FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 8. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Dojučerašnja ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy izjavila je danas na konferenciji za novinare kako joj je žao što odlazi s pozicije ministrice, ali da snosi političku posljedicu svog nepromišljenog čina i da danas ne bi poslala sporni mail. "Odlazim u Sabor, znači da ću ostati u politici i, da, žao mi je što odlazim s pozicije ministrice", rekla je Holy odgovarajući na pitanje novinara je li joj žao što odlazi na ovakav način. "Kad pišete", dometnula je novinarka, na što je Holy kazala kako je mislila da u tome nema ničega spornoga, da su to inače pravila koja vrijede u demokratskom svijetu, jer se radi o preporuci. Rekla je da se nada da će ti moralni principi vrijediti za sve ministre u Vladi. Na upit je li točno da je jučer u 10 sati imala podršku premijera, Holy je odgovorila da nema običaj komentirati ono što razgovara sa svojim kolegama pa tako niti s premijerom i da ne bi bilo korektno da prepričava što je bio sadržaj njihovih razgovora koje su vodili tijekom dana. Odgovarajući na pitanje misli li da je premijer trebao stati iza nje, Holy je odgovorila kako je svejedno što ona misli u ovom trenutku. "Činjenica je da sam ja svojim činom izazvala političku štetu za Vladu Republike Hrvatske i zbog toga sam i podnijela ostavku", rekla je. Na upit novinara misli li da je pogriješila ili misli da ju je koštalo to što je taj mail nakon nekoliko mjeseci izašao u javnost, Holy je odgovorila kako je u ovom trenutku apsolutno svejedno što ona misli o tome. "Bitno je reći da ja snosim političku posljedicu svog nepromišljenog čina", istaknula je. Upitana ima li ideju tko bi mogao taj mail pustiti u javnost, Holy je kazala kako nije na njoj da ona nagađa.

ZAGREB - Članove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem, koji borave u posjetu Hrvatskoj, danas je u Nadbiskupskom dvoru primio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Tom prigodom, kako stoji u zajedničkom priopćenju poslanom iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, razmotrena su u prvom redu pastoralna pitanja djelovanja dviju Crkava u kontekstu suvremenih društvenih okolnosti. U središtu razgovara bile su i teme koje se odnose na izazove u suvremenosti, a poseban naglasak stavljen je na dostojanstvo čovjeka od njegova začeća do naravne smrti, pazeći da se biotehnološke mogućnosti ne zlorabe i ne pretvore u ideologiju protiv života. Također je naglašena i potreba promicanja i zaštite obitelji, kao i vrijednosti vezanih uz brak kao zajednicu između muškarca i žene. Katolički i pravoslavni biskupi naglasili su i važnost odgoja djece, pri čemu je neizostavna sastavnica i vjerski odgoj. Na sastanku je, kako je istaknuto u priopćenju, ukazano i na neizostavan doprinos Crkava u zauzimanju za pravednost i mir među narodima, te traženju istine i postupanju u skladu s njom, kako bi se na primjeren način suočavalo s eventualnim napetostima koje dolaze iz političkoga djelovanja ustanova i pojedinaca. Vjernici obiju Crkava još uvijek osjećaju brojne posljedice ratnih stradanja te stoga biskupi obiju crkava ohrabruju sve crkvene, državne i građanske institucije, na svim razinama, u obje države, na neumorno zalaganje u otklanjanju posljedica rata, kako bi se ublažila stradanja i olakšala patnja svih pogođenih, navodi se u priopćenju i naglašava kako se podržavaju sva nastojanja oko povratka svih izbjeglih i raseljenih osoba u svoje domove i oko ostvarivanja njihovih ljudskih i vjerničkih prava. Jasno je izražena želja da se na svim razinama razvija iskren odnos koji će ostvarivati pravičnost i jednak tretman u poštovanju hrvatskoga i srpskoga pučanstva u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, stoji u zajedničkom priopćenju nakon susreta članove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem te članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas u svome uredu članove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem ocijenivši njihov posjet Zagrebu važnim ekumenskim događajem koji pridonosi miru i prijateljstvu među ljudima, vjerama i narodima. "U vremenima koja nikada nisu laka na ovim područjima, gdje i kriza često generira osjećaje koji nisu u duhu mira i pomirenja, kontakti i dijalog između crkava i vjernika znače puno za mir i razumijevanje", istaknuo je Josipović nakon prijema koji je priredio za članove Sinoda SPC-a, koji su u trodnevnom posjetu Zagrebu povodom otvorenja novih prostora Srpske pravoslavne opće gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu. Hrvatska kao zemlja vjerskih sloboda i dalje će štititi vjerska prava svih građana i vjeroispovijesti, uključujući i SPC, naglasio je Josipović zahvalivši patrijarhu Irineju na ekumenskim naporima. Patrijarh Irinej, podsjetivši na bliskost hrvatskog i srpskog naroda kao dvaju kršćanskih naroda koji se drže istih načela, istaknuo je zadovoljstvo posjetom Zagrebu te nizom razgovora i kontakata koje je obavio s hrvatskim vjerskim i državnim dužnosnicima. U položaju srpskog naroda i SPC-a u Hrvatskoj, rekao je patrijarh, ima mnogo dobrih stvari koje treba podržati, ali i kao i svugdje, ima i problema. Nadam se da će se i ti problemi, u dobroj volji i raspoloženju, riješiti na najbolji način, poručio je Irinej.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem i pritom naglasio da je Hrvatska država građana s jednakim pravima koji imaju vlastite, zasebne identitete, i to poštuje, priopćeno je iz Vlade. Pozdravljajući goste, premijer Milanović rekao je da mu je drago što je došlo do ovog sastanka i prilike da se upoznaju. Hrvatska je država građana s jednakim pravima koji imaju vlastite, zasebne identitete i to poštujemo, naglasio je premijer. Istaknuo je i zadovoljstvo otvaranjem nove zgrade pravoslavne gimnazije u Zagrebu, koju polazi 80 učenika. Patrijarh Irinej zahvalio je predsjedniku Vlade na sastanku te ga pozvao u posjet pravoslavnoj gimnaziji.

ZAGREB - Predstavnici tvrtke T7 Vis izjavili su na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu da T7 Vis prema ugovoru s Gradom Varaždinom mora riješiti problem s baliranim otpadom u Varaždinu, ali da ga u tome opstruiraju gradonačelnik Goran Habuš i Hrvatska narodna stranka (HNS), riskirajući time visoke troškove i ekološki incident. Članica Uprave T7 Visa Jasmina Prokop Tomić podsjeća kako T7 Vis s Gradom Varaždinom ima ugovor o obradi i zbrinjavanju otpada u novom pogonu. Taj otpad je baliran, oko 400 metara od novog pogona za obradu u koji je T7 Vis uložio 180 milijuna kuna i otvorio ga jesenas, ali gradonačelnik Habuš ignorira ugovorne obveze vodeći grad u bankrot, jer plaća kaznu od 200 tisuća kuna dnevno zbog nepropisnog odlaganja otpada, što je utvrdilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, tvrdi Prokop Tomić. Kaže da je T7 Vis Gradu ponudio nekoliko rješenja, smanjujući cijenu do granica rentabilnosti, ali da je grad sve to odbio. Prema njezinim riječima, postoje "osnovane sumnje" da u opstrukciji izvršenja ugovora sudjeluje i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, koji koči projekt zbog svojih interesa i osvete. Na pitanje koja je konkretno Čačićeva uloga, vlasnik T7 Visa Davor Patafta je rekao da okolnosti ukazuju na njegovu umiješanost, jer da hoće, može riješiti problem u skladu s načelom "vertikale vlasti" koje zastupa. Patafta tvrdi da su on i njegov otac telefonski razgovarali s Čačićem te kako Čačić smatra da hitno treba postići kompromis. Motiv cijelog slučaja Patafta vidi u političkom obračunu sadašnjeg s bivšim varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom to jest u činjenici da Goran Habuš i HNS dobar dio obračuna s Čehokom temelje na aranžmanu Grada i T7 Visa koji drže problematičnim. Na pitanje kako komentira tvrdnje Grada da je cijena obrade otpada u T7 Visu previsoka, Patafta kaže da je u ugovoru utvrđena cijena od jedne kune po kilogramu za trajno zbrinjavanje te da je spreman na to da opravdanost cijene utvrdi sud.

DRNIŠ - "Mimohodom nade" koji je danas održan ulicama grada Drniša, učenici i učitelji srednje škole "Ivana Meštrovića" izrazili su podršku državnim tijelima koja već godinu dana traže nestalu maloljetnicu Antoniju Bilić iz Krički pokraj Drniša. Sa slikama Antonije u rukama, tristotinjak učenika i učitelja te škole, koju je do nestanka pohađala i Antonija, u pratnji građana koji su se odazvali mimohodu, s gradskog glavnog trga Poljane uputili su se prema mostu preko rijeke Čikole gdje je maloljetnica posljednji put viđena. "Osjećaji se ne mijenjanju, i dalje smo žalosni… Svaki dan na ulaznim vratima škole i u zbornici vidimo njezinu sliku, ne možemo da je se ne sjetimo, kazala je profesorica Jagoda Mišura, Antonijina razrednica koja još uvijek gaji nadu da je Antonija živa. Jučer je navršena godina dana od Antonijinog nestanka. Maloljetnica je posljednji put viđena na čikolskom mostu kako ulazi u kamion i od tada joj se gubi svaki trag. U nastojanjima da pronađu Antoniju, policija je pokrenula dosad neviđenu potragu. Tragovi su doveli do 43-godišnjeg vozača kamiona Dragana Paravinje. U kamionu su nađeni tragovi Antonijine kose, sline i krvi, no Paravinja je uspio pobjeći. Uhvaćen je u Republici Srpskoj, pred srpskim istražnim tijelima priznao je da je ubio Antoniju Bilić, a njeno tijelo bacio u jezero Brljan, no potom je sve porekao. Trenutno je u pritvoru u Šibeniku gdje mu se pred Županijskim sudom sudi za teško ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić.

LOKVE - Špilja Lokvarka, uređena s oko 1,6 milijuna kuna zajma Svjetske banke, danas je svečano otvorena u povodu obilježavanja stote godišnjice od njezinoga prvog turističkog uređenja. Špilju je otvorila učenica petog razreda osnovne škole „Rudolfa Strihala“ Doris Bilokapić, prapraunuka Jakova Bolfa, koji je 1911. otkrio špilju. Po podacima iz Primorsko-goranske županije, špilja Lokvarka je najdublji speleološki objekt koji je otvoren za posjetitelje. Tijekom godine posjeti ju oko deset tisuća judi, a obnovljena je zbog dotrajalosti infrastrukture, posebice električnih inastalacija i stubišta. Županijska Javna ustanova "Priroda" kandidirala uređenje interijera Lokvarke kao prijedlog projekta za financiranje iz zajma Svjetske banke, u sklopu programa ulaganja u zaštitu prirode, a projekt je prihvaćen. Izrađeni su nova konstrukcija stubišta, gazišta i ograde od inoxa, promijenjene su elektroinstalacije, a rasvjetna tijela zamijenjena neinvazivnom hladnom rasvjetom, koja sprječava zagrijavanje špilje, omogućuje uštedu električne energije i ekološki je prihvatljiva. Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković naglasio je da je špilja moderno uređena i da su poštivani svi parametri kako bi se očuvala u izvornom stanju. Lokvarka je zaštićena 1961. godine kao geomorfološki spomenik prirode, a kao stanište endemičnih špiljskih životinja uvrštena je u Nacionalnu ekološku mrežu.

ZAGREB - Ministarstvo poduzetništva i obrta (MINPO) priopćilo je danas kako je sutrašnji Split Pride odraz temeljnih ljudskih prava i prava na organizirano okupljanje, odnosno dio europskih vrijednosti i normalni dio demokracije te uobičajena pojava u svim europskim zemljama. Ministarstvo se očitovalo u povodu zahtjeva što su ga "Građanska incijativa Split" i dio obrtnika Grada Splita, čiji se ugostiteljski objekti nalaze na splitskoj Rivi, uputili ministru Gordanu Marasu za uskraćivanjem suglasnosti održavanju Split Pridea. "Hrvatska Vlada nastoji širiti prostor slobode gdje god se ne vrijeđa druge, te njihova prava i slobode", navodi se u priopćenju i dodaje kako hrvatski turizam neće imati nikakvih šteta od okupljanja te da neće biti ni šteta za poslovanje splitskih poduzetnika i obrtnika. "Uvjereni smo da će ovogodišnji "Gay Pride" u Splitu proteći u mirnom i tolerantnom ozračju, te poslati Europi i svijetu sliku Hrvatske kao slobodne, demokratske i civilizirane zemlje, a Splita kao otvorenog, modernog i jednog od najljepših gradova Mediterana", stoji u priopćenju.

ZAGREB - Organizacija UN-a u Hrvatskoj pozvala je danas, u povodu predstojećeg Split Pridea, a potom i Zagreb Pridea, na toleranciju i poštivanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja. "UN u Hrvatskoj poziva sve strane da pokažu toleranciju i poštivanje za pravo svakoga na slobodu mišljenja i izražavanja tijekom Split Pridea koji će se održati 9. lipnja 2012. te tijekom Zagreb Pridea 16. lipnja 2012.", stoji u priopćenju. UN vjeruje kako nas različitosti sve čine jačima. Ohrabrujemo civilno i uljuđeno ponašanje u skladu s vrijednostima istaknutim u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i hrvatskom zakonu, koji zabranjuje svaki oblik diskriminacije, uključujući i na temelju seksualne orijentacije, poručuje se u priopćenju Organizacije UN-a u Hrvatskoj.

ZAGREB - Poznati hrvatski violinist Josip Klima, nakon duge i teške bolesti preminuo je jučer u Zagrebu u 85. godini života, izvijestila je danas Hrvatska glazbena unija. Josip Klima (Varaždin, 1927.), dobitnik Diskografske nagrade Porin 2011. za životno djelo i Nagrade za životno djelo Vladimir Nazor 2000. godine, ogromnom stvaralačkom energijom tijekom više desetljeća utjecao je na hrvatski glazbeni krajolik obogativši ga impozantnim nizom umjetničkih dostignuća. Iskušao se kao koncertni majstor u svim zagrebačkim simfonijskim orkestrima, a bio je i član Zagrebačkih solista od njihova utemeljenja 1954. do 1957. Gotovo dva desetljeća Josip Klima vodio je Zagrebački kvartet postižući uspjehe, repertoarno obogaćujući hrvatski koncertni život, aktivno sudjelujući u stvaranju novih hrvatskih skladbi za solo violinu i za gudački kvartet. Razdoblje od 1959. do 1961. Klima je proveo u Kairu kao profesor na Nacionalnom konzervatoriju, od 1976. do 1978. bio je producent u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, te od 1978. do umirovljenja profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nakon umirovljenja gotovo mladenačkom energijom nastavio je koncertnu aktivnost. Godine 1980. utemeljuje novi kvartet, koji u početku djeluje pod imenom Gudački kvartet Stratik, a nedugo zatim uzima ime svog utemeljitelja i pod imenom Kvartet Klima postiže brojne uspjehe. Godine 1999. Klima je osnovao još jedan sastav, ovoga puta posvećen izvođenju laganijih glazbenih oblika, koji pod imenom Salonski ansambl Animato i danas djeluje.

ZAGREB - Scenografkinja i kostimografkinja Slavica Radović Nadarević preminula je jučer nakon duge i teške bolesti u 47. godini života, priopćeno je danas iz ZKM-a. Slavica Radović Nadarević (1965.) u bogatom umjetničkom djelovanju ostvarila je 60-ak samostalnih scenografija u kazalištu i na filmu, a zadnjih je godina više puta surađivala sa Zagrebačkim kazalištem mladih. Njezin posljednji scenografski angažman u ZKM-u na predstavi Ivora Martinića "Moj sin samo malo sporije hoda", u režiji Janusza Kice iz 2011. godine, donio joj je dvije važne nagrade – na ovogodišnjim Marulićevim danima te na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci u svibnju 2012. I za predstavu "Skakavci" iz 2006. godine, nastalu po drami Biljane Srbljanović, također u Kicinoj režiji, dobila je nagradu za najbolju scenografsko rješnje na Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Slavica Radović Nadarević osmislila je i scenografiju za predstavu "Krijesnice" iz 2008. godine po tekstu Tene Štivičić u režiji Janusza Kice, za koju je , također primila nagradu za scenografiju na Marulićevim danima. Smrću Slavice Radović Nadarević hrvatsko glumište pretrpjelo je nenadoknadiv gubitak, a djelatnici Zagrebačkog kazališta mladih pamtit će ju kao nadarenu umjetnicu, profesionalnu, susretljivu, dragu i toplu osobu, ističe se u priopćenju ZKM-a.

ZAGREB - Počasni gost ovogodišnjega Motovun Film Festivala britanski je redatelj Terence Davies čiji će filmovi biti prikazani tijekom festivala i kojemu će tom prigodom biti uručena i nagrada Maverick. Slavni redatelj još od 1976. godine, kada je snimio prvi kratki film "Children", pa sve do danas kroz svoje filmove na specifičan način prikazuje život u Velikoj Britaniji. Tijekom karijere koja traje gotovo četiri desetljeća, Davies nikad nije pokleknuo trendovima, a još manje je pristajao na kompromise i do danas je ostao nezavisni režiser u čijim filmovima možemo vidjeti veličanstvene i emotivne priče o svakodnevnom životu, ističu iz Motovun Film Festivala. Najpoznatiji su mu filmovi "Distant Voices, Still Lives", "The Long Days Closes" i "The House of Mirth" iz 2000. u kojemu je prvi put glavnu ulogu povjerio jednoj hollywoodskoj zvijezdi, Gillian Anderson. Najnoviji film "The Deep Blue Sea" u ožujku se počeo prikazivati u američkim kinima. Glavne uloge u filmu imaju dobitnica Oscara Rachel Weisz i Tom Hiddleston. Davies je proglašen najznačajnijim živućim britanskim redateljem, a film "Distant Voices, Still Lives" našao se na trećem mjestu liste najboljih britanskih filmova svih vremena. Nagradom Maverick koju mu je dodijelio, motovunski festival odaje počast iznimnim autorima koji se ističu umjetničkom beskompromišnošću, originalnošću i time što su unatar filmske industrije ostali svoji i posebni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙