FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte balansiraju između straha za opskrbu i slabe prognoze o potražnji

LONDON, 9. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak najvišoj razini u tri mjeseca budući da je strah od poremećaja u opskrbe iz Meksičkog zaljeva amortizirala mlaka prognoza Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o potražnji u 2013.

Cijena barela sirove nafte ostala je na londonskom tržištu gotovo nepromijenjena, na 112,11 dolara. Promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po cijeni od 93,38 dolara.

Cijene nafte i dalje podupiru ograničenja proizvodnje u Sjevernom moru zbog radova na održavanju postrojenja i zatvaranje luka u Meksičkom zaljevu zbog sezone uragana.

"Opće je raspoloženje usmjereno na podizanje cijena, pa se svaki blagi pad koristi kao prilika za kupovinu. S obzirom na rizik za opskrbu, pad proizvodnje u Sjevernom moru i zatvaranje triju naftnih luka u Meksiku, sve to pruža potporu cijenama", tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

U rujnu će se proizvodnja u Sjevernom moru sniziti 17 posto zbog radova na održavanju i prirodnog pada, pridružujući se znakovima manjka koji mogu umjetno podići cijene u Londonu.

U međuvremenu se tropska oluja Ernesto preselila u južni dio Meksičkog zaljeva, gdje su smještene glavna naftna postrojenja SAD-a. Meksiko je zatvorio svoje glavne izvozne luke nafte u zaljevu.

"Ova tropska oluja podsjetila nas je da je najaktivniji dio sezone uragana tik pred nama, što također potiče cijene nafte", napominje Fritsch.

Protuteža tim faktorima bila je mlaka prognoza o potražnji za naftom u idućoj godnii, koju je objavio OPEC. Potvrdili su važeću prognozu da će potražnja a naftom rasti u idućuj godini 810 tisuća barela dnevno, iako mnogi pokazatelji upućuju na zaključak da ni ta procjena neće biti dosegnuta, upozoravaju analitičari.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama izvijestiO da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 108,36 dolara, što znači da je bila 78 centi viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙