FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte niže zbog slabijih podataka iz Kine

LONDON, 10. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte pale je u četvrtak na međunarodnim tržištima pod pritiskom neočekivano slabih kineskih podataka koji su iznova potpirili bojazni za energetsku potražnju u drugom po veličini potrošaču nafte u svijetu.

Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 20 centi i njime se trgovalo po 113 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je 35 centi, na 96,46 dolara.

Tržište je u četvrtak zabrinuo podatak o osjetno sporijem rastu kineskog izvoza i uvoza u travnju no što se očekivalo, potpirujući strahovanja u vezi sa zdravljem drugog po veličini svjetskog gospodarstva i drugog potrošača nafte u svijetu. Stoga analitičari smatraju da vlada u Pekingu mora ublažiti monetarnu politiku kako bi potaknula rast. U protivnom gospodarstvo možda neće dosegnuti ciljane stope rasta, upozoravaju.

"Slabi kineski podaci dodatno pritišću cijene nafte. S obzirom na sumornu prognozu za naftu i na rast zaliha mislim da se cijene neće tako skoro oporaviti",tumači Miguel Audencial iz sydneyskog CMC Marketsa.

Kina je u travnju uvezla 22,26 milijna tona sirove nafte, 5,5 posto manje nego u prethodnom mjesecu, pokazali su podaci carinske uprave.

Pritisak na naftna tržišta generirali su i podaci o rastu zaliha sirove nafte u SAD-u, čiji je utjecaj ipak ublažio pad zaliha derivata.

"Čini se da su cijene dotaknule dno jer se nisu ponovo spustile na nisku razinu koju su zabilježile u ponedjeljak. Ipak, ne vjerujem da će se oporaviti u narednim danima, s obzirom na višak u fizičkoj opskrbi i slabu eurozonu", napominje Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

OPEC je na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 109,85 dolara, što znači da je bila 27 centi viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙