FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte u Londonu kliznule ispod 107 dolara

LONDON, 18. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte kliznula je u petak na londonskom tržištu ispod 107 dolara, spustivši se na najnižu razinu u ovoj godini jer ulagači okreću leđa rizičnijoj imovini temeljem straha da će Grčka napustiti eurozonu a raspoloženje je pomutilo i sniženje rejtinga 16 španjolskih banaka.

Cijena barela sirove nafte u jutarnjoj je trgovini na londonskom tržištu pala 59 centi, na 106,9 dolara, nakon što je nakratko kliznula na najnižu razinu u ovoj godini od 106,40 dolara. Na američkom tržištu njime se trgovalo po nepromijenjenoj cijeni od 92,49 dolara.

"Na cijene i dalje utječu zbivanja u Europi, poput sniženja rejtinga španjolskih banaka, i vrlo negativno raspoloženje ulagača prema rizičnim ulaganjima. Ne bi čudio i daljnji pad cijena na londonskom tržištu", izjavio je Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka

Euro je u petak pao na novu najnižu razinu u zadnja četiri mjeseca prema dolaru, što je dodatno pritisnulo potražnju za robama jer su cijene nafte izražene u dolarima.

Iako su sniženje rejtinga španjolskih banaka i grčki neuspjeh u sastavljanju nove vlade iz prvog pokušaja uglavnom bili očekivani, moguće posljedice tih faktora još nisu u potpunosti uračunate u cijene.

Grčki izlazak iz eurozone mogao bi "strukturno uništiti Europu, nemamo pojma kako će to završiti", rekao je Michael McCarthy iz sydneyskog CMC Global Marketsa. Dodao da je "preoptimistično" očekivati brz oporavak u Europi jer će najnovija sniženja rejtinga pritisnuti prognoze potrošnje.

"Faktor straha spušta cijenu u Londonu. Europa je konačno dosegnula ključni trenutak u kojem će se odlučiti o ostanku ili izlasku Grčke iz eurozone", kazao je Guy Wolf iz londonskog Marex Spectrona.

Ukoliko Grčka istupi, to bi moglo potaknuti masovno povlačenje bankovnih depozita u Italiji i Španjolskoj, rekao je, napominjući da bi to moglo snažno utjecati na rast.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 107,10 dolara za barel, što znači da je bila 1,04 dolara niža nego prethodnog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙