FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Prijedlogom zakona o osobnom imenu o kojem danas raspravljaju zastupnici u Hrvatskom saboru, ukidaju se zakonska ograničenja u broju riječi u imenu i prezimenu, jer su ona do sada velikom broju hrvatskih državljana koji su rođeni u inozemstvu ili su sklapanjem braka stekli prezime koje se sastoji od više riječi, onemogućavala korištenje cjelovitog osobnog imena. Svi saborski klubovi u prvom čitanju poduprli su Vladin prijedlog novoga zakona o osobnom imenu. Peđa Grbin (SDP) je kao najveću vrijednost novog zakona naveo uklanjanje dosadašnjeg ograničenja o maksimalno po dvije riječi u imenu i prezimenu, što je nazvao reliktom prošlosti. Bitnim smatra i pojednostavljenje dosadašnje stroge procedure za promjenu osobnog imena, te u tom smislu uklanjanje dosadašnje obveze navođenja razloga za tu promjenu te objave na oglasnoj ploči u županijskim uredima, jer se time, rekao je, ograničavaju građanska prava i slobode.

ZAGREB - Nezavisni zastupnik Ivan Grubišić ocijenio je danas da je Hrvatski sabor servis stranke na vlasti i da autonomno ne donosi ni jedan zakon te je zatražio donošenje strateškog projekta razvoja Hrvatske za idućih 20 godina. "Želimo da Sabor bude inicijator zakona, a ne da, kao što se događa danas kada se najavljuje prodaja Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, Sabor po narudžbi vlade raspravlja o promjeni osobnog imena", rekao je Grubišić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Stanje u Hrvatskoj je takvo da zahtijeva, kako je rekao, uvođenje svojevrsnog izvanrednog stanja kako bi se izišlo iz duboke sveopće krize.

ZAGREB - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jutros je odlučilo da se u SDP-ove zastupničke klupe 19. lipnja vraća bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, te prihvatio zahtjev njezinog nasljednika Mihaela Zmajlovića o početku mirovanja zastupničkog mandata. MIP je jednoglasno i bez rasprave odlučio o prestanku mirovanja zastupničkog mandata Mirele Holy, koja je 7. lipnja podnijela ostavku na ministarsku dužnost.

ZADAR - U Bibinjama je sinoć oko 20,30 sati, nakon pucnjave iz vatrenog oružja ozlijeđen 45-godišnjak iz Bibinja u blizini svoje obiteljske kuće. Nakon ozljeđivanja pomoć mu je pružena u zadarskoj bolnici, gdje su mu konstatirane lakše ozljede u predjelu glave. Očevid na mjestu događaja po nalogu Županijskog državnog odvjetnika u Zadru provode djelatnici PU Zadarske. U tijeku je kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjakinjom i 31-godišnjakom koje se dovodi u vezu s navedenim događajem.

ZADAR - Peti Clubture Forum, forum nacionalne mreže nezavisnih organizacija u kulturi koji počinje večeras u Zadru, publici tijekom tri dana ponuditi raznovrstan filmski, kazališni i glazbeni program. Ovogodišnji Forum ugostit će više od trideset organizacija nezavisne kulture iz cijele Hrvatske. Uz panele i diskusije rezervirane za sudionike od danas do subote 16. lipnja održat će se i dvije javne tribine te raznolik kulturni i umjetnički program u atraktivnim prostorima Sv. Donata, Kneževe palače, Muzeja antičkog stakla, Providurovoj palači i dvorištu zadarskog Kazališta lutaka. Program počinje večeras u Sv. Donatu predstavlajnjem autorskoga projekta člana ljubljanske grupe Via Negativa pod nazivom "Bijelo" koji govori o kulturnom djelatniku na izdisaju te o kliničkoj smrti društva kao posljedici ekonomskih i ideoloških selekcija. Nakon toga slijedi program "Festival uvodnih špica - UŠ" udruge Otompotom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙