FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 21. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je u drugo čitanje uputio prijedlog zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kao i prijedlog izmjena i dopuna zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT). Većinom glasova Sabor je donio izmjene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti po kojima će, sukladno odluci Ustavnog suda, predstavnička tijela županija ponovno biti uključena u donošenje mreže javne zdravstvene službe. Donesena je i izmjena zakona o upravljanju državnom imovinom kojoma će se omogućiti da zaposlenici trgovačkih društava u vlasništvu države stječu dionice ili udjele u tim društvima tako da ih mogu založiti ili prenijeti pravo nad njima radi osiguranja zajma kojeg traže kod banaka, kao i da sredstva za kupnju dionica ili udjela društva mogu steći uz financijsku pomoć društva. Riječ je o izmjeni jednoga članka Zakona u svrhu provođenja ESOP programa, odnosno radničkog dioničarstva.

ZAGREB - Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da mandat neće vratiti dok stranka ne riješi njegov status. Neka se jasno odrede jesam li ja član stranke ili nisam, rekao je Bajs na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, ocijenivši kako se već pet mjeseci u medijima provlače "teze da HSS nema saborskog zastupnika, jer Bajs nije HSS-ovac".

ZAGREB - Saborski zastupnici, koje su novinari danas su Saboru pitali o slučaju prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačić kojemu će uskoro biti izrečena prvostupanjska presuda u Mađarskoj, bili su oprečnog mišljenja o tome treba li Čačić ostati na dužnosti u vladi ili bi trebao odstupiti s tog mjesta do pravomoćnosti presude. Moralni standardi, ako postoje, moraju biti jednaki za sve, izjavila je novinarima u Saboru SDP-ova zastupnica Mirela Holy, upitana je li Čačić trebao preuzeti odgovornost i snositi posljedice za prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe. Odgovarajući na pitanje, Holy je rekla kako smatra da Čačić uopće nije ni trebao biti član vlade, s obzirom na to koliko je u zadnjih šest mjeseci "slučaj Čačić" naštetio vladi. Novinare je zanimalo i je li vlada postavila previsoke moralne standarde, kroz koje se neki ipak uspiju provući. To nije pitanje za mene, to je pitanje za vladu i premijera, rekla je Holy i istaknula da se pravila igre, ako ih se već postavi, trebaju svi držati.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin danas je izvijestio da su s današnje sjednice uputili javni poziv organizacijama civilnog društva i nevladinim organizacijama da predlože dva člana u povjerenstvo za rad po pritužbama Ministarstva unutarnjih poslova. "Želimo da povjerenstvo radi što transparentnije i da nam se javi što više ljudi kako bi mogli izabrati dva kandidata koji će braniti prava građana koji se žale prema MUP-u", kazao je Radin na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

ZAGREB - Predsjedniku Hrvatskoga sabora Borisu Špremu jučer je u KBC Zagreb obavljen laparoskopski operativni zahvat u području sfenoidnog sinusa, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora. Ured navodi kako je zahvat protekao uredno, te dodaje kako će se nastaviti s daljnjim mjerama liječenja.

SPLIT - Zajedničkom svečanom sjednicom Skupštine splitsko-dalmatinske županije i splitskoga Gradskog vijeća danas je obilježen Dana državnosti u spomen na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor proglasio samostalnu Republiku Hrvatsku. "Dan 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske jedan je od najvažnijih datuma hrvatske povijesti", istaknuo je predsjednik županijske splitsko-dalmatinske skupštine Petroslav Sapunar obraćajući se nazočnima na svečanoj sjednici

KAPOSVAR - Katalina Liptak, mađarska vozačica škoda fabije na koju je prije dvije godine automobilom naletio potpredsjednik hrvatske vlade Radimir Čačić izjavila je danas na Županijskom sudu u Kaposvaru da bi Čačić trebao odgovarati za ono što je učinio, dok je on kazao da ne očekuje ništa. U stanci posljednjeg sudskog ročišta Katalina Litak, kojoj su u nesreći na autocesti Nagykanisza – Budimpešta u siječnju 2010. poginuli 81-godišnja majka i 60-godišnji suprug, izjavila je da vjeruje kako će sud biti pravedan i izreći presudu. "Ja znam što se dogodilo, kao i Čačić, i smatram da treba biti kažnjen za ono što je učinio", kazala je Litak i najavila da će u slučaju da ne bude zadovoljna presudom sa svojim odvjetnikom dogovoriti daljnje potezu.

SPLIT - Svjetska izložba novinske fotografije, World Press Photo, otvara se u splitskoj Galeriji umjetnina 23. lipnja, a publika će moći pogledati oko 160 fotografija nagrađenih na natječaju, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Na natječaj svjetske novinske fotografije 5.274 fotografa iz 124 zemlje prijavila su više od 101.000 fotografija, istaknuli su koordinator izložbe za Hrvatsku Valentino Bilić Prcić i predsjednik Fotokluba Split Feđa Klarić.

SPLIT - U sklopu nacionalnog projekta promocije hrvatskih maslinovih ulja pod nazivom "Hrvatska zemlja maslinovog ulja" danas je u Splitu započeo "Tjedan maslinovog ulja", koji će trajati sve do nedjelje, a ovogodišnji moto je da što više posjetitelja grada pod Marjanom kuša maslinovo ulje i zaljubi se u njega. Osim tog projekta u Dioklecijanovim podrumima je otvorena i izložba "Identitet maslinovog ulja - komunikacija i dizajn".

PULA - Četristotinjak uglednih i međunarodno priznatih stručnjaka s područja neuropsihijatrije, neurologije i psihijatrije te ostalih srodnih područja medicine iz Hrvatske i cijeloga svijeta okupilo se na trodnevnom 52. međunarodnom neuropsihijatrijskom kongresu, koji je danas svečano otvoren u pulskom hotelu "Brioni". Na tome, kako je rečeno, najstarijem neuropsihijatrijskom medicinskom kongresu na svijetu, u iduća tri dana održat će se znanstvena predavanja, radionice, simpoziji i tečajevi na kojima će sudionici predstavljati rezultate svojih istraživanja.

ZAGREB - U prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) danas su objavljeni nacionalni rezultati prvog Europskog istraživanja jezičnih kompetencija (ESLC) pri čemu je istaknuto da raniji početak učenja stranih jezika i učenje većeg broja stranih i klasičnih jezika utječe na postizanje boljih rezultata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙