FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 2. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Više od dvije tisuće SDP-ovih delegata na današnjoj izbornoj Konvenciji stranke iza podne je počelo glasovati za nove potpredsjednike stranke te članove Predsjedništva i Glavnog odbora. Od 34 kandidata za članove Predsjedništva SDP-ovi delegati birat će 17 članova tog središnjeg tijela stranke, pri čemu ih se 13 bira po regionalnoj kvoti (po dva iz pet regija i tri iz Zagreba), a četiri na nacionalnoj razini. Najviše kandidata za članove Predsjedništva dolazi sa zagrebačkog područja, njih 11, a slijedi Dalmacija odakle dolazi 7 kandidata. Među kandidatima je i većina SDP-ovih ministara u Vladi. Nakon što budu izabrani u Predsjedništvo stranke, svaki od 17 članova ima pravo kandidirati se za četiri mjesta potpredsjednika SDP-a, koje će izaslanici potom i birati.

SVETI MARTIN NA MURI - Hrvatskoj će nakon ulaska u Europsku uniju (EU) godišnje biti na raspolaganju oko milijardu eura sredstava iz fondova EU-a, što je znatno više od sredstava iz pretpristupnih fondova, a za njihovo povlačenje ključna je dobra priprema države i poduzetnika, zaključeno je na drugom danu 16. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu koje je, u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta, održano u Svetom Martinu na Muri. Voditeljica službe u Upravi za programe EU-a Ministarstva poduzetništva i obrta Suzana Vračević kaže kako se očekuje da će većina sredstava biti korištena za regionalni razvoj, koja su u 35-postotnom udjelu bila korištena i iz pretpristupnog programa IPA. EU, kazala je, inzistira na obrazloženju i praćenju učinaka prijavljenih projekata, te se preporučuje poduzetnicima angažiranje projektnih menadžera. Konzultant na IPA projektima Robert McKean kaže kako je za hrvatske poduzetnike od osobite važnosti dostizanje tehničkih i ekoloških standarda EU-a, jer inače neće moći poslovati na zajedničkom tržištu Unije. Problem je, kaže, što je manje od 5 posto tih propisa prevedeno na hrvatski jezik. McKean smatra da će najveće šanse u EU-u imat mali poduzetnici iz drvoprerađivačke industrije, a poteškoće mogu očekivati poduzetnici iz prehrambenog sektora. Savjetovanje je okupilo oko 500 sudionika koji su raspravljali o pripremi malog i srednjeg poduzetništva za tržište EU-a te o iskustvima poduzetnika iz zemalja prethodnih krugova proširenja.

DUBROVNIK - U prvih pet mjeseci na području grada Dubrovnika ostvareno je 157.214 ili 12 posto više dolazaka i 493.167, to jest 17 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, rečeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Dubrovnika i predsjednik Turističke zajednice Andro Vlahušić i direktorica Turističke zajednice Nikolina Vicelić. U svibnju je zabilježno 77.267 dolazaka, odnosno je realizirano je 11 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja u odnosu na svibanj prošle godine. Kako je istaknuto, povećanje broja gostiju temeljeno je stabilnoj poziciji Dubrovnika kao turističkog odredišta na inozemnim tržištima, prepoznatljivosti grada na tradicionalnim tržištima poput Velike Britanije, Francuske i Španjolske ali isto tako rezultat je svih turističkih subjekata u Dubrovniku.

ZAGREB - Nepoznati počinitelj aktivirao je u petak, oko 23,30 sati eksplozivnu napravu u dvorištu kuće u Ulici fra Luje Marune na Trešnjevci i oštetio dva osobna automobila, kao i dijelove susjedne kuće u vlasništvu 39-godišnjakinje. Eksplozivna naprava, najvjerojatnije ručna bomba, bačena je u dvorište kuće koja je u vlasništvu 78-godišnjeg C.B.-a iz Kaštela Starog, a korisnik oštećenih automobila parkiranih ispred kuće, Aston Martina i BMW-a X6, njegov je sin I.B. (41). U vrijeme eksplozije u kući je bila samo sinova supruga, a ni otac ni sin do sada nisu prijavljivali da im je netko prijetio.

DUBROVNIK - Svečana promocija prve generacije studenata Dubrovačkoga međunarodnog sveučilišta (Dubrovnik International University - DIU) održana je danas u kazalištu "Marina Držića" u Dubrovniku. Prvi put, ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji studenti su dobili diplome sveučilišnih preddiplomskih studija "Međunarodni odnosi i diplomacija" i "Međunarodno poslovanje i ekonomija" te sveučilišnog diplomskog studija "Međunarodni odnosi i diplomacija" koji se izvodi u suradnji sa Sveučilištem u Zadru. Rektorica sveučilišta prof. dr. Janice McCormick kazala kako je izuzetno ponosna činjenicom da je ovo jedino sveučilište u Hrvatskoj koje dodjeljuje diplome iz tog područja, te kako je uvjerena da će svatko od studenata ostvariti uspješnu karijeru i opravdati trud profesora da od njih stvore stručnjake koji će u najboljem svjetlu predstavljati grad Dubrovnik i Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙