FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 30. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 125,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas da presuda prvom potpredsjedniku vlade Radimiru Čačiću predstavlja hipoteku za rad vlade, jer će ona i dalje živjeti u sjeni tog slučaja obzirom da se nastavlja žalbeni proces vezan uz taj slučaj. "Nije dobro, a mi smo pozvali premijera Zorana Milanovića da postupi odlučno i principijelno te svojoj vladi omogući da funkcionira u miru, oslobođena tog slučaja i postupka", kazao je Karamarko u izjavi novinarima nakon sastanka Središnjeg odbora Zajednice žena "Katarina Zrinski". Upitan znači li to da bi Čačić trebao dati ostavku, Karamarko je odgovorio da bi to bilo moralno i svrhovito u odnosu prema hrvatskoj javnosti i vladi.

ZAGREB - Hrvatska seljačka stranka (HSS) traži od Radimira Čačića da odstupi s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, obzirom da je na sudu proglašen krivim za izazivanje prometne nesreće, u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi, priopćeno je danas iz te stranke. Ukoliko prvi potpredsjednik Čačić sam ne podnese ostavku, HSS traži od premijera Milanovića da ga na to prisili, jer smatramo da bi svako njegovo daljnje sudjelovanje u Vladi ili drugim tijelima državne vlasti, a posebice u Nadzornom odoru INE d.d. štetilo interesima Republike Hrvatske, ocjenjuje HSS

ZAGREB - EU danas prednjači u energetski učinkovitoj obnovi i gradnji novih zgrada, a za takvu vrstu gradnje, koja štedi energiju i čuva okoliš, sve više je zainteresirana i hrvatska država, odnosno građevinski sektor što zahtijeva veći broj stručno osposobljenih radnika, obrtnika i poduzetnika. Radi uspostave sustavne i kontinuirane izobrazbe građevinskih radnika, obrtnika i poduzetnika za energetski efikasnu gradnju, na Građevinskom fakultetu u Zagrebu je, na poticaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, pokrenut projekt CROskills (Build Up Skills Croatia) u okviru programa CIP Inteligent Energy Europe.

RIJEKA - Tanker za prijevoz asfalta, nafte i kemikalija za švedskoga naručitelja, Wisby Tankers porinut je danas u brodogradilištu 3. maj u Rijeci. Brod je duljine 133, a širine 23 metra. Nosivosti je 15.000 tona. Pokreće ga motor snage 4500 kilovata. To je drugi u nizu od četiri istovjetna tankera za ovog naručitelja, a nakon porinuća je položena kobilica za gradnju trećeg.

RAB - Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić danas je na Rabu svečano otvorio nove prostorije Lučke kapetanije Rijeka, ispostave Rab, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Za obnavljanje prostorija ispostave unajmljenih od Hrvatske pošte, Ministarstvo je uložilo 1,3 milijuna kuna, kazao je Antešić naglasivši kako će se ovime omogućiti nesmetan rad jedne od najvažnijih ispostava na Jadranu.

ZAGREB - Na danas održanoj sjednici Nadzornoga odbora Holdinga Hrvatskih Željeznica (HŽ) prihvaćen je program restrukturiranja društava u sklopu HŽ-ova holdinga i upućen na prihvaćanje Skupštini HŽ Holdinga, a na toj sjednici Nadzorni odbor predlaže Skupštini HŽ Holdinga da prihvati program restrukturiranja nacionalne željeznice s osnovnim smjernicama. Kako je pripćeno danas iz HŽ Holdinga, 1. do 30. rujna treba završiti transformaciju HŽ Vuče vlakova na način da se ona podijeli prema potrebama tehnološkog procesa na HŽ Putnički prijevoz i na HŽ Cargo,

ZDENCI - Načelnici općina Zdenci i Čačinci Mato Barukčić i Mirko Mališ zapriječili su jutros vatrogasnim vozilima pristup vodovodnom ventilu, kako bi onemogućili zatvaranje vode za ta naselja jer su bez vode četvrti dan, a povremene redukcije traju gotovo dva tjedna. Optužuju distributera vode Komunalno poduzeće Papuk da im uskraćuje vodu dok u ostalim dijelovima distribucijskoga sustava nema redukcija. Na blokadu ventila distributer je odgovorio zatvaranjem drugoga pa je bez vode, uz Čačince i Zdence, danas i dio Orahovice. Do nedostatka vode, smatraju načelnici, dolazi zbog dotrajalosti vodoopskrbnog sustava koji radi s 40 posto gubitaka.

RIJEKA - Preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak na hrvatsko-slovenskoj granici tijekom petka i danas do 12 sati u Hrvatsku je ušlo 40.000 stranih državljana, izvijestila je postaja granične policije u Rupi. Preko prijelaza u Rupi ušlo ih je 23.000, a preko Pasjaka 17.000. Policija napominje kako je u istom razdoblju preko ovih graničnih prijelaza iz zemlje izašlo znatno manje osoba, tek nekoliko tisuća.

VARAŽDIN - Županijski centar (ŽC) 112 Varaždin primio je jutros dojavu u 10,08 sati o curenju ogrjevnoga plina iz privatnog priključka, oštećena pri iskopu kanalizacije kod Varaždina, priopćeno je iz Državne upravu za zaštitu i spašavanje (DUZS). Curenje plina bez posljedica po stanovnike i okoliš ubrzo je zaustavljeno.

BOSILJEVO - U Bosiljevu je danas u 13.40 sati smrtno stradao jedan motociklist, izvijestila je policija. U karlovačkom Centru 192 saznajemo da je preminuli motorist iz okolice Rijeke, te da je star 33 godine. Prema prvim policijskim informacijama, motorist je sletio s državne ceste D 3 u mjestu Glavica, bez sudara s nekim drugim vozilom, a očevidom, koji traje, pokušat će se utvrditi zašto se to dogodilo.

BJELOVAR- Uslijed strujnog udara jutros je u 9,55 sati u mjestu Poljani pored Grubišnog Polja preminuo Antun T. (1953.), a 22-godišnjak, koji mu je pokušao pomoći, nije zadobio je vidljive tjelesne ozljede, priopćila je Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska.

ZAGREB - Nezavisni sindikat radnika Jadrankamena iz Pučišća danas je u priopćenju hrvatskoj javnosti istaknuo kako je za njih zahtjev za stečajem njihova poduteća neosnovan te da Trgovački sud u Splitu nije trebao donijeti Rješenje o otvaranju stečaja. Sindikat smatra kako je za otvaranje stečajnoga postupka bila prikupljena neuredna dokumentacija, a pozivajući se na zakonske akte, ocjenjuje i kako nije postojalo stečajnih razloga te da je stečaj otvoren bez provedbe prethodnoga postupka

ZAGREB - U organizaciji Zelene akcije, održana je danas konferencija "Okoliš i zdravlje u Hrvatskoj i EU" a na konferenciji su sudjelovali predstavnici nevladinih udruga, koje se bave zdravljem i okolišem, okolišni i zdravstveni novinari te predstavnici državnih i lokalnih tijela zaduženih za politike zdravlja i okoliša, priopćeno je danas iz Zelene akcije.

OSIJEK - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku danas je održana Glavna skupština Matice hrvatske, na kojoj je 200-tinjak sudionika iz Hrvatske i brojnih zemalja, između ostalih Kanade i Australije, raspravljalo o svom dosadašnjem radu i smjernicama budućeg rada. Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, posebno je ukazao na problem da se hrvatsko društvo nalazi u teškoj gospodarskoj krizi, ali i moralnoj, koja je jednako opterećenje i poveznica s pesimizmom i krizom, koja je prisutna u Hrvatskoj, ali i na globalnoj razini.

ZAGREB - Nacionalna trijenalna izložba skulpture, koja hrvatskoj javnosti predstavlja ostvarenja s područja suvremene kiparske umjetnosti, nastala u protekle tri godine "XI. trijenale hrvatskog kiparstva", otvoreno je danas u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a otvorio ga je tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU Boris Magaš. Ove godine na više od 2700 četvornih metara na temu "Idealnost koncepta - realnost izvedbe" predstavljeni su radovi 122 autora i 160 djela. Osim izložbe žiriranih radova na trijenalu je postavljena i samostalna izložba dobitnika Velike nagrade X. trijenala hrvatskog kiparstva Predraga Pavića.

ZAGREB- Igor Ruf dobitnik je Velike nagrade XI. trijenala hrvatskog kiparstva - nacionalne trijenalne izložbe skulpture, koja hrvatskoj javnosti predstavlja ostvarenja s područja suvremene kiparske umjetnosti nastala u protekle tri godine. Tri jednakovrijedne nagrade trijenala, od kojih je jedna dodijeljena i za performanse dodijeljene su Dragani Sapanjoš, Žarku Violiću, Draženu Vitoloviću i Tihomiru Matijeviću. Uz tri jednakovrijedne nagrade dodijeljena su i dva priznanja Nikoli Ukiću i Denisu Kraškoviću. Nagrada AICA-a (Međunarodnog društva likovnih kritičara) dodijeljena je Vesni Pokas, a posebno priznanje Tihomiru Matijeviću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙