FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena barela na londonskom tržištu nadomak 106 dolara

LONDON, 27. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ojačale su u petak na međunarodnim tržištima, poduprte obećanjem čelnika Europske središnje banke (ECB) da će sve poduzeti za spas eurozone i nadama tržišnih sudionika u nove monetarne poticaje u SAD-u.

Cijena barela sirove nafte u Londonu za isporuke u rujnu porasla je za 30 centi na 105,56 dolara, dok je na američkom tržištu bila u plusu 5 centi i iznosila 89,44 dolara.

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi izjavio je u četvrtak da će ECB učiniti sve što bude potrebno kako bi zaštitio eurozonu od kolapsa. Analitičari ističu da ta izjava možda signalizira nastavak ECB-ove sheme kupovanja obveznica.

Slabi američki gospodarski rast, pak, mnoge ekonomiste navodi na zaključak da bi Fed idućega tjedna mogao pokrenuti novi krug kvantitativnog ublažavanja monetarne politike od. Takav potez vjerojatno će utjecati na pad tečaja dolara, zbog čega obično raste cijena imovine denominirane u američkoj valuti.

"Financijska tržišta bilježe mješavinu laganog rasta apetita za rizikom kako se smanjuje strah od neposredne katastrofe u eurozone a rastu očekivanja od novih monetarnih poticaja u SAD-u", rekao je Carsten Fritsch, analitičar iz banke Commerzbank.

Financijska tržišta očekuju danas objavu podatka o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a za drugo tromjesečje. Ekonomisti procjenjuju da je BDP porastao 1,5 posto na godišnjoj razini. To bi bio najslabiji tempo njegova rasta od drugog tromjesečja 2011. i vjerojatno će još više ojačati pozive za kvantitativnim ublažavanjem monetarne politike radi poticanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 101,47 dolara, što znači da je bila 1,26 dolara viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙