FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle zbog zastoja u pregovorima s Iranom

LONDON, 25. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, poduprte zastojem u pregovorima s Iranom i obnovljenim bojaznima za opskrbu ukoliko napetost oko tog pitanja bude intenzivirana.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu za 46 centi, na 107,01 dolar. U istom je iznosu poskupjela i na američkom tržištu, te se barelom trgovalo po 91,12 dolara.

Razgovori o iranskom nuklearnom programu zapeli su budući da zapadne zemlje traže od Irana da prestane s obogaćivanjem urana prije nego što budu ublažene sankcije uvedene protiv Teherana. Dvije strane nisu uspjele naći zajednički jezik i dogovorile su se da će se ponovno sastati sljedećeg mjeseca.

"Zbog situacije oko Irana cijene nafte vjerojatno će uključivati premiju rizika, bez obzira na stanje u Europi, jer držim da je pad cijena za 15 dolara (od početka svibnja) već obuhvatio rizik izlaska Grčke iz eurozone", tumači Jonathan Barratt iz sydneyskog BarrattBulletina.

Pritom je negativni ton i dalje prisutan na tržištu, s obzirom na usporavanje američke proizvodnje i pad kineske industrijske proizvodnje.

Indeks menadžera nabave za eurozonu koji izrađuje londonski institut Markit također je u četvrtak pokazao da su i najvažnija europska gospodarstva, Njemačka i Francuska, zahvaćena krizom, iako se trenutno bave planovima za rješavanje financijskih i gospodarskih previranja u slučaju grčkog izlaska iz eurozone.

"Ne postoji stvarni razlog za rast cijena nafte. Problemi koji muče eurozonu nisu riješeni, riječ je tek o oporavku (cijena) nakon duljeg pada", komentirao je trendove na naftnim tržištima Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 103,49 dolara za barel, što znači da je bila 67 centi niža nego prethodnog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙