FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sniženi španjolski rejting i Bernanke pritisnuli naftna tržišta

LONDON, 8. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima pd pritiskom zaoštravanja bankovne krize u Španjolskoj i splasnulih nada u nove poticajne mjere američke središnje banke.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala 1,58 dolara, na 98,35 dolara, nakon što se nakratko spustila i na samo 97,19 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po dva dolara nižoj cijeni, od 82,82 dolara.

Govor predsjednika američke središnje banke (Fed) Bena Bernankea u Kongresu obeshrabrio je ulagače koji su se nadali da će Fed pokrenuti treći krug kupnje obveznica u sklopu takozvanog kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

Bernanke je naglasio da će Fed pozorno pratiti "značajne rizike" za američki oporavak s obzirom na dužničku krizu u Europi ali je zauzeo sasvim drugačiji stav od zamjenika na kormilu Feda, koji se u srijedu založio da poticajne mjere na razini monetarne politike.

Europska tržišta pritisnula je pak odluka agencije Fitch da zbog krize u bankovnom sektoru i pratećih potreba za financijskom pomoći snizi rejting Španjolske za čak tri razine, na 'BBB'.

"Obnovljeno pogoršanje raspoloženja na tržištu nakon jučerašnja Bernankeova govora i Fitchova sniženja rejtinga Španjolske spustilo je cijene roba", konstatirao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Na američkom su tržištu cijene dodatno pritisnuli tjedni podaci američke vlade koji su pokazali pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za samo 111.000 barela. Analitičari iz Reutersova istraživanja prognozirali su pad u visini 500.000 barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim je internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 97,70 dolara za barel, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙