FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 13. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor iskazao je danas povjerenje SDP-ovcu Mihaelu Zmajloviću kao novom ministru zaštite okoliša i prirode. Premijer Zoran Milanović je rekao da Zmajlović preuzima resor u kojemu postoji puno posebnih i velikih materijalnih interesa koje treba svoditi u zakonske i europske okvire. Ponovio je kako je cilj Vlade da se u Hrvatskoj proizvodi, radi i gradi kako bi Hrvatska bila energetski neovisna, ali da svoju državu i njezin okoliš sačuvamo i unaprijedimo, što nije lako. U tom smislu, istaknuo je, od Zmajlovića očekuje jako puno, borbu za projekte i proaktivan snažan stav, ali istovremeno i da čuva hrvatsku prirodu po najvišim standardima. Od novog ministra, dodao je Milanović, u najkraćem razumnom roku očekuje odgovore što se tiče projekta Ombla, najavivši da oko toga hoće li se s tim projektom nastaviti očekuje i najkvalitetnijih mišljenja domaćih, ali i europskih i svjetskih stručnjaka. Za Zmajlovića, koji je na ministarskoj dužnosti naslijedio stranačku kolegicu Mirelu Holy koja je dala ostavku, glasovalo je 83 zastupnika vladajuće koalicije, 6 HDSSB-ovaca je bilo protiv, a 26 zastupnika iz HDZ-a i Hrvatskih laburista bilo je suzdržano. Zmajlović je nakon glasanja položio ministarsku prisegu.

- Glasovanju je prethodila rasprava saborskih klubova, u kojoj su oni vladajući pružili potporu Zmajloviću, a oporbeni ne. Dragutin Lesar je u ime Hrvatskih laburista značajnim za podizanje razine političke odgovornosti ocijenio to što je Mirela Holy podnijela ostavku, a premijer je prihvatio, za što je pohvalio i bivšu ministricu i premijera, ali i ističući da se takav princip treba primijeniti i na ostale pojedince u politici, cijelu vladu te stranke. Osvrćući se na Lesarove prozivke da vlast nije adekvatno reagirala na prijetnje Holy, premijer je istaknuo kako se o nekim stvarima javno ne govori, te izvijestio kako je Zmajloviću, zbog mogućih pritisaka u njegovom novom resoru, kazao da ne isključi mogućnost da će morati imati zaštitu i da o tome razgovara s obitelji. Davorin Mlakar (HDZ) ne slaže se, pak, sa stavom Vlade da je Mirela Holy žrtva principa kako će se Vlada ponašati, ocijenivši kako ispada da je ona žrtva toga što se Čačić i još neki u Vladi nisu uspjeli dogovoriti oko nekih stvari. Premijera je upitao misli li isti princip koji je primijenio na Holy primjenjivati i kod imenovanja stranačkih podobnika u uprave i nadzorne odbore javnih poduzeća, u ministarstva, itd. Dinko Burić (HDSSB) optužio je Kukuriku koaliciju za nepotizam i nesposobnost, ističući kako se, umjesto mjerama za izlazak Hrvatske iz krize, vlast u prvih šest mjeseci dokazala tek zapošljavanjem stranačkih podobnika. Milanović je kazao kako je i očekivao provokacije HDSSB-a, pozvavši ih da ga pitaju koliko je vladajuća koalicija zaposlila stranačkih kadrova na neke od funkcija, na što je Burić najavio pitanje u pismenom obliku te da će listu tih ljudi objaviti u javnosti. Premijer Milanović je na kraju rasprave izrazio uvjerenje da je Mirela Holy zadnji član njegov vlade koje je napustio Banske dvore.

ZAGREB . Zajednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) održala je danas okrugli stol na kojem su predstavili rezultate druge godine provođenja trogodišnjih programa financiranih od Ministarstva socijalne politike i mladih za pomoć Savezu distrofičara Hrvatske (SDDH) i Društvu distrofičara Zagreb (DDZ). Zajednica SOIH predstavila je program "Centar neovisnog življenja", SDDH program "Usluge podrške obiteljima djece s neuromuskularnim bolestima", a DDZ program "Razvoj alternativnih načina boravka osoba s mišićnom distrofijom". Okrugli stol otvorila je Helena Majerić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, koji je jedan od partnera ova tri projekata, istaknuvši da je dugogodišnja podrška grada ovakvim projektima i okruglim stolovima rezultat činjenice da su ti programi od velike pomoći njihovim korisnicima i njihovim obiteljima te im poželjela uspjeha u budućnosti. Rezultate druge godine provođenja triju programa predstavila je koordinatorica projekata SOIH-a, Marica Mirić, istaknuvši da su sva tri programa polučila izuzetne rezultate.

ZAGREB - Ugašen je požar koji je buknuo jutros na lokaciji zatvorenog pogona tvornice Sljeme u Sesvetama, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Požar je u 9,29 sati dojavljen Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba i na gašenje su poslana tri vatrogasna vozila i deset vatrogasaca iz vatrogasne postaje Dubrava. Po prvim informacijama, požar je krenuo iz sušare, a dimilo se kroz krov objekta. Uzroci požara znat će se nakon provedene istrage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙