sms poruke u Egipat bratu Abdelkaderu. Druge telefonske pozive Merah je vodio s ocem u Alžiru i s drugim osobama u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Obali Bjelokosti, Keniji, Hrvatskoj i Butanu. Čini se da je brat Abdelkader, blizak radikalima imao veliki utjecaj da se Merah iz maloljetničkog delinkventa pretvorio u radikalnog islamista.

BERLIN - Njemačka policija je godinama do 2011. obučavala snage sigurnosti bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, prema pisanju dnevnog lista Tagesspiegel od petka. Najmanje 100 članova bjeloruskih snaga sigurnosti sudjelovalo je od 2008. do 2011. na obuci u Njemačkoj, potvrdio je jedan glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova berlinskom dnevnom listu. Njemački agenti su izravno u Ukrajini obučili oko 400 drugih policijskih dužnosnika, poput granične policije i tehničara kriminologije. U studenom 2010. bjeloruske snage sigurnosti su čak pratile intervenciju njemačih policajaca vodenim topovima, suzavcem i palicama tijekom prosvjeda protiv konvoja nuklearnog otpada Castor, pecizira dnevni list. EU je odlučila u siječnju 2011. odrediti zaleđivanje imovine i zabranu ulaska predsjedniku Lukašenku i dužnosnicima ili režimu bliskim osobama kao odgovor na represiju nad bjeloruskom oporbom.

RIM - Muškarac povezan s napolitanskom mafijom Camorrom ubijen je na plaži u Terracini, ljetovalištu južno od Rima, a to pogubljenje je izazvalo paniku među kupačima, izvijestili su listovi u četvrtak. Prema prvim informacijama policije koje je prenio list Messagero, muškarac je izašao iz mora i javio se na telefon ispred zgrade kod kupališta gdje je pogubljen. Napadači su ispalili najmanje pet metak i izazvali paniku i bijeg. Jedan od napadača je uhićen, a drugi je pobjegao. List Corriere della Sera navodi da je žrtva Gaetano Marino, iz napuljske regije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙