FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 2. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Odluka o tome hoće li cestarine biti povećane bit će donesena nakon 25. svibnja do kada uprave Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka - Zagreb (ARZ) moraju Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture dostaviti detaljne planove restrukturiranja, rekao je danas resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić. Istaknuo je da, dođe li do povećanja cestarina i bude li to potrebno, to se neće odnositi na stalne korisnike koji koriste sustav ENC-a. Na taj način, smatra Hajdaš Dončić, bit će zadržana konkurentnost prijevoznika i špeditera i osoba koje često koriste autoceste. Odluku neće biti donesena bez detaljne analize, rekao je te dodao da je na današnji dan ukupan dug HAC-a i ARZ-a 27 milijardi kuna pa stoga te tvrtke nemaju potencijal za daljnja ulaganja pa čak ni za zadržavanje sadašnjeg stanja, bez ozbiljnog restrukturiranja. Na pitanje hoće li biti otkaza (u HAC-u i ARZ-u), odgovorio je da vjerojatno hoće, ali da ne može reći više dok ne vidi planove restrukturiranja. Upitan kakav je njegov opći dojam o stanju u HAC-u ARZ-u kazao je kako je problem tekuća likvidnost i nevraćanja obveza.

ZAGREB - Čelnici sindikalnih središnjica kritizirali su danas Vladu Zorana Milanovića jer izbjegava socijalni dijalog i partnerstvo, a pogotovo potpredsjednika Radimira Čačića kojem su zamjerili bahatost i uvrede na račun sindikalnih predstavnika. Na skupu koji je trebao odgovoriti na pitanje jesu li sindikati zadovoljni ili razočarani politikom nove Vlade, sindikalni čelnici uglavnom su se žalili da ih Vlada ne shvaća ozbiljno, a Čačić se prema njima bahato ponaša, dok je analizi Vladine politike posvećeno malo prostora. Vlada se ponaša kao da je Hrvatska dioničko društvo, a ona ima većinski paket dionica, pri čemu uopće ne uvažava socijalne partnere, ustvrdio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Slično misli i čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel - Vlada doživljava Gospodarsko-socijalno vijeće isključivo kao formu, a Čačić se prema sindikalcima ponaša kao poslodavac u svojem privatnom poduzeću. Politički analitičar Nenad Zakošek jedini je pokušao analizirati Vladinu politiku u prvih 120 dana vlasti, ocijenivši pozitivnim konsolidaciju javnih financija i raskid s klijentelističkom politikom, a negativnim kadrovsku politiku i odnos prema sindikatima i civilnom društvu.

ZAGREB/SPLIT - Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske - Split u današnjem je pismu pozvao Vladu da preispita svoje odluke donesene krajem prošlog tjedna o visini novih tarifnih stavki za električnu energiju i prirodni plin za kućanstva. U pismu, koje potpisuje predsjednik tog Saveza Nenad Kurtović, detaljno obrazlažu na što se odnosi njihova sumnja "u ne poštovanje procedure ili propisa (ili ne primjene propisa?)", kod, po njima, sporne odluke Vlade od 27. travnja 2012. o povećanju tarifnih stavki za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije te tarifnih stavki za distribuciju i opskrbu prirodnim plinom za tarifne kupce kategorije kućanstva. Iz Saveza mole i inzistiraju da se provjeri ispravnost postupka i donesenih odluka te preispita mogućnost da se navedene odluke o povećanju tarifnih stavki za električnu energiju dijelom i izmijene, ne očekujući da se povećanje odgodi ili u cijelosti poništi, već da se to uskladi sa svim propisima, uvažavajući metodu "opravdanih troškova i razumnog roka povrata uloženog". Vlada je 27. travnja donijela odluke o poskupljenju struje za kućanstva za prosječno 20 posto, prirodnog plina za 22 posto, a za plin je uvela i fiksnu naknadu za distribuciju od 16,50 kuna (bez PDV-a) po svakom računu.

ZAGREB - Građevinska tvrtka Viadukt izvijestila je danas o sklapanju ugovora s Hrvatskim autocestama (HAC) o izgradnji cestarinskog prolaza, vrijednog 119,8 milijuna kuna s PDV-om. Ugovorom je dogovorena izgradnja novog cestarinskog prolaza "Zagreb – Istok" Ivanja Reka, navodi se u priopćenju iz te tvrtke. Rok njegove izgradnje je 30. lipnja 2013. godine. Viadukt je taj posao dobio na natječaju na koji je pristupio u zajednici s tvrtkama Swietelsky B.m.b.H., podružnica Zagreb i Monter-strojarske montaže iz Zagreba, zaključuje se u priopćenju.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze iznosio je danas 26,7 milijuna kuna, pri čemu je fokus investitora bio na dionici Atlantic grupe, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex porasla je za 0,82 posto, na 1.815,61 bod. Specijalizirani indeks Crobex10 bilježi nešto veći rast, za 1,06 posto, na 996,34 boda. Najtrgovanija je danas bila dionica Atlantic grupe kojom je ostvareno 12,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 1,72 posto, na 510 kuna. Dionica Ericssson Nikole Tesle bilježi pak rast cijene za 2,90 posto, na 1.278,99 kuna, uz promet od 1,8 milijuna kuna. Porast cijene od 3,25 posto, na 224,99 kuna imala je povlaštena dionica Adris grupe čiji je promet iznosio 1,6 milijuna kuna. Promet od 1,6 milijuna kuna imala je i dionica Petrokemije čija je cijena porasla 0,75 posto, na 270 kuna. HT-ova je dionica s 0,48 posto višom cijenom, ili zadnjom cijenom od 208 kuna, zabilježila 1,5 milijuna kuna prometa. Promet iznad milijun kuna danas je imala i dionica Luke Ploče i njome je ostvareno 1,3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,79 posto. I dionica Luke Rijeka, uz promet od 888,7 tisuća kuna, bilježi rast cijene i to za 1,18 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na prethodnu tečajnu listu blago oslabila prema euru, za 0,08 posto, a oslabila je i prema drugim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,521309 kuna. Kuna je oslabila i prema američkom dolaru za 0,70 posto, britanskoj funti 0,27 posto, a prema švicarskom franku za 0,10 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,260454 kune, dolara 5,722238 kuna i funte 9,269545 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙