FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 10. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

SPLIT - Amnesty International (AI) pozdravio je što je jučerašnja Povorka ponosa u Splitu protekla mirno i sigurno, ocijenivši temeljem promatranja da je hrvatska policija osigurala adekvatnu zaštitu povorke i time podržala pravo na slobodu izražavanja i okupljanja lezbijki, gayeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba. Amnesty International, čiji je tim stranih i domaćih promatrača proveo monitoring Povorke ponosa u Splitu, naveo je da su izvrsno surađivali sa splitskom policijom i svjedočili visokoj razini sigurnosti. Nedostaci u osiguranju koji su zamijećeni prošle godine uspješno su otklonjeni od strane lokalne policije, što je omogućilo da događanje protekne bez smetnji, izjavila je voditeljica promatračkog tima Veronica Scogniamiglio, priopćio je Amnesty International. Promatranje Povorke ponosa u Splitu provedeno je u okviru kampanje Amnesty Internationala "Stop diskriminaciji u Europi", koja se bavi i pravima LGBT osoba.

SPLIT - Drugi Split Pride prošao je bez izgreda i većina sudionika se razišla, a policija je otpratila organizatore i dio sudionika. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić rekla je, obraćajući se tijekom programa Split Pridea održanog na Rivi da je društveni položaj LGBT osoba u Hrvatskoj nepovoljan i da će se obiteljski status istospolnih zajednica u Hrvatskoj jednom morati uskladiti s europskim. Naglasila je da se zauzima za izjednačavanje prava manjinske gay populacije u Hrvatskoj s pravima hetero većine. Zastupnica u Europskom parlamentu Marije Cornelissen je u svojem obraćanju podsjetila kako na lanjskom Split Prideu nije bio nitko iz hrvatske vlade, a danas je, kako je rekla, nazočna jedna četvrtina kabineta, to jest pet ministara. "Prošle godine smo napadnuti i ozlijeđeni od strane ekstremista a danas ih uopće nema, policija je ove godine obavila dobar posao", istaknula je Cornelissen, koja smatra da su ekstremisti na splitskom Prideu prošlost. Po informacijama, policije privedeno je 40 osoba zbog manjih prekršaja, ponajviše po Zakonu o osobnoj iskaznici i Zakonu o javnom redu i miru. "Ne bilježimo događaje koji se dovode u vezu sa sigurnošću sudionika Split Pridea 2012. i građana Splita", kazao je Paško Ugrina iz PU splitsko-dalmatinske. Današnjim osiguranjem bio je zadovoljan načelnik policijske uprave Ivica Tolušić koji je novinarima izjavio da je očekivao ovako mirnu situaciju. Ovogodišnji Split Pride osiguravalo je 900 policajaca među kojima je bio i Interventni vod, a iz zraka im je potporu pružao helikopter.

SPLIT - Na petom Festivalu mediteranskog filma Split, koji je sinoć završen, priznanje za najbolji dugometražni film - veliku "Udicu" - dobio je film "Kairo 678" Mohameda Diaba. "Ovo je jedan od rijetkih filmova koji nas je zaokupio od početka pa do samog kraja. Priča je to o tri žene s potpuno različitim životima, priča o ženama u Egiptu koje se svaki dan susreću s nasiljem, nemoćne da nešto promijene. Filmovi imaju moć promicanja svijesti o ovakvim društvenim dilemama i to čine na takav topao i osjećajan način da ih se treba cijeniti i promovirati. Nadamo se da će ova nagrada podržati ovaj, za Egipat radikalan i važan film", kazao je njemački producent Klaus Maesk, dodavši kako o filmu "Kairo 678" nisu ništa znali dok su ga gledali i da su bili uvjereni da je redatelj žena. Posebno priznanje dobio je film u režiji Libanonke Nadine Labaki “A gdje sada?”. "Udicu" u međunarodnom kratkom programu dobio je turski film "I've dome and I'm gone" Metina Akdemira. U "Ješkama", programu kratkometražnog hrvatskog filma nagradu je dobio autor "Životinjskog carstva" Igor Šeregija, do je posebno priznanje dobio film "Vesla" Zdenka Bašića i Maneula Šumberca. Nakon posljednje projekcije festivala, talijanskog filma "Kopno", u kinu Bačvice je započelo natjecanje hrvatskih i irskih DJ- eva.

CAVTAT - Koncertom dječjeg ansambla "Mali raspjevani Dubrovnik" i nastupom baletnog ansambla Umjetničke škole "Luke Sorkočevića" sinoć je u Cavtatu otvoren šesti Epidaurus festival. Ovim koncertom "Mali raspjevani Dubrovnik", kojega vodi maestro Đelo Jusić, obilježeno je 50 godina djelovanja te 20 godina uspješnoga rada Umjetničke škole "Luke Sorkočevića". Za trajanja festivala do 4. srpnja, bit će održano više umjetničkih priredbi, koncerata, izložbi te dramskih izvedbi. Poseban program bit će u srijedu, 4. srpnja kada će se u Kući Bukovac predavanjem i koncertom obilježiti 157. godišnjica rođenja proslavljenoga hrvatskoga slikara Vlahe Bukovca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙