FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljen Dan Osječko-baranjske županije 2. lipnja

OSIJEK,1. lipnja, 2012.(Hina) - Svečanom sjednicom osječko-baranjske Županijske skupštine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku danas je proslavljen dan te županije, 2. lipnja, kad je toga dana 1997. održana sjednica te skupštine u Belome Manastiru, čime je označeno uspostavljanje cjelovitosti Osječko-baranjske županije.

Predsjednik Skupštine Zlatko Maksimović podsjetio da je da je ona bila održana u nazočnosti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, visokog izaslanstva hrvatske vlade i Sabora, UNTAES-a i drugih međunarodnih organizacija i predstavnika političkog života svih dijelova županije. Bila je to završna faza mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske koja je dovršena 15. siječnja 1998., rekao je Maksimović.

Na sjednici osječko-baranjske Županijske skupštine 3. srpnja 1997. godine na poticaj tadašnjeg župana Branimira Glavaša donesena je odluka da se 2. lipnja slavi kao dan te županije.

Govoreći o razvojnom putu jedne od najviše stradalih hrvatskih županija tijekom Domovinskog rata, župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako su građani s pravom nezadovoljni što je danas nakon svih teških ratnih dana i stradanja to "najsiromašniji dio Hrvatske, s velikim brojem nezaposlenih", što govori da su nužne velike promjene koje ponajprije podrazumijevaju ravnomjerni razvoj svih hrvatskih krajeva, decentralizaciju i regionalizaciju.

Okrenuti smo budućnosti, imamo strategiju razvoja koja uključuje razvoj gospodarstva, poljoprivrede i kontinentalnog turizma. Osječko-baranjska županija najbogatija je s vodama, šumama, divljači i ribljim fondom kao i mnogim povijesnim znamenitostima, što su razlozi zbog kojih smo upravo u razvoju kontinentalnog turizma vodeća hrvatska županija, rekao je župan Šišljagić. Među ostalim, ocijenio je važnim skori završetak izgradnje riječnih luka u Batini i Aljmašu, 12 vinskih cesta te proizvodnju ekološke hrane, što je razlog za dolazak "sve većeg broja domaćih i stranih turista".

Osječko-baranjska županija je prva u Hrvatskoj po privlačenju novca iz fondova EU-a, rekao je, dodajući kako je dosad prihvaćeno 211 projekata vrijednih sto milijuna eura.

Na svečanoj sjednici osječko-baranjske Županijske skupštine bili su i ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, saborski zastupnici, predstavnici kulturnoga, gospodarskoga i vjerskog života, među kojima i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Marin Srakić, izaslanstva hrvatskih županija, sudbene vlasti, Hrvatske vojske i policije.

U sklopu proslave Dana Osječko-baranjske županije zaslužnim pojedincima i tvrtkama dodijeljene su nagrade i priznanja. Nagrade za životno djelo dobili su dr. sc. Milorad Nikčević (znanost), dr. Krešimir Janoši (zdravstvo), Stjepan Tomaš (kultura) i Juraj Jurković (tjelesna kultura i šport).

(Hina) xvsik yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙