FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ojačale uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u

LONDON, 3. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima jer se investitori nadaju da bi Fed mogao poduzeti stimulativne monetarne mjere budu li najnoviji podaci s američkog tržišta rada slabi.

Cijena barela sirove nafte na tržištu u Londonu porasla je danas 1,1 dolar, na 107 dolara, a na američkom 98 centi, na 88,11 dolara.

Ulagači se nadaju da bi slabi podaci o zaposlenosti mogli potaknuti Fed da u rujnu pokrene treći krug kupovina obveznica.

U svakom slučaju, naftna tržišta oporavljaju se od jučerašnjeg vala rasprodaja, izazvanog razočaranjem jer predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi nije poduzeo nove mjere za potporu gospodarstvu eurozone.

"Na drugi pogled, objava iz ECB-a i nije toliko negativna", rekao je Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.

Zabrinutosti zbog opskrbe s Bliskog istoka i Sjevernog mora također podupiru cijene. Američki Kongres donio je pak novi paket sankcija protiv Irana, kojim se predviđaju kazne za banke, osiguravajuća društva i brodare koji pomažu Teheranu u prodaji nafte.

"Borbe u Siriji, napetosti u Iranu, planovi o održavanju platformi u Sjevernom moru i niža dnevna proizvodnja OPEC-ovih članica, sve to podupire cijenu na londonskom tržištu", rekao je Nick Trevethan iz singapurskog ANZ Banka.

Radovi na održavanju platformi u britanskom sektoru Sjevernog mora smanjit će proizvodnju sirove nafte u rujnu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 103,07 dolara, što znači da je bila 13 centi viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙