FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

DUBROVNIK - Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić pozvao je danas s konferencije za novinare hrvatsku Vladu da osigura povezanost krajnjega juga Hrvatske s ostatkom zemlje mostom, a nikako trajektima te da osigura izgradnju autoceste do Dubrovnika preko teritorija RH i da spriječi stvaranje negativnih tenzija, koje mogu utjecati na javno mnijenje s neželjenim posljedicama. Osvrćući se na najavu Vlade o uspostavi trajektne linije Komarna - Brijesta kao rješenje prometne izoliranosti hrvatskoga juga Dobroslavić je kazao kako drži da je stanje oko najava za rješavanje problema prometne povezanosti krajnjega juga Hrvatske postala zabrinjavajuća.

ZAGREB - Iz Ustavnog suda Republike Hrvatske danas su priopćili kako su na čelno mjesto toga suda ponovno izabrali dosadašnju predsjednicu Jasnu Omejec. Za predsjednicu Ustavnog suda i u sljedećem mandatu Jasna Omejec je izabrana jednoglasno, tajnim glasovanjem, a novi joj mandat započinje 12. lipnja, stoji u priopćenju sa sjednice Ustavnog suda kojeg je potpisao glavni tajnik dr. sc. Teodor Antić.

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas Koncila" piše da je nevjerojatno kako se u hrvatskoj javnosti olako, od buha stvaraju slonovi i upravo je nevjerojatno da baš u tom "stvaranju" sudjeluju političari koji su dobili vlast da bi prilike popravljali, a ne da bi umnažali afere i "afere". Glavni urednik Ivan Miklenić piše da dok se Europom i Hrvatskom širi tjeskoba zbog nemoći, nehtijenja, sputanosti ili nesposobnosti političara za stvarno suočavanje s krucijalnim problemima u gospodarskom i financijskom sektoru te sve više ljudi pada ispod praga siromaštva, u hrvatskoj se javnosti ustrajno plasiraju nove "afere" i svraća pozornost na posve marginalna pitanja. "Tako je najednom, tek što su maturanti na državnoj maturi napisali test iz hrvatskoga jezika, u javnost plasirano nezadovoljstvo maturanata od kojih su neki od njih na društvenim mrežama, što je sasvim očekivano, iznijeli svoje osobne dojmove i kritike, no odmah se umiješao ministar obrazovanja i dolio ulje na vatru", piše Miklenić u komentaru te dodaje kako je uzalud struka tumačila o čemu se točno radi, da moraju postojati pitanja koja će biti zavodljiva jer su selekcijska. Po riječima komentatora politika je imala svoj pir, vjerojatno ciljajući na nešto drugo, konkretno na nove kadrovske promjene za ustoličenje podobnih, jer to je jedino što nova vlada kontinuirano i dosljedno provodi.

SPLIT - Splitsko Gradsko vijeće uoči današnjeg prihvaćanja dnevnoga reda tematske sjednice posvećene Hajduku, prihvatilo je zaključke kojim se podupiru nedavne odluke Grada da se gej parada 9. lipnja ove godine održi na Prokurativama, a ne na Rivi. Takve zaključke predložio je vijećnik HČSP-a Luka Podruga, a od 23 nazočna vijećnika 13 ih je javnim glasovanjem poduprlo tu odluku. Prihvaćanju zaključaka prethodila je oštra polemika Luke Podruga i vijećnika oporbenih SDP-a i HNS-a. Podrug je za potporu ministra unutarnjih poslova Ostojića održavanju parade na Rivi, a ne kako su odlučile gradske vlasti na Prokurativama, rekao da je akt "čistog političkog nasilja", jer, kako je rekao, ne može ministar određivati lokaciju održavanja gej parade, nego je to u ovlasti Grada. "Ministar Ostojić je takvim ponašanjem doveo u neugodn u poziciju pripadnike MUP-a, koji će osiguravati splitsku gej paradu", istaknuo je Podrug. Regairao je SDP-ov vijećnik Marin Jurjević, ocjenivši kako je ministar (Ostojić) zadužen za sigurnost svakoga građanina RH te da je on je postupio sukladno zakonu, a ne mimo zakona.

ZAGREB - U ponedjeljak, 11. lipnja počinje isplata mirovina za svibanj 2012. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, priopćeno je danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). U travnju je bilo 1,2 milijuna umirovljenika čija je prosječna mirovina iznosila 2163 kuna. Prosječna mirovina činila je 39,35 posto prosječne neto plaće za ožujak (5499 kune). Na jednog umirovljenika dolazio je 1,21 zaposlenik.

ZAGREB - Drveni 16-metarski brod „Refado“, koji je plovio pod nizozemskom zastavom s dva člana posade i zapovjednikom dotegljen je noćas iza 23 sata, s pozicije oko 10 nautičkih milja zapadno od Poreča, u marinu u Vrsaru, zbog prodora vode u unutrašnjost plovila. Na brodu pod nizozemskom zastavom nalazilo se dvoje nizozemskih državljana te zapovjednik hrvatski državljanin. Brod je sagrađen 1904. a plovio je iz Italije prema Umagu. Pomoć je zatražena zbog prodora vode u podvodnom krmenom dijelu, a ozlijeđenih nije bilo.

OSIJEK - Službenici osječko-baranjske Policijske uprave (PU) uhitili su 46-godišnjaka, iz osječkoga prigradskog naselja Tenje, u čijem je vozilu i obiteljskoj kući pronađeno više od 300 kilograma duhana, izvijestila je danas ova PU. Jučer, oko 12,00, temeljem sudskoga naloga obavljena je pretraga teretnoga automobila, tijekom koje je pronađeno skoro 300 kilograma duhana, a prethodno je tijekom nadzora prometa u Viljevu zaustavljen 46-godišnji vozač iz Tenje, za kojega se posumnjalo da prevozi duhan.

VINKOVCI - Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je na konferenciji za novinare o završetku kriminalističkoga istraživanja nad devetero hrvatskih državljana s područja vukovarsko-srijemskih mjesta - Ivankova, Andrijaševaca i Starih Mikanovaca, te državljaninom BiH, koje se sumnjiči za zlouporabu opojnih droga. Prema riječima načelnika Odjela kriminalističke policije PU vukovarsko-srijemske Gorana Lovrića, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičenici od kraja 2011. pa sve do 2. lipnja 2012. u više navrata krijumčarili drogu tipa marihuana, prokrijumčarivši ukupno oko 37 kg droge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙