FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ŽENEVA - Predsjednik UN-ova istražnog povjerenstva za Siriju Paulo Pinheiro preporučio je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti da donese "potrebne mjere" jer raste "broj, ritam i intenzitet" povreda ljudskih prava u toj zemlji. Pinheiro je u ponedjeljak u UN u Ženevi usmeno podnio svoje posljednje izvješće o Siriji objavljeno sredinom kolovoza. "Preporučili smo da se naše izvješće preda Vijeću sigurnosti (...) kako bi ono moglo donijeti potrebne mjere s obzirom na težinu povreda, zlouporaba i zločina koje su počinili vladine snage, (prorežimska milicija) Šabiha i protuvladine skupine", rekao je taj brazilski stručnjak. Ipak nije izrijekom spomenuo Međunarodni kazneni sud (ICC) na kojemu sudski postupak može pokrenuti samo Vijeće sigurnosti. Nema konsenzusa što se tiče eventualnog podizanja optužnice na ICC-u, istaknuo je zapadni diplomatski izvor u Ženevi. "Porastao je broj, ritam i intenzitet očitih kršenja ljudskih prava", rekao je Pinheiro. Stručnjaci u svom zadnjem izvješću upozoravaju na "ratne zločine" u Siriji i optužuju za njih vladu i njezine vojne snage te u manjoj mjeri naoružanu oporbu. Sastavili su i povjerljiv popis s imenima sirijskih političkih i vojnih čelnika koje smatraju odgovornima za zločine, što je prvi korak u možebitnom međunarodnom sudskom progonu. Taj će se popis predati UN-ovu Visokom povjereništvu za ljudska prava dok ne dođe u ruke nekog međunarodnog pravosudnog tijela, rekao je u ponedjeljak Pinheiro.

MOSTAR - Kombi vozilo je u cijelosti izgorjelo u nedjelju navečer, vozač je ozlijeđen dok je desetak navijača momčadi Slavije iz istočnog Sarajeva iz Republike Srpske prošlo bez ozljeda kada su ih napale nepoznate osobe na magistralnom putu nedaleko Mostara, izvijestili su u ponedjeljak ujutro iz policije u Mostaru. Napad se dogodio oko 20.00 sati kada je navijačima Slavije, koji su se vraćali s gostovanja kod momčadi GOŠK-a u Gabeli, iz jurećeg automobila u mjestu Salakovac u istočnom većinskom bošnjačkom dijelu Mostara razbijeno zadnje vjetrobransko staklo te su ubačene dvije bengalke. Nakon izgreda, napadači su pobjegli magistralnom cestom M-17 u pravcu Sarajeva, a kombi se zapalio i u cijelosti izgorio. Ozlijeđen je vozač kombija koji je prebačen u Kliničku bolnicu Mostar, dok su putnici prošli neozlijeđeni. Policija provodi očevid i traga za počiniteljima izgreda. Dan ranije u Mostaru je policija privela 38 huligana zbog međusobnih obračuna prije susreta nogometaša Zrinjskog i Željezničara, dok su navijači banjolučkog Borca u cijelosti uništili dva vagona vlaka u povratku s nogometnog susreta te momčadi s ekipom zeničkog Čelika.

CHICAGO - Sukob između nastavnika u Chicagu i gradonačelnika Rahma Emanuela eskalirao je u nedjelju kada je sindikat učitelja donio odluku o produženju štrajka, a gradonačelnik zaprijetio da će zatražiti sudsku zabranu njegova nastavka. Nakon obustave rada nastavnika cijeli prošli tjedan, u javnim školama u Chicagu neće biti nastave ni u ponedjeljak i utorak. Štrajka 29.000 nastavnika i odgajatelja, a njime je pogođeno 350.000 djece koja pohađaju vrtiće, osnovne i srednje škole. Gradonačelnik Chicaga smatra da je štrajk nezakonit i rekao je da je zatražio sudsku zabranu koja bi zaustavila nastavak štrajka jer su pregovori završeni i dogovor je postignut. Nastavnici u državnim školama u Chicagu, trećem najvećem školskom sustavu u Sjedinjenim Državama, prošlog ponedjeljka su počeli štrajk, prvi nakon 25 godina, tražeći povećanje plaća. Osim visine primanja među glavnim točkama spora je i sustav evaluacije učitelja. Gradonačelnik Rahm Emanuel, bivši Obamin šef osoblja u Bijeloj kući, školsku godinu u Chicagu, inače najkraću u SAD-u, produžio je za 10 radnih dana. Grad im je ponudio povišicu od tri posto za ovu školsku godinu i još po dva posto godišnje u sljedeće tri godine. Drugi je problem predložena gradonačelnikova evaluacija učitelja, koja bi se temeljila na ocjenama njihovih učenika. U petak se činilo da je postignut sporazum između sindikata i gradskih vlasti, ali je sindikat u nedjelju donio odluku o nastavku štrajka sve dok se ne konzultira sa svojim članstvom o tome hoće li sporazum biti prihvaćen.

DŽAKARTA - Indonezijska policija koristila je suzavac i vodeni top u ponedjeljak kako bi rastjerala stotine prosvjednika koji su se okupili ispred američkog veleposlanstva u Džakarti u znak prosvjeda protiv filma produciranog u Kaliforniji koji vrijeđa proroka Muhameda. Prosvjednici su bacali kamenje i pritom su ozlijedili jednog policajca, a nekoliko prosvjednika je uhićeno, objavila je televizija. Prosvjednici su zapalili američku zastavu. Zapadnjačka veleposlanstva diljem muslimanskog svijeta u stanju su visoke pripravnosti, a SAD je pozvao na oprez zbog protuameričkog nasilja izazvanog filmom. Indonezija, sekularna država, najmnogoljudnija je muslimanska zemlja svijeta i četvrta po ukupnom broju stanovnika. U ponedjeljak se prosvjedovalo protiv prijepornog filma u Kabulu i Pešavaru, gdje se okupilo nekoliko tisuća ljudi.

BAGDAD - Sedam osoba je poginulo, a najmanje 24 su ranjene u ponedjeljak u bombaškom napadu na ulazu u takozvanu zelenu zonu u Bagdadu u kojoj su na snazi iznimno jake mjere sigurnosti i u kojoj je američko veleposlanstvo, doznaje se od medicinskog i sigurnosnog izvora. Napad je izveo bombaš samoubojica u automobilu punom eksploziva zaletjevši se u ulaz u tu zonu u središtu iračke prijestolnice. Po izvoru u ministarstvu unutarnjih poslova, sedam osoba je izgubilo život, među kojima trojica pripadnika sigurnosnih snaga, a 24 su ranjene. Medicinski izvor u bolnici Ibn Nafis potvrdio je broj mrtvih, ali je rekao da je ranjeno 27 osoba. Uz američko veleposlanstvo, u zelenoj zoni su britansko veleposlanstvo, glavna vladina tijela i irački parlament. Ulazak u zonu moguć je samo uz propusnicu.

KOPENHAGEN - Torba s eksplozivom pronađena je na ulici u danskoj prijestolnici Kopenhagenu u ponedjeljak rano ujutro, a pirotehničari pokušavaju utvrditi njegovo porijeklo. Policija je zatvorila ulicu u četvrti Sydhavn nakon što je jedan prolaznik pronašao torbu, a psi su pretražili područje u potrazi za eventualno drugim eksplozivima. "Nešto ukazuje na to da je eksploziv vojnog porijekla", rekao zamjenik načelnika policije Henrik Jakobsen. "Stručnjaci sada analiziraju eksploziv dok policija pokušava doznati kako je završio na ulici usred Kopenhagena", kazao je. Danska je osujetila nekoliko pokušaja napada militanata otkako su dnevne novine Jyllands-Posten objavile karikature proroka Muhameda 2005. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙