FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

SPLIT - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je jučer u Splitu da će do kraja ove godine biti postignut dogovor sa socijalnim partnerima o budućnosti mirovinskog sustava. Ocijenio je da je mirovinski sustav sada stabilan, ali je pitanje koliko je dugoročno održiv. "Kada govorimo dugoročno, onda govorimo o desetak, petnaest ili dvadeset godina", dodao je. Sigurno je, izjavio je Mrsić, da će se mirovine na vrijeme isplaćivati, a "u rujnu će biti usklađene temeljem rasta plaća i troškova života". U intervjuu Hrvatskom umirovljeničkom listu Mrsić je najavio da će uskoro biti potpisan sporazum o osnivanju nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. To bi vijeće djelovalo slično kao Gospodarsko socijalno vijeće, a svoje predstavnike u njemu imat će umirovljeničke udruge, Vlada i Sabor. Ministar Mrsić je rekao da će se mirovine i dalje usklađivati s porastom plaća i potrošačkih cijena primjenom „švicarske formule“, ali je najavio mogućnost da se ta formula izmijeni.

ZAGREB - Neoliberalni projekt doveo je u tešku krizu Europsku uniju, kojoj budućnost može osigurati samo promjena dominantnih političkih sustava, istaknuto je na okruglom stolu kojim je sinoć u prepunom kinu Europi započeo drugi, konferencijski dio Subversive Festivala. Sudionici okruglog stola "Kriza Europe", slovenski filozof Slavoj Žižek i istaknuti britanski ljevičar Tariq Ali europsku su krizu ocijenili agonijom neoliberalnog kapitalizma, koji je, ovisan o fiktivnom novcu, uništio obrazovni i zdravstveni sustav u Europi i u kojemu šačica bogataša živi na račun siromašne većine. Odgovore na diktaturu banaka, nove mjere štednje i uspon ekstremne desnice Žižek i Ali ponudili su u povezivanju ljevice i pokreta otpora poput onih u Grčkoj, Španjolskoj i Portugalu, složni u ocjeni da parlamentarna demokracija nije dovoljno jaka da se suprotstavi razmjerima sadašnje krize. U svrhu zaustavljanja daljnje razgradnje socijalne države, okupaciju javnog prostora treba zamijeniti okupacijom političkog sustava, dovodeći u pitanje vjerodostojnost vodećih političkih stranaka, istaknuo je Ali. Žižek je pak naveo primjer Grčke kao dokaz da sadašnji izborni sustav ne rješava problem, te naglasio potrebu stvaranja zajedničkog prostora za ujedinjenu borbu koja će uključiti sve društvene sile. Pozvavši na stvaranje novih oblika demokracija, upozorio je da će, u suprotnom, odgovor na krizu biti dolazak totalitarizma na vlast. Konferenciju "Budućnost Europe" na kojoj će se, u sklopu Subversive Festivala, raspravljati o ekonomskoj, socijalnoj i ideološkoj krizi Staroga kontinenta, otvorila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

SISAK - U sklopu predizborne kampanje za unutarstranačke izbore u HDZ-u, sinoć su se s izaslanicima 15. općeg sabora i drugim članovima stranke u Sisku sastali kandidat za predsjednika dr. Milan Kujundžić i kandidat za njegovog zamjenika dr. Drago Prgomet. U punoj dvorani Kazališta 21 dočekalo ih je i cjelokupno novoizabrano vodstvo Županijskog i Gradskog odbora stranke. "Članstvo HDZ-a i delegati sabora žele novo, a novo smo samo dr. Prgomet i ja. Velika je vjerojatnost da ćemo već u prvom krugu pobijediti. Potporu očekujemo diljem Hrvatske, sada smo svi na istome tragu. Moraju doći novi ljudi koji nisu upleteni u ranije afere, koji nisu učenici i sljedbenici Stipe Mesića, Ive Sanadera i Jadranke Kosor, a u ovom trenutku smo to jedino nas dvojica. U našem novom stranačkom čelništvu će naravno biti mjesta i za naše protukandidate. Mi smo i dalje članovi iste stranke i vjerujem da ćemo vrlo dobro surađivati", izjavio je novinarima dr. Kujundžić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙